Песто от люти чушки

Здравейте,

Лютите чушки са любима храна на много хора по света - не само на балканците като нас, но и на индийци, латиноамериканци, изобщо все страстни и пламенни натури.

Лютите чушки обаче са и изключително полезни.

Колкото са по-люти, толкова повече капсацин съдържат, а това вещество облекчава доста болки и помага срещу възпалителни процеси в организма.

Колкото са по-червени чушлетата, толкова са по-богати на бета-каротин (провитамин А), а съдърат и витамин С.

Толкова за здравето, сега вижте как се приготвя пестото.

Изпечете чушките.

Задушете ги за 5-10 минути и обелете.

Почистете от дръжките и семената.

Нарежете копъра и магданоза наситно.

Ако имате блендер, използвайте го и пасирайте всички продукти, като овкусите със сол и черен пипер.

Налейте постепенно зехтина.

Пестото е изключително вкусно и не много люто.

Поднесете към месо, с брускети или като сос към предястия или ястия.

Потушете пламъка в хранопровода си с чаша вино.

Добър апетит:)

#1 Блуждаещ читател 11.04.2012 в 12:12:53

АААххх това песто... Не съм вкусвал песто с люти чушлета, но с босилек е ммммъх.. Оргазъм за небцето

#2 Aaauaa 11.04.2012 в 17:22:06

"Колкото са по-люти, толкова повече капсацин съдържат, а това вещество облекчава доста болки и помага срещу възпалителни процеси в организма."... ..."Пестото е изключително вкусно и не много люто." Сега последно, люто ли ще е или не?

Новините

Най-четените