Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пътешествията на Le Poulet: Да вкусим Варна

Вижте в галерията как се приготвя бистра пилешка супа по варненски. Снимка: Мира Дерменджиева
Вижте в галерията как се приготвя бистра пилешка супа по варненски.

Начин на приготвяне:

1. Пилето се разделя на основните му части. За тази рецепта може да използвате:

Месо от бут с кожа;
Кълките с кожа;
Гърди с кожа;
Крилата.
Слагаме всички части на пилето в тенджера със студена вода, един лук, разделен на 2, един цял морков, малко сол, дафинов лист, черен пипер на зърна, магданозени дръжки, малко мащерка и оставяме на ври на среда температура около 1 час. Снимка: Мира Дерменджиева
Начин на приготвяне:

1. Пилето се разделя на основните му части. За тази рецепта може да използвате:
Месо от бут с кожа;
Кълките с кожа;
Гърди с кожа;
Крилата.

Слагаме всички части на пилето в тенджера със студена вода, един лук, разделен на 2, един цял морков, малко сол, дафинов лист, черен пипер на зърна, магданозени дръжки, малко мащерка и оставяме на ври на среда температура около 1 час.

2. Подготвяме и нарязваме:

Лука на малки кубчета;
Моркова и целината на малки равни кубчета;
Чесъна оставяме цял. Снимка: Мира Дерменджиева
2. Подготвяме и нарязваме:

Лука на малки кубчета;
Моркова и целината на малки равни кубчета;
Чесъна оставяме цял.

3. След като пилето е готово го вадим, махаме кожата и го раздробяваме с пръстите си, а бульона пазим за супата.

Chefs Tip: Това става най-добре, докато пилето е топло. За да не се изгорите, може да сложите латексови ръкавици. Снимка: Мира Дерменджиева
3. След като пилето е готово го вадим, махаме кожата и го раздробяваме с пръстите си, а бульона пазим за супата.
Chefs Tip: Това става най-добре, докато пилето е топло. За да не се изгорите, може да сложите латексови ръкавици.

4. Загравяме голяма тенджера с дебело дъно на среден огън.

Добавяме олио или зехтин, малко масло и слагаме лука, морковите, целината, чесъна (цял, необелен), мащерката и дръжките на магданоза, нарязани на ситно.
Запържваме около 15 минути на нисък пламък, за да може морковите да пуснат цвета си.
Chefs Tip: За по-интересен вкус на този етап може да сложите малко куркума, шафран или къри, както и малко лимонова кора. Снимка: Мира Дерменджиева
4. Загравяме голяма тенджера с дебело дъно на среден огън.
Добавяме олио или зехтин, малко масло и слагаме лука, морковите, целината, чесъна (цял, необелен), мащерката и дръжките на магданоза, нарязани на ситно. Запържваме около 15 минути на нисък пламък, за да може морковите да пуснат цвета си.

Chefs Tip: За по-интересен вкус на този етап може да сложите малко куркума, шафран или къри, както и малко лимонова кора.

5. Добавяме месото на пилето, бульона и фидето. Когато го слагате, го "разрушете" между ръцете си, за да се яде по-лесно след това.

Снимка: Мира Дерменджиева
5. Добавяме месото на пилето, бульона и фидето. Когато го слагате, го "разрушете" между ръцете си, за да се яде по-лесно след това.

6. Свалете температурата на средно и оставете да къкри 15 минути. Пробвайте на вкус, добавете сол и прясно смлян черен пипер накрая.

Снимка: Мира Дерменджиева
6. Свалете температурата на средно и оставете да къкри 15 минути. Пробвайте на вкус, добавете сол и прясно смлян черен пипер накрая.

7. За повече свежест, в последния момент преди да сервирате, добавете магданоз и малко масло. Снимка: Мира Дерменджиева
7. За повече свежест, в последния момент преди да сервирате, добавете магданоз и малко масло.