Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Тайната на перфектното капучино

Тайната на перфектното капучино Снимка: deli by Shell
Тайната на перфектното капучино Снимка: deli by Shell

Капучиното е сред най-разпространените алтернативни варианти на пиене на кафе с мляко в света. Това определено е и най-артистичният начин: всеки е виждал на какви шедьоври са способни бариста-майсторите, докато с леко движение изсипват добре "полираната" бяла пяна в чашите.

Обединени под хаштаг #cappuccino само в Instagram има повече от 6,1 милиона публикации и сред тях могат да се открият поразителни видеа, в които бариста-художници рисуват чрез тънка струйка разпенено мляко. Така в чашата се раждат образите на маймуна, откъсваща плод от дърво, планини, потънали в мъгла, сърца и всевъзможни надписи с пожелания.

Спокойно може да се каже, че историята на капучиното наподобява историята на Европа, защото, също като Стария континент, напитката носи в себе си духа на различни влияния.

В края на XVI век - близо век и половина след пристигането на кафето от Близкия Изток в Европа, традиционното за континента краве мляко вече се е превърнало в характерна добавка към ароматната напитка. В първата си разновидност капучиното започва да се разпространява във Виена през XVIII век. Тогава кафето се поднася смесено със захар, яйчен белтък и сметана. Но чак през 20 век, с масовото производство и разпространение на прясното мляко и с все по-честото използване на кафемашини в заведенията, капучиното преживява своя Ренесанс.

Наименованието на капучиното идва от латинското caputium – качулка. На италиански "качулка" е cappuccio, а на немски - kapuze. Именно островърхите качулки (капюшони), пришивани към кафявите раса на монасите дават името на Ордена на Капуцините, създаден в северноиталианския град и някогашно херцогство Урбино през 16 век. Монасите препасвали расата си с бяло въже, завършващо в края с възел -  символ на ненакърнимостта на техния обет.

Така "капучино" смесва няколко асоциации: името напомня за "качулката", а светлокафяво-белия вид на напитката - за цвета на монашеските раса, където тънката струя сметана символизира бялата монашеска препаска.

Днес за създаване на първокласно капучино се нуждаем от мощна професионална кафе машина за еспресо, която да разбие и да темперира млякото бързо и ефективно чрез накрайник с пара.

Разбира се, има и вариант за получаване на пухкава пяна чрез домашен пасатор на батерия – а в краен случай дори с бъркане на ръка с бъркалка. Разбира се, ако използваме подобни "първобитни" инструменти, може да ни отнеме цяла вечност, за да постигнем необходимата плътност на пяната.

Перфектната напитка се прави от 120-125 мл студено прясно краве мляко, разбито на пара, и загрято до 55-65 градуса. Необходимо и около 25 мл късо, силно и качествено кафе еспресо.

Капучиното може да се поднесе и придружено от различни вкусове, аромати и декорации, например канела, какао, ванилия или шоколад.

Сред най-подходящите овкусители на капучиното е карамелът, с който можете да осигурите чудесна ароматна сладост. Карамелът се приготвя лесно, защото всъщност представлява разтопена на висока температура захар, свалена от котлона секунди преди да изгори.

Именно с карамел е и промоцията на вкусното капучино на deli by Shell.


В момента може да се намери на промоция в кафе веригите deli by Shell към търговските комплекси на Shell. Освен, че е страхотно на вкус, карамеленото капучино на deli by Shell има пяна, достойна за най-добрите бариста майстори в света.

И още един бонус: сега ароматното карамелено капучино на deli by Shell се предлага в комбинация от 100 ClubSmart точки. Ако към него закупите и карамелен мъфин, получавате общо 200 ClubSmart точки. А както всички потребители на Shell добре знаят, бонус точките са най-прекрасните подаръци, защото се трупат в картата им за лоялност и автоматично се превръщат в отстъпки при покупка на гориво, страхотни подаръци или начин да заплатите цялата или част от сметката си в Shell.

Капучиното с карамел е чудесен избор на напитка, която да ви стопли дълготрайно в студените зимни дни, а и да ви зареди с първокласно усещане за удоволствие. Карамеленият мъфин пък ще ви даде достатъчно енергия, за да продължите отпочинали по своя път.

И всяка глътка от тази сладка вариация на капучиното, която отпивате докато пътувате, ще ви напомня за дългогодишната му история на постоянно усъвършенстване.

Офертата за вкусно карамелено капучино и мъфин от deli by Shell е валидна до първи март 2020 година.

Advertisement

Най-четените