Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пет факта за грила, които всъщност ще ви изненадат

Късметът обича грил майсторите Снимка: Envato
Късметът обича грил майсторите

За всички начинаещи, любители, професионалисти или направо грил обожатели днес представяме точно 5 от 5 факта за най-предпочитаната техника за приготвяне на крехко месце - барбекюто.

Няма да се занимаваме с броколи, бамя, сирена и други глезотии, които някои хора поставят върху нажежените решетки, а ще говорим само и единствено за месо. Всички вегани и вегетарианци, пригответе се, започваме.

Барбекю?

Теориите за това откъде произлиза думата "барбекю" са толкова много, че според нас е по-добре да си хапнете някоя друга гурманска плескавица например, отколкото да се лутате в ожесточените архаични спорове.

Някои казват, че произлиза от старозападния индиански език, на който думата "барбекю" означавала "бавно печене върху горещи въглища".

Други пък твърдят, че имало някакъв бар в Америка, който се казвал BAR-BEER-CUE-PIG, където се предлагало всичко: от билярдни забавления до бира и препечено свинско. Вие сами си изберете коя история ви е по-вкусна.

Не само през лятото, но и през зимата

Така, тук може да поспорим малко с организацията на барбекюристите (HPBA), но в крайна сметка май сме склонни да се съгласим. Според изследване, проведено от тях, 60% от хората споделят, че правят барбекю и през лятото, и през зимата.

Ние сме на мнение, че няма нищо по-хубаво от един сочно препечен маринован врат и една студена биричка през юли месец, но сме склонни да се съгласим, че и в свинските ребърца и бистрото червено вино има някакъв чар.

80 часа

Точно толкова е световният рекорд за най-продължително барбекю. Вярвате или не, през 2014 г. Ян Грийф (Jan Greeff) успява да направи сам самичък внушителните 1000 хотдога, 558 бургера, 526 наденички и 104 пилешки бутчета и всичко това само за някакви си 80 часа. Браво Ян, поздравления Грийф.

Ваучери по 400 лева

Когато фактите говорят, всички, на които ни се яде сръбска колбасица с бекон, мълчим. Лидл България дадоха старт на лятото и ни канят на незабравимо грил приключение. А ако побързате, ви остава още малко време до 11 юли, за да се включите и в играта в приложението Lidl Plus, където се раздават горещи-горещи ваучери за по 400 лв.

Всеки, закупил продукти на стойност 10 лв. от прясно месо марка "Грил майстор", прясна риба или рибни продукти в 1 касов бон, може да участва в томболата за оставащите награди като сканира приложението си на касата и след това натисне бутона "Активирай".

Ръката анализатор

Знаем как изкусните шеф готвачи приготвят перфектното печено месо, отговарящо на всички вкусови предпочитания. Една от хитринките, с които можете да определите колко всъщност е изпечено вашето месо, е изключително проста.

Само шест пръста ви делят от това да разгадаете дали продуктът ви е алангле, или well done, като комбинацията от показалеца на едната ръка и останалите пет пръста от другата, дават изключително точен анализ. Схватката между палец и показалец означава - rare (алангле) или "доста ми е суровичко".

Между палец и среден - medium rare (полупрепечено) или "абе, още ми е суровичко". Между палец и безименен - medium (добре препечено) или "точно така исках да стане". И между палец и кутре - well done или просто "идеално сготвено".

Е, споделихме с вас само пет важни, интересни и образователни факта, като сега не остава нищо друго освен да се обадите на всичките си приятели и да организирате едно страхотно грил мероприятие. И не забравяйте да участвате в супер яката кампания на Лидл България, защото какво?

Късметът обича грил майсторите.

Тагове: барбекю, скара
 

Най-четените