МЕТРО България награди победителите в третото издание на "Гастрономически пътеводител"- инициативата, която обединява местната кулинарна общност около стремежа да представи българската гастрономия в диалог със съвременните световни тенденции.
Финалното събитие се проведе на 3 декември 2025 г. в МЕТРО Академия, която за пореден път се превърна в сцена за смело въображение, модерни техники и уважение към качествените продукти.
Тази година инициативата привлече над 120 ресторанта от различни кътчета на страната. В периода 20 октомври - 20 ноември гостите на участващите ресторанти имаха възможност да опитат ястия, вдъхновени от световни кухни, специално създадени с помощта на продукти от професионалната марка METRO Chef. Линията включва подбрани суровини и продукти с ресторантско качество - от меса и риби, до паста, подправки и специализирани гурме съставки.
Именно те вдъхновиха шеф-готвачите да търсят нови баланси между познатото и различното, да създадат рецепти и преживявания, в които българските вкусови традиции срещат модерни кулинарни влияния от деликатната италианска школа до средиземноморските нюанси, азиатските техники и смелите акценти от street food културата.
Така "Гастрономически пътеводител" отново показа как българската кулинарна сцена усеща пулса на международните тенденции и ги превръща в нещо свое, различно и запомнящо се.
Сред отличените тази година са ресторанти от Варна, София, Бургас и Карнобат. Варненският Pasta Station Gigli спечели голямата награда от 2000 лева за най-много посещения. Това е второ поредно признание за екипа, който вече две години впечатлява гостите с модерния си прочит на италианската кухня и умелото използване на продуктите METRO Chef.
Софийският "Егур, Егур" получи персонализирано обучение, разработено специално за заведението от шеф-готвачите на МЕТРО Академия след индивидуална оценка на нуждите на екипа. Пет други ресторанта- механа "Нашенци" и "Корнер 101" (София), ресторант "Медуза" (Бургас), "Неразделки" (Варна) и ресторант "Перла" (Карнобат), получиха ваучери за кулинарни курсове в МЕТРО Академия.
"Всяка година "Гастрономически пътеводител" показва, че българската кулинарна сцена е смела, модерна и амбициозна. Виждаме как готвачите съчетават местни продукти със световни техники, за да създадат преживявания, които изненадват и вдъхновяват.
За нас в МЕТРО това не е просто инициатива, а израз на нашия дългосрочен ангажимент към развитието на професионалната гастрономия в България", сподели Жан Котан, изпълнителен директор на МЕТРО България.
"Гастрономически пътеводител" е част от дългогодишната подкрепа на МЕТРО България към ХоРеКа сектора и естествено продължение на програмата "Отгледано с грижа в България", която от 2017 г. подпомага малки и средни местни производители.
С всяко следващо издание инициативата дава сцена на професионалисти, които умело съчетават българския вкус с глобални тенденции, като така развиват кулинарната култура у нас.
Продуктите с марка METRO Chef се подбират и произвеждат по строги стандарти за качество и безопасност.
Всеки етап от доставката до съхранението, се следи внимателно, за да достигнат до клиентите свежи и в оптимално състояние. Така МЕТРО осигурява на професионалните си партньори стабилност, сигурност и увереност във всеки вкус, който достигне до техните гости.

