Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

"Алея на славата" - има ли надежда за българските сериали

За продукцията има и добри, но и лоши новини Снимка: NOVA
За продукцията има и добри, но и лоши новини

"Алея на славата" и NOVA заслужават няколко хубави думи.

Усилията на телевизията упорито продължават там, където bTV вече се отказа - в полето на българските сериали. Докато bTV вдигнаха ръце и засега залагат на въздишките край Босфора и вълнението на поредната Гюмюш, NOVA не спира да изкарва нови и нови заглавия.

Този инат със сигурност ще се отплати и ще ни даде телевизионен продукт, за който да можем да кажем малко или почти никакви критики.

Второ, "Алея на славата" показва бранш, който до момента сме гледали само в риалитита - ресторантьорския.

Формулата се е доказала като сполучлива с лекарския "Откраднат живот" и с полицейския "Дяволското гърло", чийто втори сезон вече очакваме. Време беше да се обърне внимание и на кулинарията и ресторантьорството - теми, които традиционно водят със себе си солиден зрителски интерес и любопитство.

Мак Маринов в главната роля - тази на Милен Снимка: NOVA
Мак Маринов в главната роля - тази на Милен

Добра новина е и че в главните роли са лица, които, слава Богу, все още не са експлоатирани до втръсване и до момент, в който само като ги видим, и започваме да опипваме дивана за дистанционното.

В центъра на сюжета, който няма смисъл от дословен преразказ, са кулинарните Ромео и Жулиета, в ролите - Мак Маринов и Радина Боршош. Един инцидент преди години скарва фамилиите им до гроб и оттам тръгва основната нишка в сериала.

Приятно е, че именно Боршош и Маринов са избрани за тези образи, защото с по-познати и популярни лица, наложени в други продукции, щеше отново да се стигне до феномена "Ама чакай малко, кой ТОЧНО сериал гледам в момента?!".

Оттам нататък започват лошите новини за "Алея на славата", първата от които е, че сериалът е бъкан с клишета.

На базово ниво семейните отношения са банални като калъп сапун и всеки следващ ход на героите може да бъде отгатнат с лекота даже и от предходния епизод. По-дразнещото обаче е, че сценаристите не са устояли на изкушението и отново са натикали зли мафиоти в действието.

Българските продуценти и сценаристи имат някаква нездрава страст на всяка манджа, пардон, на всеки сериал, да добавят някакви ганстери.

Деян Донков е в образа на богат и перверзен шеф-готвач Снимка: NOVA
Деян Донков е в образа на богат и перверзен шеф-готвач

Сюжетът в "Алея на славата" съвсем спокойно можеше да се върти само около враждуващите ресторантьорски Монтеки и Капулети и около злия и перверзен шеф-готвач, който има велико собствено заведение и още по-велико собствено телевизионно предаване.

Тук има цяла златна мина от възможни развръзки, никоя от които няма нужда от мафиоти.

Всъщност заради прекалено многото драма и мрачни краски в "Алея на славата" почти не виждаме най-важното в един ресторант - храната.

В няколко кадъра на серия се мерва някой от героите разсеяно да имитира Salt Bae и да ръси със сол над чиния и горе-долу така се изчерпва кулинарната тематика. Даже в руския шедьовър "Кухня" имаше далеч по-голям фокус върху кулинарията, въпреки че беше комедиен сериал без особени претенции.

Актьорската игра, както можете да се досетите, също не е на особено високо ниво с някои леки проблясъци от страна на по-възрастната част от каста - Свежен Младенов, Ирини Жамбонас и Деян Донков.

Останалите са доста неубедителни, като за съжаление такива са най-вече актьорите в главните роли. 

Ще се върна обаче към началото - NOVA не дава никакви признаци да се отказва от правенето на български сериали и това е добра новина.

Рано или късно ще гледаме продукции, които не предизвикват смях и подигравки и които ще гледаме с удоволствие в делничните вечери.

Дотогава си оставаме с надеждите.

 

Най-четените