Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

7 пищни постни десерта за радост на небцето

Толкова вкусни, че чак се чудим как не сме се сетили по-рано за тях Снимка: iStock
Толкова вкусни, че чак се чудим как не сме се сетили по-рано за тях

Шоколадови мъфини със зехтинСъставките ги има във всеки кухненски шкаф. Трябват ни 2 чаши брашно, 2 чаши захар (най-добре кафява), щипка сол, пакет хубаво какао и лъжичка сода. Сухите съставки се смесват хубаво и към тях се прибавят 50 милилитра ром (коняк, уиски) и чаша зехтин. Всичко отново се смесва до рядко кексово тесто и ако е много гъсто – се прибавя малко топла вода. 

Сместа се изсипва във форма за мъфини и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Пробва се с клечка за зъби – трябва да излиза суха от мъфините. Можем да направим глазура от един тъмен шоколад, разтопен на водна баня, като към сместа се прибавя малко зехтин за блясък. Снимка: iStock
Шоколадови мъфини със зехтин

Съставките ги има във всеки кухненски шкаф. Трябват ни 2 чаши брашно, 2 чаши захар (най-добре кафява), щипка сол, пакет хубаво какао и лъжичка сода. Сухите съставки се смесват хубаво и към тях се прибавят 50 милилитра ром (коняк, уиски) и чаша зехтин. Всичко отново се смесва до рядко кексово тесто и ако е много гъсто – се прибавя малко топла вода.

Сместа се изсипва във форма за мъфини и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Пробва се с клечка за зъби – трябва да излиза суха от мъфините. Можем да направим глазура от един тъмен шоколад, разтопен на водна баня, като към сместа се прибавя малко зехтин за блясък.

Сладкиш с морковиОколо 400 грама моркови се настъргват на не много ситно ренде и се отцеждат от течността. Към тях се прибавят 3 чаши брашно, една чаша захар и една чаша вода. Разбърква се добре и се добавят чаша смлени орехи, пакетче канела и 2 пакетчета бакпулвер. Изсипваме в намазнена с олио или зехтин форма за печене.

Печем в загрята фурна на 180 градуса до златист загар – около 40-50 минути. Пробваме с клечка за зъби дали сладкишът е готов. Към сместа могат да се прибавят и настъргани ябълки, круши или дюли, могат да се добавят и сушени плодове или малко ром/ ромова есенция. Снимка: iStock
Сладкиш с моркови

Около 400 грама моркови се настъргват на не много ситно ренде и се отцеждат от течността. Към тях се прибавят 3 чаши брашно, една чаша захар и една чаша вода. Разбърква се добре и се добавят чаша смлени орехи, пакетче канела и 2 пакетчета бакпулвер. Изсипваме в намазнена с олио или зехтин форма за печене.

Печем в загрята фурна на 180 градуса до златист загар – около 40-50 минути. Пробваме с клечка за зъби дали сладкишът е готов. Към сместа могат да се прибавят и настъргани ябълки, круши или дюли, могат да се добавят и сушени плодове или малко ром/ ромова есенция.

Топчета от кашу и фурмиЛесен десерт, който става за секунди. В купата на блендера се смесват чаша фурми, чаша кашу и чаша кокосови стърготини и се блендира до гладка смес. След това с леко намокрени със студена вода ръце се оформят малки равномерни топчета и се оставят да починат за няколко часа, но най-добре за цяла нощ.

Могат да се прибавят и бадеми, фъстъци, сухи плодове. Топчетата могат да се овалят в какао, кокосови стърготини или захарни пръчици за по-ефектен вид. Снимка: iStock
Топчета от кашу и фурми

Лесен десерт, който става за секунди. В купата на блендера се смесват чаша фурми, чаша кашу и чаша кокосови стърготини и се блендира до гладка смес. След това с леко намокрени със студена вода ръце се оформят малки равномерни топчета и се оставят да починат за няколко часа, но най-добре за цяла нощ.

Могат да се прибавят и бадеми, фъстъци, сухи плодове. Топчетата могат да се овалят в какао, кокосови стърготини или захарни пръчици за по-ефектен вид.

Сладки с бяло виноТази рецепта за постни сладки е от бабините тефтери. За нея в дълбока купа се смесват 150 милилитра бяло вино и чаена лъжица сода. Добавят се чаша вода и чаша олио и се разбърква. Към сместа постепенно се прибавят постепенно 750 грама брашно и се разбърква, докато започне да се отлепя от стените на купата.

