Сирийският президент обвини Запада за бежанците

Президентът на Сирия Башал Асад обвини Запада, че подкрепя „терористите" - че това е основната причина за бежанската вълна, която връхлетя Европа. В интервю за руски медии Асад отхвърли възможността сам да се оттегли, за да угоди на Запада. Турция и Саудитска Арабия също за са сваляне на режима в Дамаск, който удържа на демократичните протести преди три години, военната конфронтация с опозицията и в момента на офанзивата на „Ислямска държава".

Русия предлага джихадистите да бъдат спрени с широка международна коалиция, която да включва и силите на Асад - междувременно Кремъл им оказва военна помощ, но САЩ и други западни държави категорично настояват, че Асад няма място в евентуално бъдещо обединение срещу „Ислямска държава".

Докато Москва и Вашингтон усилено разговарят по този въпрос в последните дни, Асад обвини Турция, защото е изиграла ключова роля за възхода на Ислямска държава" и свързания с Ал Каида Фронт "Ан Нусра". Турция отхвърля тези обвинения, макар че те идват и от други посоки.

„Въпросът не е в това,дали Европа приема или не бежанци, а в това, че е необходимо да се отстрани първопричината за дадения проблем. Ако европейците ги вълнува съдбата на бежанците, нека престанат да подкрепят терористите. Това е нашето мнение по този проблем. В това е същността на въпроса за бежанците", коментира Асад, цитиран от ТАСС.

Сирийският диктатор твърди, че ще сдаде властта, когато народа поиска това, а не западните правителства.

#1 паяка 16.09.2015 в 16:56:02

"САЩ и други западни държави категорично настояват, че Асад няма място в евентуално бъдещо обединение срещу „Ислямска държава"." Еййййййй, монополистисти , брей!

#2 deowin 16.09.2015 в 18:37:24

Демократично избран и възлюбен от народа си президент на просперираща мирна държава, която се бори с наплив от милиони имигранти, се жалва от лошия Запад в независимите руски медии, държи да остане на поста си за доброто на народа. Русия, този стожер на демокрацията и защитник на мирните решения, го подкрепя и предлага мирната си помощ. Единствено липсва мнението на Ким Чен Ун за да е пълен циркът.

#3 Conspirator 16.09.2015 в 20:26:00

Свински,прекаленият шабец гой и на Йехова не е драг. Няма как да направиш разлика между светски диктаторски режим и абсолютна монархия,където законите на шериата са алфата и омегата,а на жените дори им разрешиха да си купуват гащи сами. Няма как да ти ''стопли" главата,че главният съюзник на САЩ/след Израел/в Близкия изток е Саудитска Арабия и "демократичните''уахабитски петродолари разсипаха Сирия,а не Асад,глупако! Няма как да се сравняват светските диктаторски/наследствени/ режими в Азербайджан и Туркменистан с този в Сирия.Там са ''наши''кучи синове!

#4 deowin 16.09.2015 в 21:00:41

Това, което всъщност съсипа Сирия, са 5 години невиждани суши, които съвсем пряко засегнаха и лишиха от прехрана почти 2 милиона сирийци, след което страната беше твърде отслабена и имаше нужда от добро управление. Вместо такова получи изцепките на некадърното местно диктаторче Асад, както и ИСИЛ, която подуши слаба държава, където лесно може установи силно присъствие. Което и направи, за ужас на местното население, и на което Асад очаквано не успя, не успява и няма и да успее да се противопостави. Интересното в случая е, че докато глупаци като теб, неспособни да видят по-далеч от носа си, предвидимо стандартно и отегчително неоригинално отново обвиняват Запада за ситуацията в Сирия, то този път, по някаква случайност, подобни обвинения не са напълно незаслужени, макар и съвсем не заради причините, които вие си представяте - силните суши изглежда вероятно да са поне отчасти следствие и на глобалното затопляне, причинено и от човешки фактори, за което развитите държави определено имат немалка вина.

#5 Dox 16.09.2015 в 21:52:25

Свински, Ти тоя виц за сушата в Сирия чел ли си го някъде или си решил да се пробваш сам тоя път? Преди войната икономиката на страната е била зависима от износа на нефт, нефтопродукти, фосфатни торове, а като икономика със силна държавна намеса едва ли са допуснали грешката да намалят драстично процента на обработваема земя с изкуствено напояване. Нещо не си спомням ООН да е призовавала да се помогне на "бедстващите от сушата" в Сирия. Да инициира програми за преодоляване на кризата от тая "суша"? Истинската причина е, че Сирия се оказа пречка за прокарването на газова тръба от Катар до бреговете на Южна Европа - с цел Газпром да не продава пък чак толкова много,

