Съблазнителни червени блатове и нежен, пухкав бял крем...
Никой не може да сбърка това наричано от мнозина дяволско изкушение, което носи не по-малко прелъстяващото име "Червено кадифе". Ако сте опитвали тази торта, със сигурност сте добре запознати с нейния запомнящ се вкус.
През годините "Червено кадифе" добива такава популярност, че на много места по света се появяват нейни вариации във формата на мъфини, бисквити, сладолед, дори и лате.
Според някои източници за нейно родно място се смята американският щат Мериленд. Тортата става известна през XX век, но както други рецепти, превърнали се в част от световната кулинарна история, точният ѝ произход не е напълно ясен. Пътят ѝ обаче може да бъде проследен през годините благодарение на готварските книги, в които е намерила място.
Подобни ефирни и ронливи тортени блатове като на тортата "Червено кадифе" се правят още от 1800 г. В списъка със съставки за приготвянето им се споменава какаото, което се добавя с цел получаването на по-фина текстура. Точно тя дава името на този вид сладкиши, наричани Velvet cakes.
До началото на 1900 г. се появяват най-различни рецепти за този вид торти - такива с обикновено или с червено какао, но и всякакви други вариации.
След близо 40 години обаче една американка на име Ирма Ромбауер споменава "Червено кадифе" в готварската си книга "Радостта от готвенето", която се превръща в една от най-популярните в този жанр, а продажбите ѝ достигат над 18 млн. копия. Тя вдъхновява и прочутата американска готвачка Джулия Чайлд да тръгне с отдаденост по пътя на кулинарното изкуство.
Въпреки че Ромбауер никак не харесва тортата, отбелязвайки го дори в книгата си, споменаването на "Червено кадифе" е едно от първите, които правят рецептата ѝ достъпна за всяка домакиня.
Но това е само една от теориите за произхода на това червено изкушение.
Когато получавали дажбата от захар и масло, някои пекари по времето на Втората световна война правели сладкиши, които оцветявали със сок от червено цвекло. Причините били различни - от това да ги направят по-привлекателни, до това сладкишите да са сочни за по-дълго време.
Хората се радвали, когато купували десерта, защото имали усещането, че ядат нещо специално. Драматичният червен цвят имал повече за цел да хване окото, отколкото по някакъв начин да подобри визията и вкуса на тортата. Тактика, която се увенчала с успех.
Все още съществуват рецепти, които изискват добавянето на цвекло в тортата "Червено кадифе", но съставката съвсем не е задължителна. Днес блатовете могат да придобият характерния цвят с най-различни оцветители, които правят червеното ярко и наситено.
Каквато и да истината за произхода на тази рецепта, истината е само една - вкусът на тортата е завладяващ, а визията ѝ може да впечатли и най-големите скептици.
Както казахме, през годините тортата се сдобива с много вариации, особено когато става въпрос за крема. Ако сте се вдъхновили, с лесната рецепта, която ви предлагаме, можете да опитате приготвите една от тях у дома:
Торта "Червено кадифе"
Нужните продукти, за да приготвите тази вариация на известния десерт, са:
За блатовете:
3 бр. яйца
2 бр. жълтъци
3 ч.ч. брашно
1 и 1/3 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. олио
125 гр. краве масло
1 и ½ ч.ч. захар
1 ч.л. сода за хляб
3 с.л. какао
½ ч.л. сол
1 ч.л. оцет
1 бр. червена сладкарска боя
За крема:
125 гр. краве масло
600 гр. крема сирене
1 ч.ч. захар
1 бр. ванилия
Начин на приготвяне:
Много важно в тази рецепта е всички продукти да бъдат на стайна температура. Това означава, че трябва да са извадени от хладилника поне час преди да пристъпите към готвенето.
Брашното се пресява заедно със содата, какаото и солта. Вече омекналото масло се разбива със захарта, след което към тях се добавя и олиото. Ред е на яйцата и жълтъците, които се слагат последователно, следвани от киселото мляко. Оцетът се смесва с боята и също се прибавя при останалите продукти, като сместа се разбърква добре.
Към течните съставки лека-полека се слага и брашното. Готовата смес се разпределя на три равни части в намазнени и еднакви по големина тавички. Хубаво е да се покрият с хартия за печене, за да могат след това блатовете да се извадят по-лесно. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 18-20 мин. Когато са готови, се оставят настрана да се охладят добре.
Кремът се приготвя като омекналото вече масло се разбие заедно с предвиденото количество захар. Към тях се добавя кремата сирене и се разбърква до получаването на гладка смес.
Тортата се сглобява по следния начин: всеки блат се маже обилно с крема, като остатъкът може да разпределите от външната ѝ страна. По желание се декорира с разтопен шоколад и ягоди.
Преди да се сервира "Червено кадифе", тортата трябва да е добре охладена.
Приятен апетит!