Здравейте,
Ако следите рубриката, вече знаете, че ризотото е една от любимите храни на нашето семейство.
И пак готвим ризото, този път с морски дарове.
Не забравяйте, преди да се развихрите в кухнята, че особено важно е да сте в добро настроение. Ще ви помогне чаша вино и подходяща музика - за допълнително вдъхновение.
Начин на приготвяне
Почистете и изимийте добре морските дарове. Може да оставите опашката на скаридите.
Нарежете калмарите на колелца. В 2-3 с.л. зехтин запържете до златисто нарязаният на ситно лук. Прибавете калмарите и пържете 8-10 минути, като внимавате да не се препържат.
Добавете скаридите и след като порозовеят ги извадете, преди да са напълно готови. Скаридите не трябва да се готвят много, за да не станат жилави.
Сложете ориза и бъркайте, докато стане прозрачен. Налейте малко от бульона и разбъркайте добре. След като оризът попие бульона, отново налейте.
Добавете малко настъргана лимонова кора и разбъркайте добре. Към края на готвенето добавете виното, мидите и каперсите. Отново сложете от бульона.
Когато оризът е почти готов, прибавете и скаридите и оставете за 5 минути, да се досготвят. Ръснете малко пармезан в сместа. Поднесете с лимон и още малко пармезан.
Добър апетит.
Изглежда много вкусно - ще го пробваме през уикенда. Бих искал да ви помоля ако готвите и скариди у дома, да покажете как точно ги приготвяте, защото от доста време им се каня, но просто не знам как да ги направя. Благодаря предварително.