#6 Conspirator 16.09.2015 в 22:40:40

''Сушата''в Сирия е създадена от едни до болка известни ''мелиоратори''. ИДИЛ,която беше създадена в Ирак от същите тези изтъкнати ''инженери''по мелиорация,след като си свърши работата в Ирак ,удари северът на Сирия,който е известен с две неща.Находищата на нефт и газ,и почти компактното население от кюрди. Над два милиона от тези кюрди бяха подгонени от адската машина на ИДИЛ в Турция,а това,което не обясняват/напълно разбираемо/световните СМИ е,че над 80 процента от бежанската вълна от Сирия е от кюрди.Също така,от тези над 15 хиляди бежанци в България-95 процента са кюрди. Въпросът е-защо ударът на ИДИЛ с стовари върху кюрдите?Простичко е!С един куршум-три заека/че и четири/!Блокиране на центъра на Ирак и обезсмисляне за достатъчно време на идеята за единен Ирак.Брутално прогонване на кюрдите към Турция,създавайки условия за гражданска война в самата Турция и формиране на емигрантска вълна към Европа и най-важното!Създаване на бъдеща кюрдска държава,която ще ''пакетира''амбициите на Анкара към Близкия изток. Бях споменал,че над 80 процента от бежанците в Турция са кюрди.В момента върви //велико''преселение на същите тези кюрди през гръцките острови към континентална Европа.Към тях се ''закачиха''огромна част от тези над един милион емигранти в Гърция,събрани от кол и въже. Така че,каква суша,какви ''пет лева''?КОЙ прогони тези над два милиона кюрди в Турция?Асад? Това,което ''световната''демократична общественост не може да разбере,а и няма откъде е,че ''сушата''в Сирия ще продължи,докато не остане камък върху камък и след това ще са необходими десетки години да се създаде някаква пародийна държавност на минимум трите държавни формации/на мястото на Сирия/замислени от инженерите по ''мелиорация''. ''Джебхат ан-Нусра'' са cool,Асад е Bad ! Колко трябва да ти е болен мозъка,за да представяш преднамерено задника на камила за огънят на Прометей?

#7 deowin 16.09.2015 в 23:20:08

Наистина е впечатляващо колко малко за света около тях знаят хора, за които е изключително важно събитията в него да имат точно определени причини, важни за техния дневен ред. Умът ми не побира как може да си филтрирал данните относно дългогодишната суша в Сирия, която предшества днешните събития там и е съществена причина за емиграцията на хората селските към градските райони, от купищата информация за Сирия, която се излива в медиите. Но, ок, поради една или друга причина си ги пропуснал. Ще поправиш ли пропуска или ще продължиш да се държиш все едно силно ограниченото ти и непълно виждане за света не е такова? http://www.washingtonpost.com/news/wonkblog/wp/2013/09/10/drought-helped-caused-syrias-war-will-climate-change-bring-more-like-it/ http://www.nytimes.com/2015/03/03/science/earth/study-links-syria-conflict-to-drought-caused-by-climate-change.html?_r=0 http://news.nationalgeographic.com/news/2015/03/150302-syria-war-climate-change-drought/

#8 deowin 16.09.2015 в 23:56:40

>едва ли са допуснали грешката да намалят драстично процента на обработваема земя с изкуствено напояване Съществена част от проблема е, че този процент е доволно нисък, под 20%, което прави земеделието в Сирия доволно зависимо от времето и слабите дъждове заради сушата. >''мелиоратори'' ИДИЛ Нямам идея какво си мислиш, че казваш, но сушите предшестват присъствието на ИДИЛ в Сирия, а ниският процент изкуствено напоявани земи нямат нищо общо с ИДИЛ. Не прочетох останалата част от коментара ти, брътвежите ти обикновено са твърде предвидимо скучни и спирам след първото безобразно тъпо твърдение.

#9 TheRock 17.09.2015 в 11:45:10

Ха ха ха!!! Така навремето Хитлер обвиняваше САЩ за бягащите евреи!!!

#10 TheRock 17.09.2015 в 11:51:33

Тъпите руснаци се набутаха между два огъня и сега ще видят как се е чувствал Хитлер през ВСВ! Асад е кървав диктатор и гражданската война я започна той. Руснаците му помагат по три причини: 1 Заради базата си там. 2 Заради търговията с оръжие. 3 Заради възможността да навредят на ЕС. Самите руснаци си признават, че за тяхната армия това е Афганистан - 2!!! -------- http://vk.com/wall-61741762_32700?reply=32735 --------- Вторая гибридная. Зачем Россия идет в Сирию http://www.novayagazeta.ru/columns/69811.html ----------- И ето как лъжат руските пропагандни СМИ Почему наших солдат нет в Сирии, и почему их там не будет http://www.bfm.ru/news/302332

#11 TheRock 17.09.2015 в 12:08:20

Основната част от бежанците са хора, които бягат от режима на Асад, естествено е друга част да бягат от ИДИЛ, но тя е много по-малка.

#12 TheRock 17.09.2015 в 12:25:30

Асад прогони половината си население, а ЗАПАДЪТ ГО ПРИЕ и се грижи за него. Така че лъжите му са жалки, а в световната история ще остане като УНИЩОЖИТЕЛ НА ИСЛЯМСКИЯ СВЯТ!

#13 TheRock 17.09.2015 в 12:35:25

Россия увеличила в июле текущего года объем вложений в ценные бумаги правительства США до $81,7 млрд. Такие данные содержатся в обнародованном 16 сентября очередном ежемесячном докладе министерства финансов США о вложении другими государствами денежных средств в американские государственные облигации.

#14 Conspirator 17.09.2015 в 16:29:14

Някой хора започнаха да пишат на четири клавиатури едновременно,по една за всяка ръка и крак. Направо се чудя,петият коментар с какво е написан?

#15 obi1 17.09.2015 в 19:41:32

Умът ми не побира... ------------- Няма как да побере, защото се събира в десертна лъжица!

Новините

Най-четените