Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пир за небцето, ужас за талията: 7 от най-яките американски сандвичи

Консумирайте с удоволствие и мярка Снимка: iStock
Консумирайте с удоволствие и мярка
По'бойPo’boy най-вероятно е жаргонно съкращение от „poor boy“. Сандвичът съдържа запържени парчета скариди, калмари, риба и понякога пилешко – каквото е хванато от морето, изостанало е по будките и трябва да се консумира веднага. С други думи, бедняшко изобретение, което обаче се е превърнало в емблема на американската улична храна. Снимка: iStock
По'бой

Po’boy най-вероятно е жаргонно съкращение от „poor boy“. Сандвичът съдържа запържени парчета скариди, калмари, риба и понякога пилешко – каквото е хванато от морето, изостанало е по будките и трябва да се консумира веднага. С други думи, бедняшко изобретение, което обаче се е превърнало в емблема на американската улична храна.
Сандвич с омариСандвичът е изобретен из будките до пристанището в Бостън, още когато омарите са били храна за бедняци. Едно продълговато хлебче като за хотдог се цепва и се маже обилно с масло, после се пълни с парчета омар с майонеза, горчица и малко лют сос. Картофките и киселите краставички са по желание. Снимка: iStock
Сандвич с омари

Сандвичът е изобретен из будките до пристанището в Бостън, още когато омарите са били храна за бедняци. Едно продълговато хлебче като за хотдог се цепва и се маже обилно с масло, после се пълни с парчета омар с майонеза, горчица и малко лют сос. Картофките и киселите краставички са по желание.
Сандвич с пастрамиСътворен от еврейски емигранти в Ню Йорк, този сандвич представлява говеждо пастрами – вид колбас с подправки – на много тънки резени, подредени в ръжен хляб. Може да има добавка от маринован лук, мариновано зеле или кисели краставички. Задължително месото е значително повече от хляба. Снимка: iStock
Сандвич с пастрами

Сътворен от еврейски емигранти в Ню Йорк, този сандвич представлява говеждо пастрами – вид колбас с подправки – на много тънки резени, подредени в ръжен хляб. Може да има добавка от маринован лук, мариновано зеле или кисели краставички. Задължително месото е значително повече от хляба.
Италиански телешки сандвичИмето тук е подвеждащо – сандвичът е измислен от американци в Чикаго. Те му дават това име заради маринованите по италиански зеленчуци, които се прибавят към телешкото. Обикновено се добавя и малко лют италиански сос на основата на домати и чушки. Снимка: iStock
Италиански телешки сандвич

Името тук е подвеждащо – сандвичът е измислен от американци в Чикаго. Те му дават това име заради маринованите по италиански зеленчуци, които се прибавят към телешкото. Обикновено се добавя и малко лют италиански сос на основата на домати и чушки.
Sloppy JoeНай-вероятно това кулинарно творение идва от Куба или от Мексико и с известни промени се пренася и в САЩ. В питка за хамбургер се слага кайма – телешка или смес – с доматен сос, лук, сос Уорчестър и малко лют сос. Хлебчето се напоява от сочната кайма и придобива невероятен вкус. Снимка: iStock
Sloppy Joe

Най-вероятно това кулинарно творение идва от Куба или от Мексико и с известни промени се пренася и в САЩ. В питка за хамбургер се слага кайма – телешка или смес – с доматен сос, лук, сос Уорчестър и малко лют сос. Хлебчето се напоява от сочната кайма и придобива невероятен вкус.
Сандвич с пържено пилеТози сандвич съществува още отпреди веригите за бързо хранене. Той е стопляща душата южняшка храна, която се похапва на крак, обикновено за закуска преди тежък фермерски труд. В оригинала питките са продълговати, за да събират повече пържено пилешко, а зеленчуците са според наличностите. Снимка: iStock
Сандвич с пържено пиле

Този сандвич съществува още отпреди веригите за бързо хранене. Той е стопляща душата южняшка храна, която се похапва на крак, обикновено за закуска преди тежък фермерски труд. В оригинала питките са продълговати, за да събират повече пържено пилешко, а зеленчуците са според наличностите.
Сандвич с месно рулоМесното руло е британска и американска класика, смятана за деликатес. Напомня на руло „Стефани“, но без пълнежа от зеленчуци и яйца. А за да се оползотвори напълно, то се превръща и в сандвич със сочно парче от рулото и добавки като кисели краставички, домати, зеле и кетчуп. Снимка: iStock
Сандвич с месно руло

Месното руло е британска и американска класика, смятана за деликатес. Напомня на руло „Стефани“, но без пълнежа от зеленчуци и яйца. А за да се оползотвори напълно, то се превръща и в сандвич със сочно парче от рулото и добавки като кисели краставички, домати, зеле и кетчуп.

Американската улична храна не е само кулинария, но и религия. Сандвичът е издигнат до пиедестал и макар и да има скромни, понякога дори бедняшки корени, той е уважаван точно толкова, колкото и далеч по-сложните ястия.

Независимо дали е с морски дарове, пиле, или месо, американският сандвич е пир за небцето. Е, той е и ужас за талията, но ако се консумира с удоволствие и мярка, няма страшно.

А 7 от най-яките американски сандвичи сме събрали горе в галерията.

••• Кой е френският "Хрупкав господин", на когото казват "Краля на сандвичите" - четете тук:

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените