Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Бум на заболели от трихинелоза след консумация на месо от диви прасета

Шестима души са хоспитализирани в Бургас, 3-членно семейство - в Пловдив Снимка: webcafe.bg
Шестима души са хоспитализирани в Бургас, 3-членно семейство - в Пловдив

Два бума на хора, заболели от трихинелоза, са отчетени в страната.

РЗИ-Бургас съобщава, че 8 души са заболели от тежко протичащата паразитна болест след консумация на луканки от диво прасе. Шестима от тях са хоспитализирани. Животното е било отстреляно в Малко Търново. Изследвани са още седем лица, чиито резултати са отрицателни. Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Бургас вече е уведомена за случая.

В същото време общопрактикуващ лекар от Крумовград е информирал РЗИ-Кърджали за лица с оплаквания след консумация на диво прасе. Предприети са спешни противоепидемични мерки и се издирват за изследване всички лица, консумирали от вредното месо. В УМБАЛ "Св.Георги" в Пловдив е хоспитализирано 3-членно семейство, консумирало от месото.

Случай има и от РЗИ-Хасково. Лаборотаторно е потвърден случай на трихинелоза при мъж, който е консумирал пържоли от отстреляно диво прасе в района на община Крумовград.

Министерството на здравеопазването посочва, че продължава епидемиелогичното проучване по населени места.

Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи (трихинели). Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо. Оплакванията най-често са стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите.

Членовете на ловно-рибарските дружества биват призовани месото на отстреляните диви свине да се изследва задължително в лабораториите на БАБХ по места. Консумацията на месо от домашна свиня или диво прасе да се консумира само след изследване за трихинели, а приготвените месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка и др.) да се консумират след много добра термична обработка.

При поява на описаните оплаквания незабавно да се потърси медицинска помощ от личния лекар, както и консултация с паразитолог.

През 2018 г. са регистрирани 44 заболели от трихинелоза лица след консумация на непроверено свинско месо и сурови/полусурови месни продукти от диви и домашни прасета.

 

Най-четените