Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Ябълкови кексчета с овесени ядки и канела

Или как Ябълката чудо ни вдъхнови за тази рецепта Снимка: Kaufland
Или как Ябълката чудо ни вдъхнови за тази рецепта

Да се храним разнообразно - това е може би една от най-важните съставки за щастлив живот. Затова приемаме храната за изкуство, което всяка майка или баща създава както за себе си, така и за своите деца. Зад стремежа на всяко семейство да се храни със свежа храна застават Kaufland с богатото си разнообразие от плодове и зеленчуци.

Вдъхновени от Свежите Супергерои на Kaufland, ви представяме в авторски рецепти няколко героя, които често влизат в нашите домове и кухни, но рядко сме се замисляли какви са техните Суперсили.

На дневен ред е ябълката, по-известна в момента като Ябълката чудо. Сладка и неустоима, но същевременно опасен и труден противник, Ябълката Чудо е най-бързата сред всички Свежи Супергерои.

Зимата идва много скоро, а заедно с нея и прекрасно количество вкусове и аромати. Ябълката е един от тях. Дървото произхожда от Западна Азия и една от легендите твърди, че Александър Македонски я е донесъл по нашите земи, култивирали сме я и сега имаме стотици (ако не и хиляди) различни сортове.

Плодът е с високо съдържание на вода, относително малко захари и само 50 калории на 100 грама продукт.

Иначе кипи от витамини и микроелементи, вероятно това е една от причините за израза "ябълка на ден пази доктора далеч". Леката й киселинност я прави идеален заместител на четката за зъби след храна - просто една ябълка за десерт и всичко е наред. Относително високите нива на желязо, магнезий и калций я правят много подходящ плод за зимните дни.

Плодовете обикновено узряват наесен и много добре издържат ниски зимни температури, а това прави ябълката доста важна храна за страните с по-хладен климат. И понеже навън вече захладнява, освен сурови, ето една идея как да сготвите ябълките.

Необходимите продукти:

500 грама ябълки, обелени, почистени и нарязани на кубчета

200 грама кафява захар

200 грама бяла захар

400 мл олио

3 яйца

500 грама бяло брашно

10 грама сода бикарбонат

10 грама бакпулвер

30 грама канела

200 грама овесени ядки

Смесете в удобна голяма купа яйцата, захарите и олиото и разбъркайте добре с тел за разбиване. Няма нужда много да бъркате, просто колкото да се смесят продуктите. Сипете отгоре ябълковите кубчета и овесените ядки и разбъркайте добре с шпатула или дървена лъжица.

В отделен съд смесете и объркайте брашното, канелата, бакпулвера и содата. По желание може да добавите и малко (не повече от 5 грама) джинджифил на прах. Сипете при останалите продукти и разбъркайте много добре.

Сложете хартиени кошнички в две тави, общо ще ви трябват 24 формички за печене. Разпределете сместа по равно навсякъде. Сложете във фурната и печете 35 минути на 160 градуса с обдухване или 180 градуса на нормална фурна.

Извадете, оставете леко да се охладят и извадете от тавата. Може да съхранявате до 5 дена в кутия с капак (или голям буркан) и много добре вървят с чаша топъл чай, макар да ги предпочитам просто със студено мляко.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените