Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Обяд в кутия: изкусителна салата, пълна с фибри и вкусове

Теория и практика на Планетарната диета с Lidl Снимка: Мануела Геренова, Webcafe.bg
Теория и практика на Планетарната диета с Lidl

Когато започнах да си нося обяд в кутия, имах огромен запас от идеи за рецепти.

Основно, разбира се, използвах интернет и безкрайните кулинарни блогове с апетитни снимки, които ме приканваха да сготвя това и онова, след което да го опаковам за офиса и да похапна с удоволствие.

Няма да крия, че често прибягвах и до кулинарните канали, където популярни лица ми подсказваха кое да е следващото ми творение в кухнята. Трябва да призная обаче, че въображението ми се изчерпа с времето.

После научих за инициативата на Lidl #ХраненеСмисъл, свързана с осъзнатото хранене, което съчетава грижата за собственото здраве с мисъл за планетата.

Снимка: Мануела Геренова, Webcafe.bg

Всъщност това е един много лесен начин да се храним вкусно и пълноценно и в същото време да щадим ресурсите на околната среда - нарича се Планетарна диета.

Планетарната #ХапкаСмисъл

Планетарният режим на хранене е научно базиран модел за консумация, който според учените е оптимален за човешкото здраве и устойчив за околната среда. Създаден от комисията EAT Lancet, той насърчава консумацията на продукти на растителна основа с малък въглероден отпечатък, без да изключва останалите основни хранителни групи. Учените дават това препоръчително съотношение между свежи плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, растителни протеини, млечни и месни продукти и другите хранителни групи.

Представях си я като сложен за следване режим, за който трябва да се въоръжа с кухненска везна и канско търпение. Оказа се, че трябва да се "въоръжа" само с една платнена торба за пазар и малко знания за планетарното хранене.

Накратко - това е консумация предимно на продукти на растителна основа с малък въглероден отпечатък, без това да изключва всички останали основни хранителни групи.

И се оказа, че както много други прекрасни неща този модел на хранене е добре забравеното старо - прилича много на начина, по който са се хранили нашите баби и дядовци.

Докато четях за Планетарната диета, нямаше как да не се сетя за "Готварската книга на Дядо Славейков" на Петко Славейков. Въпреки че в нея има и месни рецепти, на почит са ястията с изобилие от зеленчуци и плодове, бобови култури и растително масло.

И ето как в съзнанието си направих един мислен кръг и от миналото на Дядо Славейков се озовах в настоящето и стигнах до планетарното хранене, което Lidl насърчава.

Връзката между храната, здравето и околната среда е нещо много важно и е толкова хубаво да разбереш, че можеш да се погрижиш за планетата, като просто избереш правилно менюто си!

Вместо сложни диаграми, схемата е изключително лесна - най-голяма част от менюто ни трябва да е за плодовете и зеленчуците. Следват пълнозърнестите храни и протеините с растителен произход.

Най-малък "резен от пая" е за животинските протеини, нишестените зеленчуци и добавените захари.

Планетарната диета е естественият цикъл на хранене, който сме загърбили с времето, а това носи щети както на стомаха ни, така и на природата.

Харесва ми, че разчита на семпли, прости ястия с близки до нашия вкус продукти и елементарни техники на приготвяне, които съхраняват вкусовете и полезните съставки в храните.

О, да не забравя - режимът е и много вкусен!

Въоръжена с тези знания и с платнена торба за пазар, се отправих към Lidl за първия обяд за офиса в кутия, който е истинска бомба от вкусове, аромати, фибри и растителни протеини.

Снимка: Мануела Геренова, Webcafe.bg

Салата от варива и бобови култури, която зарежда с енергия за остатъка от работния ден, без да натежава излишно - нито на стомаха, нито на джоба

За 8-10 порции са ни необходими:

  • 400 грама червен боб Freshona
  • 400 грама грах
  • 400 грама зелен фасул
  • 400 грама готов сварен нахут
  • 200 грама царевица
  • 1 буркан печени чушки - Lidl предлага готови нарязани
  • 1 малък домат - нарязан на ситно (или няколко черита)
  • 1 глава червен лук - нарязан на ситно (или шалот)
  • магданоз или джоджен - накълцан
  • сол, пипер, малко зехтин и балсамов оцет

Начин на приготвяне:

Повече от елементарен, като за всеки обяд в кутия.

В голяма купа смесваме добре отцедените боб, грах, фасул, нахут, царевица и чушки. Разбъркваме хубаво, за да се смесят равномерно съставките. Добавяме домата, червения лук и магданоза и отново разбъркваме.

Подправяме салатата със сол, пипер и малко зехтин и балсамов оцет.

Можем да използваме всички наши любими зелени подправки - розмарин, босилек, риган, а защо не и кориандър, който ще придаде доста екзотичен полъх на салатата. Ако не говорехме за обяд за офиса - скилидка или две чесън също са добре дошли.

Прибираме салатата в любимата си кутия за обяд и на следващия ден се наслаждаваме на още по-богатите и наситени вкусове.