Карлос Портен от 8 години държи ресторант в идеалния център на София. От пет години предлага само перуанска кухня. За него специфичното ресторантьорство на София вече не е тайна
Снимка: multikulti.bg
Lomo е едновременно бар и ресторант, в който всеки ден можете да изберете измежду 15 различни ястия от богатото перуанско меню
Снимка: multikulti.bg
Умишлено захабени дървени маси без покривка, виенски столове, колбаси, окачени вместо картини на стената и два големи кръгли "илюминатора", през които може да се наблюдава какво се случва в кухнята: тази атмосфера лесно може да бъде определена като "хипстърска" или специфично снобска от хората, за които добрият ресторант задължително е скъпият
Снимка: multikulti.bg
Модерната днес идея за "фюжън" (или смесване) на най-различни продукти, стилове и култури се е зародила в Перу още преди 300 години и здраво е залегнала в домашната традиция
Снимка: Facebook
"Знаете ли, че в района на Лима, откъдето съм родом, ядем много повече ориз, отколко киноа?", казва Портен. Това е така, защото в страната има изключително много заселници от Азия, които донасят ориза и той се разпространява широко