Човек трябва да умее да се справя с всяка една ситуация, независимо с какво разполага.
В този материал споделяме с вас един малко известен, но в същото време доста практичен и вкусен метод за приготвянето на перфектния грил.
За изпълнението е нужно само: сочно и крехко месце, правилните зеленчуци, търпение и... камъни. Четете внимателно, записвайте си и сме сигурни, че 10-те точки за вкус и креативност на шеф Манчев отиват директно при вас.
Камъните, първият приятел на готвача
Хиляди са годините, които трябва да се върнем назад, за да проследим началото на техниката за използване на горещи камъни като мултикукър. Колкото е по-семпла една гозба, толкова е по-вкусна - на това мнение са не само известните шеф готвачи, но и редица дегустатори.
Представете си най-крехката и сочна маринована вешалица, сготвена на бавен огън, до някоя спокойна и чиста рекичка, сякаш създадена за грил изпълнения. Ще обясним технологичния процес за постигането на това съвършенство стъпка по стъпка, така че на всички четящи - да ви е вкусно!
Стъпка едно: Подберете най-сухите и пращящи дървени клонки, сложете малко хартия под тях и запалете хартията - тя се запалва много по-лесно, а пламъкът ще възпламени сухите клонки.
Стъпка две: Старателно и с внимание изберете перфектните речни камъни с големината на длан, като колкото по-плоски са - толкова по-добре.
Стъпка три: Върху вече разпаления огън поставете плосък метален съд с възможност за захлупване и го напълнете наполовина с вода.
Стъпка четири: Поставете речните камъни директно в металния съд, като ги подреждате така, че да запълнят максимално съда.
Стъпка пет: Докато чакате водата да заври, не ви остава нищо друго, освен да подготвите месото за бъдещата трансформация. Наложително е да изберете най-качественото и свежо месо.
Ако мариноването не е вашето признание и се изгубвате в морето от рецепти, винаги може да се доверите на Lidl и техния "Грил майстор". Мини кюфтенца на шиш, гурманска плескавица, агнешки грил вурстчета "Мергез" и още куп други вкуснотийки можете да откриете по всяко време през грил сезона в Lidl.
А само сега покупката на продукти с марка "Грил майстор" може да ви донесе и допълнителна награда - ваучер за пазаруване на стойност 400 лв. За тази цел трябва да се включите в лятната игра на Лидл България в приложението Lidl Plus, която продължава до 11 юли. Повече инфо тук.
Стъпка шест: За тази рецепта не ви трябва нищо друго освен - както казахме - прясно и свежо месо, сол, лук, зехтин и подправки. Нарязвате лука на кубчета, месото - на едри слайсове и чакате водата с камъните да заври.
Стъпка седем: След като най-накрая водата е завряла, трябва да я изхвърлите. Това се прави с цел почистване на речните камъни, защото тяхната идея е все пак да приготвят най-вкусното и крехко месо.
Стъпка осем: След като сте изхвърлили водата, вече можете да налеете малко зехтин. След това започвате да редите отново речните камъни - както и предния път - така че да покрият максимално цялото дъно. Схемата е такава: един ред камъни, един ред - лук с месо и зехтин.
Втори ред камъни, втори ред лук с месо и зехтин. И така правите толкова реда, колкото ви душа иска или поне колкото успеете да съберете във вашия съд.
Стъпка девет: След като сте наредили достатъчно редове, не ви остава нищо друго освен да долеете малко вода в античния мултикукър, да го захлупите и да се полюбувате на прекрасната природа в следващите има-няма 3 часа.
Стъпка десет: След три часа готвене на бавен огън вече можете да отворите божествената гозба и да се насладите на истинското грил изкуство, като сме сигурни, че уханието на приготвеното месо ще потвърди отново експеримента на Павлов.
Този начин на приготвяне на месото ще накара всички присъстващи да си оближат пръстите и да поискат допълнително.
Използването на камъните като грил техника може да се прилага при всички видове месо. Дали ще е в метален съд, или директно ще поставите каменна плоча върху огъня, зависи само от вас.
Насърчаваме ви да опитате - струва си!