Приготвят се изключтелно бързо на силен огън без мазнина. Необходим е тиган с капак и 2.с.л. амарант.
Може да се консумират самостоятелно солени или като основа на сутрешна закуска – с ядки, семена, сушени плодове, сладки подправки като канела/ванилия, кокосови стърготини, подсладител.
Млякото зависи напълно от вашите лични предпочитания – лешниково, opгaничнo coeвo, бaдeмoвo. Комбинирате го с парченца банан, cтaфиди, ягоди, фypми или любимите ви яд
1 ч.ч спелта
1 глава лук
1 морков
2 стръка целина
4 скилидки чесън
2 домата
1 чаша сварен нахут (или от консерва)
2 с.л. зехтин 2 с.л. червен пипер
2 дафинови листа 1 ч.л. кимион
сол и черен пипер на вкус
Зеленчуците се нарязват на кубчета и се задушават с мазнината и малко вода за 5 мин. Добавят се подправките, спелтата и 4 чаши вода – изчаква се да заври, след което се оставя на слаб огън за 45-60 мин. Смелените доматите се прибавят заедно с нахута и се оставя да ври още около 20 мин. Може да се поръси със ситно нарязан магданоз при сервиране.