Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Царят на есента - патладжанът, и как да му се насладим в различни варианти

Турска и италианска класика и още нещо Снимка: iStock
Турска и италианска класика и още нещо

Есента е времето, в което на щастливите места, където животът тече по-бавно, въздухът започва да мирише на тлеещи в печките дърва, а с пушека се смесва и миризмата от печени чушки или на къкреща в големите тави лютеница.

Времето на изобилието, зимнината и многото цветове. Кулинарните господари на есента не са малко, но днес ще обърнем внимание на един от основните зеленчуци на този сезон, който е сред безспорните му царе - патладжанът.

Той е леко взискателен, не е безспорен любимец на всички и иска внимание, срещу което обаче се отплаща богато с вкус и текстура. И макар и да не блести с огромни количества полезни вещества, като например витамин С в червените чушки, той е събрал по малко, но пък от много.

В патладжана има доста фибри - около 10% от препоръчителния дневен прием само в 100 грама, и нелоши количества манган, калий, фолиати, витамини К и С и магнезий. Освен това има и доста фитонутриенти с антиоксидантни свойства.

Макар патладжани да можем да намерим в магазините целогодишно, периодът им е от август до октомври, когато и качествата им са най-добри. Зеленчукът трябва да е плътен и твърд и да не изглежда лек за размера си.

Кожата трябва да е лъскава и гладка. Когато избирате, натиснете леко повърхността с пръст - ако той бързо върне формата си, значи е идеално узрял. Ако остане вдлъбнат - или не е зрял, или е презрял.

Макар начините за готвене на патладжан да са разнообразни, основното правило, за да се избегне горчивината му, е преди готвене да се нареже на филии, да се посоли леко и да се остави за 20-30 минути, докато пусне горчивите си сокове.

Друго правило е да се реже с нож от неръждаема стомана, за да не покафенее.

Този чудесен зеленчук е вкусен и само сотиран или изпържен, а за тези, които не искат да добавят прекалено много калории - патладжанът попива страшно много от мазнината, в която се готви, може и да се опече на фурна - отново на филии, леко разрязани на кръстчета до половината, с малко сол, черен пипер и чесън.

Но за пълна наслада с патладжан предлагаме няколко както класически, така и по-необичайни рецепти:

Имамбаялдъ

Снимка: iStock

Очевидно рецептата е турска, макар и изключително популярна у нас. Идва с легенда - това ястие толкова се харесало на имама, че той баялдисал - станало му лошо до припадък. Обяснението може да се крие именно в способността на патладжана да поема мазнина - имамбаялдъ може да е доста тежка храна.

Рецептите за това ястие са стотици, но ето една сравнително класическа:

Необходими продукти:

  • 3 патладжана
  • 3 глави лук
  • 2-3 моркова
  • 3 чушки
  • 2 домата
  • 3 скилидки чесън
  • Магданоз, червен пипер, дафинов лист, бахар, олио

Начин на приготвяне:

Патладжаните се режат на филии и се подготвят за готвене с малко сол, за да пуснат горчивия си сок. Измиват се и се подсушават, след което се пържат.

Отделно се задушават нарязаните лук, моркови и чушки. След като омекнат се добавят накълцаните на ситно домати, чесъна и подправките. Оставят се да къкрят, докато доматите се сгъстят добре.

След това в тава се слагат по няколко реда от патладжаните, последвани от зеленчуковата смес. Добавя се олио и чаша вода и се пече. Когато е готово, се поръсва с магданоз.

Със същите продукти може да се направи и пълнен патладжан. За целта зеленчукът се срязва на две и вътрешността се издълбава. След като се отцеди със сол, се пържи "лодката", а сърцевината се приготвя с другите зеленчуци. Лодките се пълнят със сместа и се пекат.

Баба гануш

Снимка: iStock

Или близкоизточният вариант на кьопоолу. Той не съдържа чушки и домати, което го прави и по-лесен за приготвяне, а специфичният вкус идва от сусамовия тахан, който е задължителен за рецептата. Това предястие също има стотици вариации, но нека се запознаем с базовата, и най-лесна:

Необходими продукти:

  • 3 патладжана
  • 2-3 скилидки чесън
  • Сокът на 1 лимон
  • 2-4 с.л. тахан
  • Зехтин, чер пипер, магданоз

Начин на приготвяне:

Изпечете патладжаните цели, като преди това ги набодете с вилица на няколко места. Счукайте чесъна с лимона, зехтина и тахана.

След като патладжанът изстине, го обелете и объркайте месестата част със сместа с чесъна, може и с пасатор. Подправете и поръсете с магданоз.

Патладжан бюрек

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 1-2 патладжана
  • 2 яйца
  • 150 гр сирене
  • Брашно, галета, сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжана на по-дебели филии и го отцедете със сол. Изпържете ги почти до готовност.

Смесете едно яйце със сиренето за плънка и овкусете с чер пипер. Нанесете между две филии патладжан. Оваляйте всяка двойка в брашно, след това в яйце и накрая в галета. Пържете до златисто.

Патладжан пармиджана

Снимка: iStock

Няма как без италианска рецепта, а патладжанът с моцарела и пармезан е класика. За рецептата е необходим доматен сос, който може да се направи от нулата, но може да се ползва и готов сос, например маринара. Моцарелата и дори пармезанът могат да се заместят с кашкавал.

Необходими продукти:

  • 1-2 патладжана
  • Доматен сос - готов, или консерва домати
  • 2 топки моцарела
  • Пармезан
  • Сол, чер пипер, босилек, чесън, сушено чили

Начин на приготвяне:

Каквото и да ги говорим, най-добре е сами да си направим доматен сос. Сотирайте в зехтин 1-2 скилидки чесън и щипка сушено чили. Добавете консервата домати, посолете и оставете да се сгъсти на бавен огън. Накрая добавете босилек и чер пипер.

По принцип нарязаният на филии патладжан трябва да се изпържи леко, а може дори да се панира. За да не става прекалено тежко, филиите с малко сол, чер пипер и чесън могат и да се опекат.

След това ястието се сглобява в тава. Първо се намазва дъното с доматен сос, след това се покрива с патладжан, следва нарязана моцарела и малко пармезан, чер пипер и пак доматен сос.

Редете така, докато свършат продуктите, а най-горният слой трябва да е от моцарела и пармезан, които да направят хубава коричка при печенето във фурната.

Салата с патладжан и кус-кус

Снимка: iStock

Необходими съставки:

  • 1 патладжан
  • 140 гр кус-кус
  • 250 мл зеленчуков бульон
  • 200 гр. чери домати
  • 100 гр. меко козе сирене
  • Сокът на половин лимон
  • Прясна мента, зехтин, сол, пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжана на филии и го подгответе за готвене със сол. Овкусете и опечете във фурна филиите със зехтин. Когато са готови ги нарежете на малки парчета.

Затоплете или кипнете бульона - ако е от кубче. Залейте с него кус-куса и го оставете покрит с капак за 10-15 мин, докато абсорбира цялата течност. Добавете нарязаните на две чери домати, патладжана, накъсаното козе сирене, ментата, лимона и зехтина.

Подправете и разбъркайте хубаво.

 

Най-четените