Забраната за бурки се пренесе до Бургас

Актуалната забрана за носене на бурки стигна до Бургас, където се предлага глоба от 500 до 5000 лева при нарушение. Подобно на Пловдив и Стара Загора, в морския град бурките са по-скоро екзотика или изобщо ги няма.

На 27 май обаче Общинският съвет в Бургас ще обсъди и гласува предложението на ВМРО, което включва не само бурки, но и всички видове облекло, покривала и аксесоари, които скриват лицето. Забраната ще важи на обществени места, както и в официални учреждения.

Вносителят Георги Дракалиев смята, че това е „превантивна мярка, която цели да попречи на разпространението на радикалния ислям". Той допълни пред Нова телевизия, че тази опасна тенденция е започнала от Пазарджик, но е пуснала „навсякъде пипала".

„Бургас не е Пазарджик и това не е основният проблем на града. Бурките не са облекло, което се среща из улиците на Бургас, освен в някои търговски центрове. Забраненото понякога става по-сладко и търсено, така че ако нямаме реален проблем, защо да вкарваме такъв текст", попита общинският съветник от БСП Евгений Мосинов. Социалистът опонира, че сред туристите в Бургас има жени с консервативно ислямско облекло.

Засега ГЕРБ подкрепят забраната, която ВМРО и НФСБ прокарват град по град. Патриотите са внесли законопроект, който да регулира проблема на национално ниво и обещаха, че традиционните български кукери няма да пострадат, макар че маските изцяло скриват лицата им - това ще стане чрез предварително уведомление.

В Бургас предлагат още вероизповеданията да не могат да използват психотропни или хипнотични вещества. „Има случаи, при които се рекламират лечебни, чудодейни и други средства, чрез които се повлиява върху съзнанието на хората и по този начин те са принуждавани да изпълняват разпорежданията на техните религиозни лидери", уточни Георги Дракалиев.

 

Новините

Най-четените