Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Италианско изкушение: торта от патладжани и шоколад

Италианско изкушение: торта от патладжани и шоколад

За четвърта поредна година BILLA България* развива проекта си "Градините на BILLA", в който си партнира с над 30 селектирани български производители, управляващи над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя из цяла България.

По този начин, клиентите на хипермаркета имат възможност да изберат измежду разнообразни плодове и зеленчуци родно производство.

Тази седмица във всички магазини на BILLA на фокус е българският патладжан, отгледан с любов в с. Милево и с. Градина.

Сезонът на всичко от градината е в разгара си и вече започнаха да се появяват лъскавите, сочни и пълни с аромат патладжани. Всички знаем как да направим кьопоолу, да ги сготвим с доматен сос, дори да панираме пълнени със сирене.

В италианското градче Амалфи обаче могат да направят торта от патладжани. Това е и нашето предложение - вижте този прекрасен зеленчук в компанията на плътен шоколад и ще усетите истинската му сладост. Отдайте се на изкушението и забравете всичко, което знаете за това как се готви патладжан.

Необходимите продукти за готвене са:

  • 1 кг патладжани
  • 200 г бяла захар
  • 15 г канела
  • 200 мл сметана
  • 50 г краве маслою
  • 400 г тъмен шоколад

Обелете и нарежете на тънко патладжана. Оваляйте добре в брашно и изпържете леко до златисто. Оставете върху домакинска хартия да поеме излишната мазнина. Смесете захарта и канелата, разбъркайте и оваляйте всяко парче патладжан в сместа - нека полепне добре по патладжана.

В удобна купа натрошете шоколада на малки парчета. Сложете сметаната и маслото на котлона да кипнат. Залейте шоколада и го оставете за минута-две. После разбъркайте добре, докато се получи тъмна и лъскава смес.

Покрийте дъното и стените на удобен съд (може и форма за кекс) с фолио. Най-лесно става, ако преди това намокрите съда отвътре - така ще полепне по-добре. Подредете патладжан по дъното и стените, може и да излиза навън, после ще завиете и покриете преди да приберете в хладилника.

Започнете да редите шоколад и патлаждан, докато напълните формата (или ви свършат продуктите). Завийте излишното фолио върху последния ред патладжан, покрийте с още един пласт за всеки случай и приберете за около 3 часа в хладилника да стегне добре.

Извадете, развийте фолиото и обърнете върху поднос или тортена чиния. Нарежете и поднесете веднага преди да е отпуснал шоколада. Ако остане (в което се съмняваме силно), приберете в хладилника - ще издържи около седмица, плътно завита с фолио.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените