Октомври е към своя край, а когато дойде този период от годината, обикновено се заформя и един от най-ожесточените спорове, стигащ понякога до крайности - трябва ли да се празнува Хелоуин или не.
Един от главните герои на католическия празник е тиквата и независимо на коя страна ще застанете в този безкраен дебат, не може да се отрече, че плодовият зеленчук има безценни полезни свойства, често подценявани от мнозина.
Освен в красиви фенери тиквата може да се превърне в превъзходни ястия и десерти, на които да се насладите в хладните и дълги вечери.
Този род плодов зеленчук от семейство "Тиквови" се отглежда повече от три хиляди години. Навремето в Китай хората са го използвали като талисман, слагайки издълбана и пълна с монети тиква пред входната врата, за да привлекат богатство в дома си. В Камбоджа и Тайланд пък е служела за прогонването на зли духове.
Но освен, че е имала силна роля в окултния свят, тя също е употребявана като лечебно средство.
През вековете тиквата често се прилагала в алтернативната медицина за помощ при различни заболявания, протичащи със симптоми като висока температура, запек, болки в сърдечната област и нервни разстройства. Заради тези негови лечебни свойства хората от миналото са засаждали плодовия зеленчук на големи площи и са го отглеждали почти навсякъде.
В днешно време обаче тиквата като че ли е изгубила много от ритуалните си качества и се използва повече в кухнята, отколкото за облекчаване на запек.
Тя може да бъде страхотно разнообразие към ежедневното меню, а полезните свойства, които неизменно съдържа, помагат на организма да се адаптира по-бързо към идващите студени месеци.
Ето и някои от безценните ѝ качества, които да ви убедят в това:
Тиквата е богата на витамини
Вече казахме за лечебните ѝ свойства, като част от тях се дължат именно на всички витамини от групите B, C, E, PP и T, които са рядко срещани и отговарят за ускоряването на метаболизма. Освен това тя спомага за съсирването на кръвта, благодарение на витамин K.
Да не си мислите, че оранжевият цвят на вътрешността на тиквата е случаен? Той се дължи на голямото количество витамин А, който служи като антиоксидант и помага на тялото да се справи с вредното въздействие на свободните радикали.
Действа благоприятно при проблеми с бъбреците
Заради това, че тиквата има свойствата да извежда от организма водата и солта, без да дразни бъбреците, тя е изключително подходяща за хора, страдащи от пиелонефрит. Затова за тези, които са предразположени към образуване на камъни в бъбреците, е добре няколко пъти в годината да провеждат по един триседмичен лечебен курс с прясно изцеден сок от тиква. Желателно е той да се приема по една чаша всяка сутрин.
Предпазва от затлъстяване
Тиквата е нискокалорична и затова може да се приема почти в неопределени количества (не ви съветваме да прекалявате обаче). Тя предизвиква усещане за ситост и в същото време ускорява метаболизма и изхвърлянето на шлаките от стомашно-чревния тракт, действайки му много деликатно.
Ако искате да повишите либидото си, яжте тиква
Хубавото на този плодов зеленчук е, че предпазва организма от стареене и то благодарение на високото съдържание на витамин E. Но той помага и за друго - стимулира функцията на половите жлези. Не е тайна, че и тиквените семки действат като афродизиак, помагайки на органите да се наситят с кръв, като това е от особено значение за правилната работа на половата система.
След като вече знаете някои от най-любопитните и полезни свойства на тиквата, напълно в реда на нещата е да ви предложим няколко рецепти, с които да си я приготвите и да ѝ се насладите у дома:
Крем супа от тиква с джинджифил
Нужните съставки за тази сгряваща супа са:
600 гр тиква
50 гр пресен джинджифил
1 глава лук
1 скилидка чесън
100 гр сурови тиквени и слънчогледови семки
500 мл пилешки бульон
150 мл готварска сметана
2 с. л. краве масло
1 с.л. олио
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквата се почиства, обелва и нарязва на кубчета. Наситняват се джинджифилът, чесънът и лукът, след което се задушават за кратко в маслото и олиото. Прибавя се и тиквата. Овкусява се със солта и черния пипер и се оставя да се задуши за 5 мин.
Към зеленчуците се сипва пилешкият бульон, тенджерата се захлупва и сместа трябва да ври около 20 мин. Когато тиквата омекне добре, супата се пасира, налива се сметаната и се връща на котлона докато кипне.
Сервира се с поръсените отгоре сурови тиквени и слънчогледови семки.
Пълнена тиква със зеленчуци
Необходимите продукти, за да си приготвите тази рецепта, са:
1 тиква от вида "Цигулка"
1 накълцан домат
½ тиквичка, нарязана на кубчета
6-7 нарязани печурки
1 ситно нарязана зелена чушка
Половин глава червен лук, нарязан на полумесеци
1 шепа черни обезкостени маслини
100 гр сирене, нарязано на кубчета
½ с.л. сух риган
Настърган пармезан
Зехтин
Начин на приготвяне:
Разрежете тиквата на две половини, изчистете ги от семките и ги поставете в съд за печене. Поръсете ги с малко сол и няколко капки от зехтина. Сложете ги във фурната и ги изпечете за около 30-40 мин.
В тиган загрейте малко зехтин и задушете лука и тиквичките, докато омекнат. След това към тях прибавете поетапно чушката, гъбите, ригана, маслините и доматите. Гответе докато зеленчуците са готови.
Когато тиквата се изпече, издълбайте вътрешността ѝ, като оставите малко от нея. Разпределете зеленчуковата смес в двете половини равномерно. Поръсете с пармезана и върнете във фурната за около 10 мин., за да се запече.
Сервирайте с чаша хубаво червено вино.
Пудинг с тиква и чиа
Нужните продукти за този лесен десерт са:
80 гр чиа
350 мл прясно мляко
300 гр печена тиква
3 с. л. мед
Начин на приготвяне:
Тиквата се нарязва на парчета и се запича във фурната до готовност. Когато това стане и изстине, пасирайте плодовия зеленчук на пюре. Подсладете с една супена лъжица мед.
Млякото се затопля и изсипва в купа. Добавете чиата и останалите две лъжици мед, след което разбъркайте и изчакайте семената да набъбнат.
След като сместа вече е готова, в подходящ съд (бурканче или някоя чаша с интересна форма) се разпределят тиквата и чиата - един ред тиква, един ред чиа. Десертът се прибира в хладилника за няколко часа.
Когато го сервирате, може да го поръсите с малко орехови ядки.