Здравейте,
"Лимоненото" пиле винаги събира овации.
Начин на приготвяне
Измийте пилето и го подсушете. Поръсете със сол и черен пипер и го намажете добре от всички страни и под кожата на гърдите с маслото, овкусено с червения пипер, мащерката, 1 скилидка ситно нарязан чесън, сол и черен пипер.
След като пилето е добре намазано, сложете вътре останалите скилидки чесън, без да ги белите, и срязаните на две лимон и лайм. Може да използвате и само лимони.
Нарежете почистените моркови и лук на едро и ги сложете в намазан с масло съд.
Посолете, подправете с черен пипер и сложете няколко клонки прясна мащерка.
Отгоре сложете пилето и печете 40 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна.
Налейте бульона и печете още 40-45 минути на 200 градуса, като поливате отвреме навреме пилето със соса от печенето.
Извадете пилето, махнете лимоните и чесъна и отцедете сока му.
С решетъчна лъжица извадете зеленчуците и запазете соса от печенето.
С ръка изцедете сока от лимоните в купичка и махнете семките, ако има паднали .
В касерола загрейте малко зехтин или масло и запържете до златисто брашното.
Налейте соса от печенето на месото и сока от лимоните и варете 4-5 минути, като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти.
Поднесете пилето, нарязано на порции, с част от зеленчуците, полято със соса и гарнитура от пържени картофи.
Добър апетит.