Екипът на МЕТРО ви кани на 16 септември, когато ще се проведе и първият Фестивал на розовия домат организиран от веригата. По време на фестивала ще бъде отдадено заслуженото внимание на безспорния цар на родните зеленчуци, отглеждан с много грижа повече от един век по нашите земи.
Празникът на открито ще започне в 10:30 часа в Княжеската градина пред паметника на Съветската армия, а организаторите обещават множество „розови" преживявания, сред които фермерски пазар с изобилие от родни розови домати, ще се проведе най-дългото доматено хоро в историята на България, доматен велокарнавал и, разбира се, сътворяване на близо тон българска лютеница в гигантска тава. Там ще можете да разгледате и специалната кулинарна фото изложба на всички ястия с розов домат създадени от шеф готвачите участващи в Sofia Restaurant Week. Не пропускайте да се включите и в трите томболи с атрактивни награди, първата от които е предвидена за 10:45 ч.
Розовият домат няма как да не го обичате - много по-тънка ципа, много повече плът и аромат, направо "богата работа", както биха казали възрастните ви роднини. И пак го третираме все едно е обикновен домат и просто го слагаме в салата ... А не бива. Трябва му малко повече уважение и нека да е звездата в чинията, не в съседство на краставици, чушки и лук.
Затова и първата рецепта, която ви предлагаме, е много проста - розовият домат не се нуждае от допълнителна обработка или много овкусяване, само от подходяща компания.
Продуктите са малко, а приготвянето е просто:
По 1 розов домат на човек
200 гр цедено кисело мляко
200 гр извара или крема сирене
400 гр бяло саламурено сирене
Сол и чер пипер
Смесете млечните и сиреновите продукти в удобна купа и пасирайте добре. Ако настържете сиренето на ренде, може да ползвате и миксера за да се смесят всички съставки добре. Подправете с малко черен пипер и посолете ако има нужда. Съберете в удобна торбичка или пош и оставете настрана.
Нарежете доматите на дебели шайби, като се лишите от най-долната, за да може "тортата" да стои стабилно в чинията. Сглобете, като спазвате реда на шайбите както са били преди нарязване и слагайте крем от сирената между блатовете.