Два часа след първите глътки опушено уиски от магическия остров Айла, вкусът в устата още не е изчезнал. Небцето пази спомена от аромата на изгорелия торф, с който е опушен ечемикът, една от отчетливите традиции на култовия скоч от зелените острови на Шотландия.
„Това е най-мекият вариант, нека започнем с него", казва с усмивка стилният барман зад щанда на Laphroaig, и междувременно препоръчва този вид уиски да се консумира с опушена сьомга или сирена.
Докато разговаряме, около нас минават десетки любители на качественото уиски, които знаят как да консумират и какво да опитат на Уиски Фест София 2015.
Изборът е огромен - 260 вида първокласно ирландско уиски, американски бърбън и разбира - световният доминатор - скочът. За да си представите за каква индустрия става въпрос, ще кажем само, че за един месец във Франция се изпива повече уиски, отколкото коняк за цяла година.
„Това е питие, създадено и отлежало, за да изпиташ удоволствие", коментират барманите на всеки щанд, разкривайки на любопитните гости какво означава тройна дестилация, защо са добавени кафе, мед или плодове към някои видове и интересни факти от производствения процес на големи брандове от ранга на Jameson, Four Roses, Dalmore, Jim Beam, но също и бутикови серии за ценители.
Първо опитайте уискито чисто, без вода и лед, усетете колко е силно, съветва Мартин Марквърдсен, определено най-голямата атракция на четвъртото издание на Уиски Феста.
Едър, татуиран мъж с шотландска поличка, черна риза и хулиганско изражение. Не се подвеждайте по външния вид. Всъщност, той е изключително приветлив и е насреща да ви предаде няколко бързи урока, тъй като е посветен в тайнството на уискито от 26 години - и определено знае отговорите на всички въпроси.
Помиришете питието, може да се използва и глаголът „вдишвам", след това отпийте малка глътка, задръжте я за 5-6 секунди в устата, за да я „обходи" и да „изкарате" палитрата от вкусове, а след това бавно преглътнете.
Резултатът е експлозия, уискито е Siena на шотландската дестилерия The Macallan, основана през 1824 година, а Марквърдсен е неин посланик, както и на Highland Park - най-северната шотландска дестилерия.
„Единственото правило в консумацията на уиски е, че няма правило", казва Мартин. Ако питието ви се струва силно, добавете съвсем малко вода - няма да го направите по-хубаво по този начин, но самите вие ще го усетите по-добре.
Уискито е съществува, за да му се наслаждате и няма правила
Майсторите - дегустатори се подготвят още от предишния ден - пият само вода и не консумират люта храна, защото вкусовите им рецептори трябва да бъдат наистина спокойни, потъвайки в първокачествено single malt уиски.
„Тук е фантастично, радвам се, че най-сетне успях да дойда, защото две поредни години не успявах. Личи си, че в България има уиски култура и пазарните резултати го потвърждават", казва Мартин, посочвайки стилната подредба на Sofia Event Center в мол Парадайз, където се провежда събитието. Той има два мастърски класа и се надява да получи ценна обратна връзка от българските потребители.
Да, Марквърдсен е професионален уиски посланик - това означава основно да пътува по света, да изнася майсторски класове и да образова любителите на уискито в това, което нарича уиски култура, а именно - да цениш това, което пиеш.
Говорим за бутилки, които се консумират с дни, а не с часове.
„Най-вероятно уискито е създадено в Ирландия, но е подобрено, развито - като вкусови качества и технология, именно в Шотландия, където всеки втори работи в тази сфера. Нашите традиции са на 500 години и са важна част от нашата история, днес не може да живеем без тях. Ние разполагаме с изключително разнообразие на вкусове", изтъква Мартин.
Скочът е абсолютна доминанта на световния пазар и е на четвърто място по износ от цяла Великобритания - предлага се в над 200 държави. Ирландското уиски, въпреки годините на криза, в момента е в подем и броят на дестилериите се е удвоил за последните 15 години.
Шотландското уиски успя да запази високо качество през годините, но от друга страна експериментира с нови вкусове, за да печели нови клиенти, обяснява Мартин за тайната на успеха.
В последните години уискито навлиза в клубната култура и все повече скъпи марки се използват за коктейли
„Колкото по-висококачествени съставки използвате, толкова по-добре.", твърди Мартин. Уискито на The Macallan също не страни от тази тенденция, напротив - успешно навлиза като един от лидерите.
„Вие може да се превърнете в Гордън Рамзи на бара, в рок звезда на коктейлите, ако използвате по-качествени съставки. Важно е да има избор - вместо да изпиете 2-3 коктейла с уиски, може да изпиете един, но наистина качествен. В това няма нищо лошо", допълва уиски посланикът.
Както и да пиете любимото си питие, най-важното е да бъде с мярка. В това няма абсолютно никакъв спор.
За феста
Уиски Фест София продължава и през уикенда като вратите на залите са отворени от 14 до 22 часа. Всеки ден се разиграва томбола с награди, а за Хелоуин организаротите обещавт, че всеки, кото дойде маскиран, ще получи като подарък един уиски кредит. Билети се купуват на място в Sofia Event Center.