Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Ню Йорк забранява гъшия дроб заради насилие над животните

Foie gras няма да се сервира от 2022 година Снимка: iStock/Getty Images
Foie gras няма да се сервира от 2022 година

Гъшият дроб или т.нар. френски специалитет "фоа гра", няма да се предлага в Ню Йорк от 2022 година заради жестокостта при към животните, съобщава Си Ен Ен.

Ако днес изисканият специалитет се предлага в 1000 ресторанта в Ню Йорк, то след 2022 година почитателите му ще трябва да попътуват, за да го опитат.

В сряда местните власти приеха забрана, която ще влезе в сила през 2022 година. Според нея гъшият дроб няма да се предлага в ресторанти и магазини, а нарушителите са застрашени от глоби в размер до 2000 долара на провинение.

Кметът Бил де Бласио потвърди, че ще подпише приетия от градския съвет законопроект, с което ще го утвърди.

Причината за забраната е начинът, по който се добива гъшият дроб - чрез насилствено хранене на животните, практика, обявена от местните власти като „нехуманна".

Това не е първата забрана за търговия с гъши дроб. Специалитетът отдавна е в центъра на дебат за правата на животните.

През 2012 година Калифорния също прие забрана върху гъшия дроб, но през 2015 година тя беше отхвърлена. През 2017 все пак беше потвърдена на нова инстанция, а Върховният съд застана зад решението през януари 2019 г.

Съдбата на забраната в Чикаго е сходна - местните власти я приемат през 2006 година, за да я отхвърлят две години по-късно.

Основна причина за отношението към този изискан френски специалитет е начинът, по който се приготвя. Foie gras се прави от угоен патешки или гъши дроб. Значението му за френската култура е толкова голямо, че е защитен като част от културното наследство на страната. Угояването обаче се случва с насилствено тъпчене на гъските с храна - практика, която според мнозина е жестока.

Все пак ястието има и своите защитници. Производителите и почитателите на специалитета твърдят, че процесът изобщо не е толкова насилствен, колкото си представят хората - гъските сами се тъпчат с храна по време на миграция. Затова според производителите насилственото им тъпчене, за да се угои гъшият дроб, не им причинява страдание - гъските винаги поглъщат храната си цяла и имат еластичен хранопровод.

Според производителите отблъскващите видеа, които показват производството на гъши пастет, свидетелстват за ограничени практики, които не се прилагат на всички места. Те посочват още, че ако начинът на хранене на гъските бъде променен, дробът им се свива до нормалния си размер, така че реално обилното хранене не им нанася щети.

Противниците на практиката обаче смятат, че насилственото хранене не може да се приеме като друго, освен като жестокост над животните и настояват, че тази практика води до сериозни увреждания на черния дроб на птиците.

 

Най-четените