Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Яйца, бургери, чипс - никога не сте предполагали, че можете да ги направите в еърфрайър

Бързо, вкусно и без почти никаква мазнина Снимка: iStock
Бързо, вкусно и без почти никаква мазнина

"Добрата домакиня няма нужда от такива глупости".

Това си казват мнозина за фритюрниците с горещ въздух, които за по-лесно наричаме еърфрайър. Те смятат, че уредът е подходящ само за претопляне на полуфабрикати и за нищо друго, камо ли за питателна храна.

В еърфрайъра обаче бързо и лесно могат да станат и вкусни ястия.

Циркулацията на горещ въздух позволява равномерно сготвяне, с което куп изкушения като банички, бургери и мезета стават ненадминати. При това уредът не изисква никаква мазнина, което означава поне няколко калории по-малко.

Затова ако си мислите, че еърфрайърът е само за крилца, хапки и картофки, време е да разучите пълния му потенциал и да се възползвате от него.

Ето какво не сте подозирали, че ще стане апетитно във фритюрника с горещ въздух:

Варени яйца

Снимка: iStock

Не, яйцата няма да се пръснат в еърфрайъра, това не е микровълнова печка.

Напротив, въздушният фритюрник е един от най-лесните и бързи начини да сварите повече яйца за засищаща закуска, за гарниране на салата или за предястия като фаршировани яйца. При това без вода.

Важното е яйцата да са на стайна температура. Оттам нататък ги поставяте внимателно в кошничката на фрайъра и пускате на 150 градуса. Ще са ви необходими 8 минути за много рохки яйца, около 10 - за средно рохки, и 12-13 минути за добре сварени яйца.

С няколко опита ще свикнете да правите перфектните яйца на еърфрайъра си.

Бутер банички

Снимка: iStock

Понякога бутер тестото не се пече равномерно в стандартна фурна и отвън е хрупкаво, а долните му слоеве остават блудкави.

С еърфрайъра подобно нещо не може да се случи, защото горещият въздух обгръща отвсякъде печивата. Едни бутер банички могат да станат за по-малко от 30 минути и тук не говорим за онези от шарените пакетчета.

Можете да използвате готово или домашно бутер тесто - трябват ви около 400 грама от него. Разточвате тестото и режете на триъгълници или правоъгълници. Пълните с желаната плънка - сирене с яйце, кашкавал с яйце, шунка и кашкавал, сладко - и загъвате, като залепвате с разбит белтък подгъва.

Баничките мажете с останалия жълтък и печете на 170 градуса за 20 до 30 минути - до златист загар.

Добре изпечени бургери

Снимка: iStock

Нека се разберем - няма нищо по-хубаво от бургер, приготвен на скара с дървени въглища.

Но фрайърът е бързо и прекрасно решение за онези, които няма как да излязат на барбекю и, още по-важното, не искат да одимяват цялата кухня. Допълнителен плюс е, че във въздушния фритюрник бургерите стават идеално препечени, както някои ги обичат напук на нормите.

Омесете предпочитаната си смес за бургери от свинско и телешко, като внимавате каймата да не е много суха. Подправете на вкус и оформете плоски и широки кюфтета.

Печете в добре загрят еърфрайър на 180-200 градуса до кафеникава коричка. На първите 10 минути извадете кошницата и обърнете, за да се запече и от другата страна.

Домашен чипс

Снимка: iStock

Ако имате белачка за зеленчуци и ейърфрайър - значи имате всичко необходимо да направите съвършен домашен чипс.

Всичко, което трябва да направите, е да нарежете картофите на наистина много тънки резени с белачката (или със специално ренде, ако имате) и да ги накиснете в ледена вода за 15 минути. Водата ще отмие горния слой нишесте, но ще стегне резенчетата и те ще останат хрупкави при печене.

След това отцеждате много добре картофите, добавяте няколко капки олио и ги посолявате на вкус. Наредете резените в кошницата като внимавате да не се натрупват на няколко слоя, защото долните ще останат сурови.

Печете на 180 градуса за 15-20 минути.

Така можете да правите всякакъв вид чипсове - от цвекло, от моркови, от пащърнак, от ябълки или круши.

Пролетни рулца

Снимка: iStock

За 10 минути ще имате екзотични рулца, при това без да ги пържите в много мазнина и да ги утежнявате с дебела панировка.

Трябват ви оризови кори за пролетни рулца, по възможност - квадратни. Пълнежът е по ваш вкус и може да включва моркови на пръчици, зеле на ивици, бамбук, краставица. Бихте могли да добавите и изостанало пилешко, свинско, кайма, шунка или рулца от раци.

На единия край на кората поставяте от плънката и завивате стегнато руло, края на което залепвате с малко хладка вода.

Намазнете леко кошницата на фрайъра и подредете рулцата, след което гответе на около 140 градуса за 5 минути. Извадете, обърнете и гответе за още пет минути.

Вървят си с чили сос или соев сос.

Чурос

Снимка: iStock

Чурос е южноамерикански десерт и напомня на пържени тулумбички. Сладките пръчици са ужасно вкусни, но са изключително мазни заради пърженето на маслена баня.

Има обаче и вариант да ги направите във фрайъра и да са далеч по-леки и въздушни. В дълбока тенджера сложете чаша вода, чаша мляко и щипка сол да заврат. Прибавете брашното и бъркайте енергично, докато започне да се отделя от стените.

Добавете едно яйце, половин чаша захар и малко лимонова кора, разбъркайте отново и оставете да се охлади.

С помощта на пош или малък плик оформете дълги тънки ленти от тесто и охладете в хладилник за един час. След това подредете във еърфрайъра и печете на 190 градуса за 20 минути.

Чурос се сервират поръсени с пудра захар и канела и със сосове като течен шоколад, мармалад и сметана.

 

Най-четените