Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Код "оранжево": Три рецепти с тиква, които ще ви накарат да я обикнете

Код "оранжево": Три рецепти с тиква, които ще ви накарат да я обикнете Снимка: Pixabay

Октомври е към своя край, а когато дойде този период от годината, обикновено се заформя и един от най-ожесточените спорове, стигащ понякога до крайности - трябва ли да се празнува Хелоуин или не.

Един от главните герои на католическия празник е тиквата и независимо на коя страна ще застанете в този безкраен дебат, не може да се отрече, че плодовият зеленчук има безценни полезни свойства, често подценявани от мнозина.

Освен в красиви фенери тиквата може да се превърне в превъзходни ястия и десерти, на които да се насладите в хладните и дълги вечери.

Този род плодов зеленчук от семейство "Тиквови" се отглежда повече от три хиляди години. Навремето в Китай хората са го използвали като талисман, слагайки издълбана и пълна с монети тиква пред входната врата, за да привлекат богатство в дома си. В Камбоджа и Тайланд пък е служела за прогонването на зли духове.

Но освен, че е имала силна роля в окултния свят, тя също е употребявана като лечебно средство.

През вековете тиквата често се прилагала в алтернативната медицина за помощ при различни заболявания, протичащи със симптоми като висока температура, запек, болки в сърдечната област и нервни разстройства. Заради тези негови лечебни свойства хората от миналото са засаждали плодовия зеленчук на големи площи и са го отглеждали почти навсякъде.

В днешно време обаче тиквата като че ли е изгубила много от ритуалните си качества и се използва повече в кухнята, отколкото за облекчаване на запек.

Тя може да бъде страхотно разнообразие към ежедневното меню, а полезните свойства, които неизменно съдържа, помагат на организма да се адаптира по-бързо към идващите студени месеци.

Ето и някои от безценните ѝ качества, които да ви убедят в това:

Тиквата е богата на витамини

Вече казахме за лечебните ѝ свойства, като част от тях се дължат именно на всички витамини от групите B, C, E, PP и T, които са рядко срещани и отговарят за ускоряването на метаболизма. Освен това тя спомага за съсирването на кръвта, благодарение на витамин K.

Да не си мислите, че оранжевият цвят на вътрешността на тиквата е случаен? Той се дължи на голямото количество витамин А, който служи като антиоксидант и помага на тялото да се справи с вредното въздействие на свободните радикали.

Действа благоприятно при проблеми с бъбреците

Заради това, че тиквата има свойствата да извежда от организма водата и солта, без да дразни бъбреците, тя е изключително подходяща за хора, страдащи от пиелонефрит. Затова за тези, които са предразположени към образуване на камъни в бъбреците, е добре няколко пъти в годината да провеждат по един триседмичен лечебен курс с прясно изцеден сок от тиква. Желателно е той да се приема по една чаша всяка сутрин.

Предпазва от затлъстяване

Тиквата е нискокалорична и затова може да се приема почти в неопределени количества (не ви съветваме да прекалявате обаче). Тя предизвиква усещане за ситост и в същото време ускорява метаболизма и изхвърлянето на шлаките от стомашно-чревния тракт, действайки му много деликатно.

Ако искате да повишите либидото си, яжте тиква

Хубавото на този плодов зеленчук е, че предпазва организма от стареене и то благодарение на високото съдържание на витамин E. Но той помага и за друго - стимулира функцията на половите жлези. Не е тайна, че и тиквените семки действат като афродизиак, помагайки на органите да се наситят с кръв, като това е от особено значение за правилната работа на половата система.

След като вече знаете някои от най-любопитните и полезни свойства на тиквата, напълно в реда на нещата е да ви предложим няколко рецепти, с които да си я приготвите и да ѝ се насладите у дома:

Крем супа от тиква с джинджифил

Снимка: Pixabay

Нужните съставки за тази сгряваща супа са:

600 гр тиква

50 гр пресен джинджифил

1 глава лук

1 скилидка чесън

100 гр сурови тиквени и слънчогледови семки

500 мл пилешки бульон

150 мл готварска сметана

2 с. л. краве масло

1 с.л. олио

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Тиквата се почиства, обелва и нарязва на кубчета. Наситняват се джинджифилът, чесънът и лукът, след което се задушават за кратко в маслото и олиото. Прибавя се и тиквата. Овкусява се със солта и черния пипер и се оставя да се задуши за 5 мин.

Към зеленчуците се сипва пилешкият бульон, тенджерата се захлупва и сместа трябва да ври около 20 мин. Когато тиквата омекне добре, супата се пасира, налива се сметаната и се връща на котлона докато кипне.

Сервира се с поръсените отгоре сурови тиквени и слънчогледови семки.

Пълнена тиква със зеленчуци

Снимка: iStock

Необходимите продукти, за да си приготвите тази рецепта, са:

1 тиква от вида "Цигулка"

1 накълцан домат

½ тиквичка, нарязана на кубчета

6-7 нарязани печурки

1 ситно нарязана зелена чушка

Половин глава червен лук, нарязан на полумесеци

1 шепа черни обезкостени маслини

100 гр сирене, нарязано на кубчета

½ с.л. сух риган

Настърган пармезан

Зехтин

Начин на приготвяне:

Разрежете тиквата на две половини, изчистете ги от семките и ги поставете в съд за печене. Поръсете ги с малко сол и няколко капки от зехтина. Сложете ги във фурната и ги изпечете за около 30-40 мин.

В тиган загрейте малко зехтин и задушете лука и тиквичките, докато омекнат. След това към тях прибавете поетапно чушката, гъбите, ригана, маслините и доматите. Гответе докато зеленчуците са готови.

Когато тиквата се изпече, издълбайте вътрешността ѝ, като оставите малко от нея. Разпределете зеленчуковата смес в двете половини равномерно. Поръсете с пармезана и върнете във фурната за около 10 мин., за да се запече.

Сервирайте с чаша хубаво червено вино.

Пудинг с тиква и чиа

Снимка: iStock

Нужните продукти за този лесен десерт са:

80 гр чиа

350 мл прясно мляко

300 гр печена тиква

3 с. л. мед

Начин на приготвяне:

Тиквата се нарязва на парчета и се запича във фурната до готовност. Когато това стане и изстине, пасирайте плодовия зеленчук на пюре. Подсладете с една супена лъжица мед.

Млякото се затопля и изсипва в купа. Добавете чиата и останалите две лъжици мед, след което разбъркайте и изчакайте семената да набъбнат.

След като сместа вече е готова, в подходящ съд (бурканче или някоя чаша с интересна форма) се разпределят тиквата и чиата - един ред тиква, един ред чиа. Десертът се прибира в хладилника за няколко часа.

Когато го сервирате, може да го поръсите с малко орехови ядки.

 

Най-четените