Вода от източник за поливане, използвана за приготвяне на храната, е най-вероятната причина за бактериалната инфекция, която вкара 39 летуващи в Китен деца в бургаската болница. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев
Освен това нарушение, в същата почивна база ветеринарните инспектори са открили, иззели и унищожили 200 килограма месни и млечни продукти с изтекъл срок на годност.
Междувременно здравните власти съобщиха, че отровените деца вече са по-добре и се очаква да бъдат изписани от болницата по-късно днес. Вчера 39 деца бяха приети в инфекциозното отделение на бургаската болница с болки в корема, гадене и повръщане. Децата са летуващи от Русия и Украйна и са на възраст от 10 до 16 години. Те са почивали в хотел "Грин парк" в Китен.
Собственикът на хотела е бил санкциониран, но почивната база няма да бъде затворена, за да не се проваля ваканцията на летуващите. След като свърши смяната на децата обаче хотелът може и да бъде затворен.
Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че собственикът на хотела неправомерно е закачил водопроводна тръба към нерегламентиран водоизточник. След проверка са констатирани и други нарушения - незаконно увеличаване на капацитета на хотела, липса на организация на медицинското обслужване, храна с изтекъл срок на годност, допълни Кунчев.
Той съобщи, че освен почиващите деца от Русия, Украйна и България е имало и група деца от Франция, но те не са се заразили, тъй като са били инструктирани да пият само минерална вода. Български деца, настанени в хотела, разказаха, че чешмяната вода има лош аромат, а тя се използва при направата на таратор, айрян, сокове и др.
Директорът на Агенцията по храните Йордан Войнов съобщи, че в хотела в Китен са били открити 200 килограма месни и млечни продукти с изтекъл срок на годност. Храните са унищожени, а на собственика на хотела е съставен акт.
"Ресторантът обаче няма да бъде затворен сега, защото в хотела лагеруват близо 500 деца, които няма къде да бъдат изхранвани", обясни Войнов. Той обаче заяви, че менюто на децата ще се подготвя под прекия контрол на санитарните власти, а ако бъдат открити и други проблеми, ресторантът ще бъде затворен след края на лагерната смяна.