Разследват като отвличане "ареста" на мигранти

Прокуратурата в Малко Търново е открила досъдебно производство за противозаконно лишаване от свобода и отвличане на чужди граждани след т.нар. "граждански арест" на мигранти на границата с Турция.

Засега разследването се води срещу неизвестен извършител, макар че е пряко свързано със записа на групата "Цивилни отряди за защита на жените и вярата", публикуван в неделя.

Водачът на отряда от записа - Петър Низамов-Перата - сам призна пред Нова ТВ, че имал две осъдителни присъди за лека телесна повреда, по които е реабилитиран.

Низамов твърди, че той и групата му излизат по границата редовно, по 2-3 пъти всяка седмица, "за да запазим страната ни чиста от това, което се случи на Европа".

Според него е нужна промяна в закона, за да се дадат права на цивилните да задърбат "не само бежанци, но и сутеньори и трафиканти".

Петър Низамов, който е известен като член на групировката на Рижите в Бургас, обяви, че събирал доказателства за корупция сред Гранична полиция.

Прословутият Динко Вълев от Ямбол, който се превърна в "пионер" на хайките по границата, подкрепя лично хората на Низамов.

"Реагирали са много мъжки, който го милее за тези гадове, да си ги пази", каза той пред бТВ.

Вълев обяви, че "много се надъхал", когато министър-председателят Бойко Борисов поощрил гражданските патрули и анонсира, че в края на месец април смята да организира "голяма хайка на границата за нарушители".

Първоначално Борисов коментира, че лично е благодарил на хората на Перата за арестите, като впоследствие направи уточнение, че няма да толерира противозаконно поведение и нарушаване на права.

#1 Алилуйщина 12.04.2016 в 10:10:14

Незаконни "граждански арести"..на нелегално преминали държавната граница имигранти. Граждански арест е позволен при извършване на престъпление. В случая е на лице извършване на престъпление и гражданският арест е не само позволен, но и въпрос на чест за всеки Български гражданин.Задържане на лица извършили престъпление, може да става за определен срок и БЕЗ разрешение от съда или прокуратурата. Имигрантите преминават незаконно границата, което е престъпление,не е проблем граждани да ги задържат и да ги предават на съответните власти.

#4 KingoftheROAD 12.04.2016 в 11:34:08

А рязането на мрежата какво е според теб? А тия джагали да не би да бягат от война в Турция, че да могат да се позоват на цитираното от теб право?

#5 Оби Уан 12.04.2016 в 11:39:57

Кристина Котева | 12.04.201611:10 "... пресичането на българската граница, за да се ползва човек от правото на убежище съгласно Конституцията, не е наказуемо .................. Това е така, ако в съседна нам държава (в случая Турция) има война, конфликт, или друго подобно събитие, което да застрашава живота на нелегално пресеклите границата... Такова нещо НЯМА! Тези хора може да са наркотрафиканти, терористи, носещи експлозиви, оръжие... Ако не бъдат задържани, няма как да се разбере. Пак да повторя - НЯМА ОПАСНОСТ ЗА ЖИВОТА ИМ В ТУРЦИЯ!

#6 GETI 12.04.2016 в 11:45:51

когато започнат да изнасилват, колят и взривяват всичко ще е законно! кой тогава "законно" ще поеме отговорност? НИКОЙ,всички от сегашните толерантни ербапи(като Кристина Котева,коментар-4),ше се изпокрият кат мишоци. ..то за тва се възражда една стара българска бойна традиция- хайдутството. а не е толерантно да пречат на нашите традиции, а да толерират други.

#8 KingoftheROAD 12.04.2016 в 12:23:28

Ех, защо Перник не беше на мястото на Малко Търново. Досега винкелите да са ги отказали от секакви мераци да влизат в България. И нито Винету щяхата питат нито Брюксел, хеле пък хамериканското посолство

#9 John Smith 12.04.2016 в 12:40:14

Котева: ЗАКОН ЗА УБЕЖИЩЕТО И БЕЖАНЦИТЕ Чл. 4.(5) Чужденец, влязъл НЕ по законоустановения ред в Република България, за да поиска закрила, пристигайки НАПРАВО от територия, където са били застрашени животът и свободата му, е Длъжен да се представи Незабавно на компетентните органи и да посочи уважителни причини за незаконното си влизане или пребиваване на територията на страната.

#10 KingoftheROAD 12.04.2016 в 12:46:04

Браво Джони. Право в 10-ката. Котева, ама тия джагали това правят ли го? Разбирам в Турция да има война, и те да бягат насам, гладни, жадни, голи и боси, и с разпрани з@@@@@и. Такава да е ситуацията, и да правят цитираното от Джони, демек да се съобразяват с нашите закони, правила, порядки и нрави, е как да не ги намажеш с мед още на границата. Ама на мен повече си ми аресва Перник да беше на мястото на Малко Търново.

#11 John Smith 12.04.2016 в 13:04:00

А относно дали арестите са законни.... в правото има термин ДОПУСТИТЕЛСТВО Такаааааааааа.... Допустителство е непопречването на извършване/довършване на престъпление от друго лице. Най-общо случай на допустителство е регламентиран в чл. 322 от НК, а допустителството по служба в чл. 226, ал.3 във вр. с ал. 1 и 2. В общия случай допустителят допуска извършването или довършването на престъпление от друго лице – той бездейства и макар че има възможност, не попречва на извършителя на престъплението. Та Другари, ако видите някой арапин да преминава границата и не го спрете, ще Ви съдим за допустителство

#12 John Smith 12.04.2016 в 13:14:31

И !!! Ако видите ,че някой преминава границата НЕЗАКОННО , по късни доби и не през капепето и не го спрете, ще Ви съдят за Допустителство, до 1 година или пробация. В съда може да докажете ,че сте слаботелесен и не сте могли да спрете 10 афганци сам и да се опитате да отървете кауша, НО .... Има и термин НЕДОНОСИТЕЛСТВО : Вие сте ДЛЪЖЕН ,когато видите престъпление да сезирате компетентните органи иначе може да Ви обвинят в съучастничество

#13 Виктория Пенелопова 07 12.04.2016 в 22:14:17

На простите момчета им дай да си играят на полицаи и апаши. На джон смит му дай да си прави гаргари с правото.

#14 KingoftheROAD 13.04.2016 в 22:10:26

Пенехлопке, не знаеш ли кой е най-важния закон в правото? законът е такъв, какъвто успееш да го изкараш в съда. Понимаеш?

#16 KingoftheROAD 14.04.2016 в 11:35:43

Отлично. Е то НАШИТЕ властимеющи тикви и кратуни могат да бъдат рабудени и размърдани и по по-труден начин, но по-добре че се наложи да се стига чак дотам. Сега остава да видим и каква ще я свършат. Поне си дават вид, че нещо се прави по въпроса, друг е върпоса какъв ще бъде резИлтата.

Новините

Най-четените