Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

На боклука ли отиват тоновете храна от кулинарните предавания

Да, но, слава Богу, не всички остатъци Снимка: Getty Images
Да, но, слава Богу, не всички остатъци

От години кулинарните предавания са превзели телевизиите. Цели канали въртят единствено предавания за храна, готвене и кухненски риалитита. Националният ефир също не спира да върти състезания от всевъзможен калибър. Стотици и дори хиляди хора готвят по телевизията, състезават се, учат останалите или сами се опитват да придобият кулинарни умения. Съдии опитват, оценяват, плюят или си изяждат всичко.

При цялото това неистово готвене обаче няма как да не изникне един въпрос - какво става с цялата тази храна, когато камерите изгаснат и снимачният процес приключи? И то във времена, когато разхищението се смята за почти углавно престъпление?

Все пак става дума за огромни количества - и това, което участниците готвят, и това, което остава неизползвано.

В общи линии, съдбата на остатъците е в три посоки. Част от предаванията даряват храната, а други я дават на самите участници и на снимачния екип. Но има и храна, която се изхвърля.

Но - спокойно, това обикновено е храна, която не става за ядене - защото е опасна или пък начената. Доста от предаванията например се снимат цял ден и така приготвените ястия са в горещо студио под прожекторите часове наред, след което просто не е безопасно да се консумират. Това става и с храната в предавания, в които участниците се учат да готвят и доста често опитите им се провалят.

Снимка: iStock

Подобен е примерът с популярното състезание "Режи" на Food Network. Макар по телевизията то да трае по-малко от час, в който участниците приготвят 3 ястия за по 20-30 минути, реално шоуто се снима часове наред, така че реално съдиите всъщност не опитват храната веднага след приготвянето ѝ, а далеч по-късно, когато тя вече е студена. "Когато си съдия на подобно състезание, трябва да свикнеш да ядеш студена храна", обяснява водещият на "Режи" Тед Алън пред Yahoo! TV.

Затова и подобни ястия - изядени наполовина и отдавна изстинали, трудно могат да изкушат някого и се налага да се изхвърлят.

Освен това далеч невинаги храната от предаванията изобщо става за ядене. Потребител във форума Reddit например разказва, че негов близък работи за кулинарен канал и твърди, че цялата храна се изхвърля, а редица ястия се правят по няколко пъти. Доста от шедьоврите, които се показват, не стават за ядене, защото са боядисани или напръскани с химикали, за да изглеждат нереално апетитно.

Участници в предавания обаче разказват, че това, повечето остатъци имат друга съдба. Ким Джой, която се е състезавала в The Great British Baking Show, казва пред британски медии, че снимачният екип изяжда кексчетата и бисквитите, които остават накрая. Самите участници също получават кошница от собствените си опити да блеснат в шоуто.

Джок Зонфрило, съдия в MasterChef Australia, обяснява, че с неизползваните съставки се организира "килер за екипа", от който те вземат каквото искат, а в замяна оставят дарение за избрана от тях благотворителна организация. Останалата част от храната отива в хранителна банка, а това, което не става за дарения - нарязани остатъци или опитвана храна, се използва в машина за компост, с който пък се тори градината на предаването, твърди Зонфрило, цитиран от news.com.au.

От Fox Entertainment, която държи правата на MasterChef, твърдят, че даряват останалата от американската версия на шоуто храна на благотворителна организация в Лос Анджелис, която подкрепя хора с ниски доходи - всяка седмица и в края на сезона.

В други подобни предавания, в които има огромно количество произведена храна - например такива, в които участниците пекат стотици кексчета, хората от екипа често ядат резултата, обяснява продуцентът от Food Network Мелиса Джонсън в подкаста Marketplace.

Снимка: Getty Images

Тя е работила и за продукции на Netflix, в една от които - Nailed It! - аматьори се учат на сладкарство и рядко резултатът става за консумация. Неумелите им опити да сътворят сложни торти и сладкиши обикновено завършват в боклука, защото не отговарят на изискванията за хранителни дарения.

Продуктите, които са останали неразопаковани обаче често се даряват. Това, което може да се яде, но не и дари - защото е нетрайно, отива при екипа.

На операторите, осветителите и озвучителите може и да им се гади от сладко, но все пак в тези предавания има и доста хубави продукти като скъп, висококачествен шоколад и масло, които далеч не са за изпускане.

В предавания като Cupcake Wars и Cake Wars пък творенията на победителите се предоставят за различни тържества или събития - чествания на скаутски организации или на партита за рождения ден на други предавания.

От Top Chef пък припомнят, че в шоуто се готви само едно ястие - за определен съдия или хранене, и храна за изхвърляне не остава. А взети, но неизползвани от готвачите продукти се връщат в килера или хладилника, за да се ползват за следващ епизод. Екипът пък може да взема остатъци.

Единствено когато има проблем с храната - прегорена, недосготвена и т.н., тя се изхвърля. Продукти, които няма да се ползват се даряват или отново отиват в екипа - например неразопаковани или недокоснати пресни храни.

С други думи - етичен проблем действително има. Нашето забавление, бизнесът на продуцентите и егото на готвачите водят до разхищение на храна. Но поне не е всичката.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените