Здравейте,
Тази рецепта не е от бързите, но със сигурност е от вкусните:))
Както и за останалите от Home cusine, препоръчваме търпение, добро настроение и качествени продукти.
Начин на приготвяне
Нарежете зеленчуците на едри кубчета, а месото измийте, почистете от жили и нарежете на кубчета със страна около 2 см.
Сложете брашното в купа, овкусете с черен пипер и малко стрита мащерка, разбъркайте и сложете месото. Разбъркайте добре, за да се полепне брашното равномерно.
В голяма тенджера загрейте 4-5 с.л. зехтин и запържете месото за около 10 минути, като бъркате често, докато се зачерви от всички страни.
Извадете в купа. В същия съд налейте още 2 с.л. зехтин и сложете лука, целината и моркова. Разбъркайте и гответе 6-7 минути, докато се задушат.
Добавете гъбите, нарязани на четвъртинки и задушавайте 5-6 минути.
Добавете доматеното пюре и мащерката и върнете месото.
Рабъркайте, налейте бульона и бирата, посолете сложете дафиновия лист и захлупете.
Оставте да заври, намалете котлона и гответе под капак 40 минути.
Отвреме навреме разбърквайте.
Отворете капака, увеличете леко температурата и гответе още 40 минути.
Размразете тестото в хладилника за няколко часа. Трябва да може да се работи с него, но да не е прекалено меко.
Загрейте фурната до 220 градуса.
Изсипете месото в подходящ съд за печене. Намажете ръбчетата с разбито яйце и покрийте с листа от бутер тестото.
Изрежете излишното, притиснете добре ръба на съда и намажете с яйце. Може да сложите ивици от останалото при изрязването тесто и намажете и тях с яйце.
Направете няколко разреза в тестото, за да може да излиза парата при печенето и сложете в предварително загрята до 200 градуса фурна.
Печете около 15 минути, колкото тестото да добие златист цвят.
Оставете пая да се охлади за около 10 минути. Разрежете на парчета внимателно и във всяка порция сложете от месото с капачето тесто към него.
Поднесете със задушен в масло грах с малко чесън, сол и черен пипер.
Добър апетит.