За четвърта поредна година BILLA България* развива проекта си "Градините на BILLA", в който си партнира с над 30 селектирани български производители, управляващи над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя из цяла България.
По този начин, клиентите на хипермаркета имат възможност да изберат измежду разнообразни плодове и зеленчуци родно производство.
Тази седмица във всички магазини на BILLA на фокус е българският патладжан, отгледан с любов в с. Милево и с. Градина.
Сезонът на всичко от градината е в разгара си и вече започнаха да се появяват лъскавите, сочни и пълни с аромат патладжани. Всички знаем как да направим кьопоолу, да ги сготвим с доматен сос, дори да панираме пълнени със сирене.
В италианското градче Амалфи обаче могат да направят торта от патладжани. Това е и нашето предложение - вижте този прекрасен зеленчук в компанията на плътен шоколад и ще усетите истинската му сладост. Отдайте се на изкушението и забравете всичко, което знаете за това как се готви патладжан.
Необходимите продукти за готвене са:
- 1 кг патладжани
- 200 г бяла захар
- 15 г канела
- 200 мл сметана
- 50 г краве маслою
- 400 г тъмен шоколад
Обелете и нарежете на тънко патладжана. Оваляйте добре в брашно и изпържете леко до златисто. Оставете върху домакинска хартия да поеме излишната мазнина. Смесете захарта и канелата, разбъркайте и оваляйте всяко парче патладжан в сместа - нека полепне добре по патладжана.
В удобна купа натрошете шоколада на малки парчета. Сложете сметаната и маслото на котлона да кипнат. Залейте шоколада и го оставете за минута-две. После разбъркайте добре, докато се получи тъмна и лъскава смес.
Покрийте дъното и стените на удобен съд (може и форма за кекс) с фолио. Най-лесно става, ако преди това намокрите съда отвътре - така ще полепне по-добре. Подредете патладжан по дъното и стените, може и да излиза навън, после ще завиете и покриете преди да приберете в хладилника.
Започнете да редите шоколад и патлаждан, докато напълните формата (или ви свършат продуктите). Завийте излишното фолио върху последния ред патладжан, покрийте с още един пласт за всеки случай и приберете за около 3 часа в хладилника да стегне добре.
Извадете, развийте фолиото и обърнете върху поднос или тортена чиния. Нарежете и поднесете веднага преди да е отпуснал шоколада. Ако остане (в което се съмняваме силно), приберете в хладилника - ще издържи около седмица, плътно завита с фолио.