Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Италианците решиха: Най-добрата пицария се намира... в Испания

Тук, разбира се, идва и уловка - в надпреварата няма включени италиански ресторанти Снимка: iStock
Тук, разбира се, идва и уловка - в надпреварата няма включени италиански ресторанти

Sartoria Panatieri посреща гостите си с невероятни пици.

Всички те са изпечени на дървени въглища, приготвени с местно органично брашно и със сосове и добавки като запечени чери домати, крем от печени моркови, автентична биволска бурата, див фенел и хайвер от риба тон.

В менюто не могат да бъдат срещнати престъпления към пицата като ананас, царевица, пилешко филе или кисели краставички. Има само безкрайно уважение към пицата и към автентичните италиански продукти и неслучайно заведението е определено като най-доброто място за италианска пица.

Има една уловка - Sartoria Panatieri не е в Италия, а в испанския град Барселона.

За пицарията са гласували италианци в класацията "50 Top Pizza", които са преценили, че именно там са опитали най-хубавата традиционна пица. Над 1000 от гласувалите потребители са дали гласа си именно за Sartoria Panetieri, ръководена от Рафа Панaтиери и Жорже Састре.

Тук, разбира се, идва и втора уловка - в надпреварата няма включени италиански ресторанти. Целта е да се определи къде може да се хапне най-апетитната пица извън Ботуша, но в рамките на Европа.

Италианците явно са оценили подхода на Панaтиери и Састре, който може да бъде обобщен като "От фермата до фурната". Тестото за пиците втасва 48 часа, а след като се раздели на порции - втасва още 12 часа.

Продуктите се подбират внимателно така, че да не се губи вкусът на нито един от тях.

Рафа Панатиери може и да е роден в Барселона, но е с италиански корени от Калабрия и винаги е бил страстен почитател на италианската кухня. Затова в Sartoria Panatieri има и предложения като патладжан в пармезанова коричка и запечена поркета.

Ресторантът отваря врати преди пет години и след като призът му беше обявен официално, собствениците не пропуснаха да благодарят на гласувалите.

"Тази награда означава много за нас и е признание за нашия труд и отдаденост. Това е сбъдната мечта, постигната благодарение на целия ни екип", се посочва още в изказването. Sartorial Panatieri получава и още едно отличие в "50 Top Pizza" - за най-вкусна авторска пица извън Италия.

Призът е за изпечена на дървени въглища пица с доматен сос, моцарела, печени чери домати и сос Холандез с босилек.

Пицата струва съвсем приемливите 12,90 евро, като има и по-евтини пици, започващи от 12 евро. Ако на някого му се хапва и десерт след пицата, изборът е между два сладкиша - традиционно италианско тирамису и италиански шоколадов кейк със сметана. Има и разни предложения, които са изцяло сезонни.

На второ място според италианците е пицария в Копенхаген на име Baest.

Там цените са малко по-високи и пиците струват около 19-22 евро. Съставките обаче са също толкова прецизно и пестеливо подбрани, като по-интересните пици са с добавки от ферментирало чили, запържена сланина, костен мозък и броколи.

Барбара Гера, която е сред съоснователите на класацията "50 Top Pizza", смята, че се запазва тенденцията италианците да предпочитат неаполитанския стил пица.

Пред "Си Ен Ен" тя допълва, че качеството на пиците в Европа се покачва с всяка изминала година и че вече далеч не само италианците умеят "изкуството на пицата". Гера припомня, че само допреди няколко години в Париж или в Лондон не е имало места с хубава автентична пица, а в момента са десетки.

По нейно мнение пицарите, които си позволяват смели експерименти, заслужават уважение, защото придават характер на пиците си.

Не на последно място Гера отбелязва, че "50 Top Pizza" не оценява само пиците и тяхното приготвяне.

Гласувалите винаги взимат предвид и отношението на персонала, обзавеждането и напитките в менюто, които трябва да допълват пиците.

А в топ 10 на класацията има и пицарии от Виена, Хелзинки, Амстердам и Фюрт (Германия). Освен Sartoria Panetieri има и още една пицария от Барселона - La Balmesina. Две са и пицариите от Лондон в челната десетка.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените