От Emirates в бизнес класата сервират петстепенно меню. Ако сте фенове на "удавената" в подправки и сосове храни, това няма да е вашето меню.
Авиолиниите разчитат на натуралните вкусове и съставки, приготвени по щадящи ги начини като печене на грил без мазнина. Всичко се сервира върху ленени покривки и във фин порцелан.
Менюто на ANA е изготвено така, че да съдържа предложения както от традиционната японска кухня, така и от интернационалната. Част от него е топящо се в устата свинско, порции рамен и малки хапки, които в бизнес класа могат да бъдат поръчани по което и да е време на полета.
За тези, които са на по-стриктна диета, също има достатъчно примамливи предложения. От ANA дори сервират красиво аранжирани "бенто" кутии за деца.
При полет с бизнес класата на авиолиниите на Абу Даби можете да очаквате богат избор от блюда, вдъхновени от културата на бистрата, но поднесени по гурме начин.
И тук в основата са първокласните пресни съставки, а ако не сте особено гладни – винаги можете да заложите на горещо кафе и френски макарони. Друга екстра на борда са винените съветници, които ще ви препоръчат правилното вино според избора ви на храна.
От България ер също са в крак с тенденциите при кетъринга в бизнес класа. Този февруари те обновиха менюто си и вече имат предложения като сочни пилешки гърди с аромат на масло и гарнирани със спанак, крехки свински ноазети и гриловани филета върху императорски ориз.
Към тях прибавят пресни зеленчуци, свежите салати и традиционни български специалитети като баница с масло и сирене. Предстои да бъде обновено и менюто за икономичната класа.
А това са част от ордьоврите, които България ер добави в менюто си – канапета със сирена, смокини и сьомга.
Австралийският превозвач има претенциите да е „Най-високата австралийска винена изба“ и това не е случайно. А заедно с вина, наградени с медали, ще ви сервират меню, измислено от Нийл Пери, който е водещ на кулинарно риалити в родната Австралия. Сред най-известните му творения е риба, поширана в кокосово мляко, и яйчени питки с подправки.
Вместо от прословути шеф-готвачи, менюто на Австрийските авиолинии е съставено от DO&CO – кетъринг компания, която гарантира за свежестта на продуктите си.
Има огромен избор между неща, които са любими на всеки – пици, суши, бейгъли, а всичко може да бъде приготвено според вкуса на конкретния пасажер. Любителите на кофеина избират между 10 вида виенско кафе, предлагани от специална "летяща кафетерия".
Централата на Cathay е в Хонгконг, но те са се опитали да създадат богато на интернационални предложения меню. Въпреки това азиатската кухня преобладава.
А между ястията ще ви сервират традиционна китайска супа с нуудли, която да прочисти вкуса ви преди следващото хранене. Има и селекция от вина, включително и традиционни китайски сортове.
Катарските авиолинии не пестят средства и усилия, когато стане въпрос за менюто им в бизнес класа. В съставянето му участват известни шеф-готвачи като Нобу Мацухиса, който има издадени четири книги за азиатската кухня, и Том Айкенс, водещ на кулинарно шоу във Великобритания.
Сред предложенията са смесено барбекю по ирански, палачинки със спанак класически арабски мезета.
Листата от ястия на турските авиолинии се обновява периодично спрямо последите тенденции в света на кулинарията. Тяхната цел е преживяването на пътниците да се доближава максимално до това в истински класен ресторант.
Това включва питие за "Добре дошли!" на борда, минимум две сервирания и внушителна селекция от ордьоври и супи, които представят турската кухня. Сервират се и блюда, които обикновено няма да видите в самолет като например шиш-кебап и пълнени патладжани.
Храната в Oman Air е смес от традиционна и модерна арабска кухня. Посрещането на борда е с арабско кафе и фурми, след което следват още по-впечатляващи блюда. Сред предложенията са печени меса, табуле, лахмаджун, пълнени зеленчуци. Между храненията се сервира кисело мляко с мента.