А в галерията ще видите осем точно такива бързи, лесни и есенни рецепти с паста, които да изпробвате тази седмица:
Кралицата на есенната кухня - тиквата - си върви чудесно с паста и с градински чай. Докато сварявате паста по ваш избор според указанията на опаковката, в един тиган загрявате супена лъжица масло и запържвате няколко скилидки чесън и 400 грама тиква на кубчета, след което подправяте със сол и пипер на вкус.
После добавяте още 100 грама масло и разбърквате в тигана, докато маслото стане кафяво-златисто. Остава ви само да добавите градинския чай и пастата с малко от водата, в която се е варила, и да изчакате няколко минути докато всички вкусове се обединят. Сервирайте с настърган пармезан или пекорино.
Фетучините много се обичат с гъбите, а от последните има изобилие през есента. Желателно е за тази рецепта да се сдобиете с поне два вида гъби, например печурки и кладница, които да запържите в тигана с чесън и една малка глава лук. След това прибавяте към гъбите 150 милилитра течна сметана и оставяте да покъкри за 5-7 минути.
Накрая пускате в тигана и предварително сварените и оцедени фетучини и разбърквате добре. Пастата ще стане още по-ароматна и неустоима, ако използвате и малко изсушена манатарка в соса.
Нека използваме патладжаните, докато са още в сезона си, за да приготвим вкусни и сгряващи спагети. Необходим ви е един среден патладжан на кубчета, който запържвате в малко масло в дълбок тиган. Когато покафенее добре го вадите с решетъчна лъжица и на негово място запържвате около 150-200 грама бекон.
Когато и беконът стане приятно хрупкав, връщате патладжана, добавяте босилек, чесън и лук и наливате 700 милилитра доматен сок. Подправяте със сол и пипер и варите до сгъстяване на соса - 25-30 минути. Накрая разпределяте в дълбоки чинии спагетите, а върху тях - соса и щедро количество пармезан.
Ако ви липсва вкуса на морските дарове, време е за това орзо със скариди, което се прави буквално в един съд. В голям, удобен и дълбок тиган загрейте две лъжици масло, запържете 4-5 скилидки чесън и добавете 500 грама почистени скариди. След като скаридите порозовеят, изсипвате в тигана 350 грама орзо и 3 чаени чаши пилешки бульон.
Оставете всичко това да къкри до сваряването на орзото и изпаряването на бульона и едва след това подправете със сол, пипер и босилек, по възможеност - пресен. Гарнирайте с лимони и още малко босилек при сервирането.
Тези вкусни пълнени раковини с топла смес от кайма и разтопено сирене могат да сгреят едновременно душата, тялото и стомаха. За целта сварявате 18 до 20 конкилиони до омекване, но не и до пълна готовност. Междувременно в тиган запържвате накълцани скилидки чесън, малка глава лук и 400 грама кайма по избор.
Когато каймата е добре раздробена и покафеняла, към нея слагате и две чаени чаши настъргана моцарела и я оставяте да се стопи. Следва по-трудната част, а именно да напълните конкилионите със сместа, да ги подредите в тава, да ги залеете с чаша бульон или вода и да изпечете до златиста коричка.
Сервирайте с малко пармезан и доматен сос отгоре.
Чудите ли се какво да правите главата свежо броколи в хладилника? Не се чудете повече, а го превърнете в приятно запечена паста. За това ястие ви трябва къса дебела паста като макарони, ригатони или пенне, което варите до леко омекване в подсолена вода. Междувременно в дълбок тиган или тенджера запържете до златисто 100 грама масло с чаена чаша брашно.
След това добавяте и чаша и половина мляко и бъркате до получаването на гладък кремообразен сос. Овкусете със сол, пипер, босилек и малко индийско орехче. Сварете главата броколи до пълно омекване и я накъсайте на розички.
В тавата, в която ще печете, редувате сос, паста и броколи като най-накрая завършвате със соса, настъргвате кашкавал или пармезан и запичате до златиста коричка. Можете и да експериментирате с подправките и сирената, както и да добавите гъби или чушка.
Сервирайте любимия си доматен сос с кайма с каватели, вместо с плоска паста като спагети или талиатели и ще останете приятно изненадани. Причината е, че кавателите са с формата на малки раковини, които при разбъркването ще се напълнят със соса и ще са още по-вкусни от обикновено.
Пригответе доматения сос с кайма като в дълбок тиган запържвате малка глава лук на ситно, чесън на вкус и 400 грама кайма. Когато каймата стане на трохи и покафенее, изсипвате половин чаша червено вино и изчаквате да се изпари. След това в тигана добавяте 400 милилитра доматен сос, подправяте със сол, пипер и босилек. Докато сосът се сгъстява, сварете пакет каватели до почти пълно омекване.
Накрая обединете всичко в тигана и разбъркайте добре, докато кавателите поемат добре соса. Сервирайте с малко босилек и настърган пармезан
Диталините са вид паста, която прилича на много къси малки макарони. Заради формата си си вървят прекрасно с плътни, тежки сосове, подходящи за студените есенни и зимни вечери. Такъв е и сосът с нахут и моркови, който освен всичко друго се приготвя и невероятно лесно.
В голям дълбок тиган запържете малка глава лук, стрък целина и 5-6 скилидки чесън, накълцани на ситно. След това добавяте вътре една консерва нахут от 400 грама, чаша вода, две лъжици доматено пюре и два моркова, нарязани на кубчета. Гответе до пълно омекване на нахута и морковите, след което прибавете сварените диталини, разбъркайте и сервирайте.