Здравейте,
Може да не сте си уловили ципурата край гръцкото пристанище Керамоти на Бяло море, а по лесния начин - от магазина, но пак ще ви е вкусно.
За съжаление в нашето Черно море ципура отдавна няма, срещала се е, макар и рядко, докъм 1960-а.
Но да опитаме с гръцка ципура в българска кухня.
Начин на приготвяне
Почистете и измийте добре рибата. Подредете в намаслена тавичка.
Пригответе маринатата, като първо настържете на дребно ренде кората на лимона и портокала, след което изцедете сока им.
Сложете в купичка, добавете няколко лъжици зехтин и подправете със сол и черен пипер.
Почистеният от дръжките девисил измийте и нарежете на ситно. Добавете го в маринатата и разбъркайте добре.
С готовата марината залейте рибата, като задължително овкусете и отвътре.
Покрийте с фолио и оставете в хладилника за поне 1 час.
Печете рибата около 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Поднесете със свежа салата или гарнитура по ваш избор.
Наздраве с чаша бяло вино.