Покрива се със свежо фолио и се оставя за 15-20 минути да си почине. След това с намокрена ръка се оформят топчета, като в средата на всяко топче може да се постави парче локум. Сладките се пекат на 180 градуса за около 20 минути. Топчетата могат да се овалят в пудра захар след това. Снимка: iStock
Сладки с бяло вино

Тази рецепта за постни сладки е от бабините тефтери. За нея в дълбока купа се смесват 150 милилитра бяло вино и чаена лъжица сода. Добавят се чаша вода и чаша олио и се разбърква. Към сместа постепенно се прибавят постепенно 750 грама брашно и се разбърква, докато започне да се отлепя от стените на купата.

Покрива се със свежо фолио и се оставя за 15-20 минути да си почине. След това с намокрена ръка се оформят топчета, като в средата на всяко топче може да се постави парче локум. Сладките се пекат на 180 градуса за около 20 минути. Топчетата могат да се овалят в пудра захар след това.

Бананов сладоледНеобходими са само две съставки – няколко омекнали банана и веган алтернатива на сметаната (може и неподсладено веган кисело мляко). В блендера се смесват бананите на парчета и сметаната (ако използваме кисело мляко, добавяме и половин чаша захар) и блендираме до гладка пухкава смес.

Прибираме в подходящ съд в камерата, като периодично разбъркваме, за да не стане на кристали. Към сместа могат да се прибавят банани на парченца, други плодове, сушени плодове, ванилия или ромова есенция. Може да се добави и шоколад на парченца. Снимка: iStock
Бананов сладолед

Необходими са само две съставки – няколко омекнали банана и веган алтернатива на сметаната (може и неподсладено веган кисело мляко). В блендера се смесват бананите на парчета и сметаната (ако използваме кисело мляко, добавяме и половин чаша захар) и блендираме до гладка пухкава смес.

Прибираме в подходящ съд в камерата, като периодично разбъркваме, за да не стане на кристали. Към сместа могат да се прибавят банани на парченца, други плодове, сушени плодове, ванилия или ромова есенция. Може да се добави и шоколад на парченца.

Печени ябълки6-7 големи ябълки от сладък сорт се режат на резени и, ако е дебела кората им, се обелват. Смесват се с чаша мед, пакет канела, 2 супени лъжици лимонов сок и щипка сол. Може да се добави и джинджифил, малко черен пипер, гвоздейчета карамфил или ванилия/ ванилов екстракт. 

Ябълките се пекат на 170 градуса до покафеняване. Хубави са както топли, така и студени, но в никакъв случай не се сервират горещи. Могат да се сервират с веган алтернативи на сметаната или веган ванилов сладолед. Снимка: iStock
Печени ябълки

6-7 големи ябълки от сладък сорт се режат на резени и, ако е дебела кората им, се обелват. Смесват се с чаша мед, пакет канела, 2 супени лъжици лимонов сок и щипка сол. Може да се добави и джинджифил, малко черен пипер, гвоздейчета карамфил или ванилия/ ванилов екстракт.

Ябълките се пекат на 170 градуса до покафеняване. Хубави са както топли, така и студени, но в никакъв случай не се сервират горещи. Могат да се сервират с веган алтернативи на сметаната или веган ванилов сладолед.

Ягоди в шоколадТук е важно да изберем тъмен шоколад без млечни продукти или да си намерим шоколадови капки, в които също няма мляко. Разтопяваме около 200 грама шоколад/ шоколадови капки на водна баня, като в него прибавяме малко олио или зехтин и малко студена вода, докато сместа стане лъскава.

След това измиваме ягодите и ги потапяме една по една в шоколада. Оставяме на хартия за печене поне няколко часа, докато шоколадът се втвърди. Можем да поръсим с пудра захар, шоколадови пръчици, какао или кокосови стърготини. Снимка: iStock
Ягоди в шоколад

Тук е важно да изберем тъмен шоколад без млечни продукти или да си намерим шоколадови капки, в които също няма мляко. Разтопяваме около 200 грама шоколад/ шоколадови капки на водна баня, като в него прибавяме малко олио или зехтин и малко студена вода, докато сместа стане лъскава.

След това измиваме ягодите и ги потапяме една по една в шоколада. Оставяме на хартия за печене поне няколко часа, докато шоколадът се втвърди. Можем да поръсим с пудра захар, шоколадови пръчици, какао или кокосови стърготини.