Скаридите - вече достатъчно достъпни и разпространени - са една от храните на лятото.
Те носят духа на морето, а и са полезни, защото съдържат малко калории и много протеини, калий, желязо, магнезий и цинк.
С пакет скариди от хладилната витрина или от камерата могат да се приготвят разкошни рецепти.
Рецепти, които ще изненадат и вас с бързината си, и всички около масата - с вкуса си. Например:
Скариди "по китайски"
Знаем, че "по китайски" далеч не е по оригинална китайска рецепта, но пък е вкусно, интересно и наситено с подправки.
Необходим ни е един пакет скариди, най-добре готово почистени, които леко се запържват в малко зехтин до порозовяване. Към тях се прибавят зеленчуци по избор и според наличностите - броколи, чушки, моркови, грах.
Ястието се подправя с щедро количество соев сос, малко оризов оцет и малко лют червен пипер, който скаридите обожават.
След като зеленчуците омекнат се маха от котлона. Може да се сервира с нудли или ориз.
Гъмбо
Гъмбо е засищащо американско южняшко ястие, което съчетава скариди и наденица.
В дълбок тиган се запържва една глава лук и няколко скилидки чесън, след което се прибавя голям стрък целина на много ситно. Следват скаридите и 2-3 пикантни наденици, нарязани на колелца. Всичко се запържва до омекване на скаридите и запичане на наденицата.
Добавя се чаша горещ пилешки бульон, 500 милилитра доматен сок и 2-3 лъжици брашно или нишесте. Подправя се със сол и пипер и се оставя да къкри.
Към гъмбото могат в този момент да се добавят и зелен боб, чушки или бамя.
Къкри на среден огън до сгъстяване на соса и се сервира топло, поръсено с пресен магданоз.
Пържени кокосови скариди
В плитка купа се смесват чаша брашно, сол, пипер и чаша кокосови стърготини. В друга купа се разбиват три яйца, а в трета се сипват чаша галета и още една чаша кокосови стърготини.
Скаридите се потапят първо в брашното, после - в яйцето, и накрая - в галетата.
Пържат се в силно загрято олио до златиста хрупкава коричка. Обикновено им трябват около 5-7 минути.
Скаридите се сервират с чеснов сос или кетчуп.
Салата със скариди и праскови
В оригинал салатата се прави с манго, но прасковите са чудесен заместител.
Скаридите се приготвят на тиган с малко сол и пипер и се оставят да се охладят. В купа за салата се смесват глава червен лук на полумесеци, скаридите и зелении по избор - маруля, айсберг, кейл, рукола.
Добавят се и едно голямо манго или две праскови на резени и се подправя със зехтин, балсамов оцет и малко лимонов сок. В салатата могат да се сложат и домати, чери домати, краставици и чушки.
Ястието може да се превърне и в чудесна лека лятна вечеря или гарнитура към рибна рецепта.
Севиче
Севиче е свежо ястие, за което обаче е много важно скаридите да са пресни, защото ще се ядат сурови и "сготвени" единствено от подправките.
Скаридите се почистват и ако са много големи - се режат на две-три парчета.
В голяма купа се смесват с една глава червен лук на ситно, една краставица и един голям домат, нарязани много също на дребни кубчета. Добавя се и едно халапеньо на дребно, може и малко лют червен пипер.
Изсипва се сокът на поне 4-5 лайма или лимона, но с лайм вкусът е по-автентичен.
Разбърква се добре и се оставя за поне няколко часа в хладилник, но най-добре за цяла нощ. Скаридите ще поемат вкуса на зеленчуците, а лимоновият сок ще ги "сготви" с киселината си.
Севичето се сервира с препечени филийки хляб или тортила чипс.