Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Diageo Reserve World Class събра най-добрите бармани в страната

Diageo Reserve World Class събра най-добрите бармани в страната Снимка: Иво Петков
Diageo Reserve World Class събра най-добрите бармани в страната Снимка: Иво Петков
Diageo Reserve World Class събра най-добрите бармани в страната Снимка: Иво Петков
Diageo Reserve World Class събра най-добрите бармани в страната Снимка: Иво Петков

На 27 юни в PM Club в София се състоя финалът на World Class България 2017 г., на който десетима финалисти се състезаваха кой от тях да представи страната ни на световния финал през есента в Мексико Сити. Diageo Reserve World Class е най-голямото и авторитетно състезание за бармани в света и се провежда в България за трета поредна година.

Състезателният ден продължи 13 часа и изправи претендентите пред 4 предизвикателства, които тестваха познанията им сред класическите коктейли, иновативния им дух, прецизността и бързината им, естетическия им усет за световната сцена и нюха им към вкусовете от родината. По всички тези критерии ги оцениха двама от топ барманите на световната сцена: Дейвид Бийти - посланик на водка Ketel One за Европа и Тим Филипс - носителят на титлата World Class Барман на годината за 2012 г. В края на деня беше обявено и името на победителя. Димитър Петровски от Sasa Asian Pub спечели първо място в състезанието и ще има честта да представи своите койтели и страната ни на световния финал в Мексико Сити през август. Димитър е финалист в състезанието за втори път.

Десетимата претенденти, които успяха да съберат най-много точки и да се класират на финала бяха - Павел Памукчиев (The Happy Pig, София), Димитър Петровски (Sasa Asian Pub, София), Велислав Адамски (Garden Bar, Варна), Павлин Иванов (Planet Club, София), Кирил Хаджиев (Cosmos, София), Сеслав Петров (The Happy Pig, София), Мартин Тодоров (Spaghetti Kitchen & Bar, София), Константин Рупчански (Planet Club, София), Михаил Цветанов (Cheers Whisky & Cocktails, Варна) и Кирил Понев (Oscar, София). Участниците трябваше да подготвят и представят авторски коктейли, които да демонстрират не само знанията и уменията им зад бара, но и креативност, харизма и презентация, които биха могли да ги отличат пред експерти от световно ниво.

В третия и четвъртия кръг на състезанието  към журито се присъедини и шеф Петър Михалчев. Ето какво споделиха съдиите за преживяването: „Състезателите ни заредиха със своята енергия и страст към професията, със сърцето и душата, с които работят. Изключително сме впечатлени от нивото на миксологията в България. Съдийствали сме за състезанието в Русия, Гърция, Италия, Турция, но тукашните бармани буквално ни шокираха с висотата на представянето си, абсолютно сравнимо с това на представителите на най-напредничавите бар култури в света, като австралийската. Това, което най-много ни впечатли беше гордостта и любовта, с които всеки един от тях използва в напитките си местни, български съставки. Именно през местните вкусове ние успяхме да се запознаем с българската култура и, за краткото време, в което сме тук, да я заобичаме."

DIAGEO RESERVE WORLD CLASSTM открива следващото поколение таланти в барманството, които определят последните тенденции в миксологията, и ги представя в най-добрите барове в света. От началото на състезанието през 2009 г. над 25 000 бармани са били посветени в изкуството на миксологията, използвайки изключителните продукти от колекцията DIAGEO RESERVE.

 

Най-четените