Това дори не е рецепта, а идея как пакет бутер тесто и буркан течен шоколад да се превърнат в бърз, лесен и ефектен десерт. С остър нож или резец тестото може да се оформи на елхички, на класически банички или в други форми. След това се пече на 170 градуса до златисто.
Изглежда впечатляващо, но се приготвя с продукти от хладилника и шкафа. В дълбока тенджера с миксер разбиваме 300 грама прясно мляко, 300 грама течна сметана, чаша мед и чаша качествено какао на прах. Слагаме тенджерата на среден котлон и загряваме добре, след което изсипваме пакетче желатин и бъркаме енергично, за да се обедини добре сместа.
Чак след това разпределяме сместа в десертни чаши и оставяме в хладилник за една нощ. Поднасяме, украсени с шоколад или плодове.
Освен лесен и евтин, този десерт е и здравословен. В дълбока купа с миксер разбиваме чаша масло и чаша захар до пухкава смес. В друга купа смесваме 3 чаши овесени ядки с чаша брашно, след което постепенно започваме да прибавяме маслото към овесените ядки с брашно. Бъркаме до хомогенна смес и в тава с хартия за печене изсипваме половината количество.
Отгоре намазваме щедро със сладко по избор, след което разпределяме останалата половина от овесените ядки. Печем на 190 градуса за около 25-30 минути, докато десертът стегне. След изваждане режем на парчета, оставяме да се охлади и поднасяме.
Ако имате консерва ананас и се чудите какво да я правите, направете си пухкави палачинки. Приготвяме си стандартна гъста смес за палачинки от прясно мляко, яйца и брашно, но слагаме и половин лъжичка бакпулвер. На дъното на леко намаслен тиган слагаме шайба ананас и заливаме със сместа. Печем до стягане на тестото и обръщаме, за да се запече и от другата страна.
Поднасяме палачинките с пудра захар, плодове и течен шоколад. Можем да ги полеем и с течен мед. Тези палачинки могат да се приготвят и с шайби ябълка, круша или дюли.
Оризовите кори вече са достъпни във всеки голям хипермаркет и са по-леката алтернатива на корите за баница. За плънката белим, почистваме и режем на ситни кубчета около 600 грама ябълки и ги изсипваме в тенджера. Добавяме 2 чаши мед, канела и малко вода и загряваме до получаването на смес, подобна на гъсто сладко.
Разстиламе една оризова кора, слагаме щедра супена лъжица ябълки, загъваме и запечатваме с капка вода. Печем рулцата на 170 градуса до златист загар и поднасяме с малко пудра захар, ванилов сладолед или течен шоколад. Вкусни са и студени.
По-различни, защото в тях няма да слагаме голям списък с продукти. Трябват ни два големи и вече омекнали банана и 125 грама майонеза, които с миксер разбиваме на гладка смес. Добавяме 150 грама брашно, 60 грама захар и лъжичка бакпулвер. Можем да сложим и ванилова есенция, сушени плодове или парченца шоколад.
Изсипваме сместа във формички за мъфини и печем в добре загрята фурна на 180 градуса до златист загар. Оставяме мъфините да се охладят и ги поднасяме с пудра захар, течен шоколад, сладолед.
Само четири съставки – масло, брашно, прясно мляко и пудра захар. Всичко допълнително е въпрос на наличности и фантазия. 300 грама масло и 90 грама пудрата захар се разбиват до пухкава въздушна смес. Постепенно пресяваме вътре около 250 грама брашно и с шпатула смесваме на тесто. Добавяме 2-3 супени лъжици прясно мляко, за да стане по-еластично тестото.
Изсипваме в шприц и оформяме бисквити, след което печем в добре загрята на 160 градуса фурна. След това можем да поръсим с пудра захар или да потопим в течен шоколад. В сместа може да се добави и ванилия, ром, шоколадови парченца.

