Доходите намаляват, а все по-голяма част от тях отиват за храна. Това показват публикуваните днес данни на националната статистика за второто тримесечие на годината.
За периода април-юни средният тримесечен общ доход на човек от домакинство е 906 лева, или с 0.9 на сто по-малко спрямо същото тримесечие на 2009 г.
Основната част от този доход - 95.2%, са текущи приходи от работна заплата, пенсии, социални помощи, детски надбавки, както и от предприемачество. Останалата част - 4.8 на сто, се дължи на продажби на имущество и други приходи.
Работната заплата продължава да бъде основен източник на доход за домакинствата, въпреки че се регистрира относително и номинално намаление. През второто тримесечие на 2010 г. работната заплата формира 50.3 на сто от общия доход на домакинствата срещу 52.8 на сто през второто тримесечие на 2009 г.
Социалните трансфери като пенсии, семейни надбавки за деца, социални помощи, стипендии и обезщетения при безработица формират 34.5 процента от общия доход на домакинствата през второто тримесечие на 2010 г. През съответното тримесечие на 2009 г. този дял е 30.7 процента.
През второто тримесечие на 2010 г. средните разходи на член на домакинство са били по 804 лева. Това е с 2.1 на сто по-малко от същия период на м.г.
Основната част - 86.7 на сто, традиционно са похарчени за задоволяване на потребностите, а седем процента - за плащане на данъци и социални осигуровки. Разходите за храна и безалкохолни се увеличават като относителен дял от общия разход - от 37.8 на сто на 38.6 процента.
Делът на разходите, свързани с жилището - за вода, ток, отопление, обзавеждане и поддържане, нарастват от 16.9 процента на 17.1 на сто. Увеличават се относителните дялове на разходите за здравеопазване, транспорт и съобщения, а се наблюдава спад в разходите за облекло и обувки, свободно време, културен отдих и образование.
Потреблението на повечето основни хранителни продукти средно на член на домакинство слабо се увеличава през второто тримесечие на 2010 г. спрямо същия период на миналата година. По-забележимо е нараснало потреблението на картофи - с 0.8 килограма, плодове - с 0.7 килограма, на хляб и тестени изделия - с 0.5 килограма, на кисело мляко - 0.5 кг.