Русия иска закон за защита на руските военни паметници в чужбина

Министерството на отбраната на Русия разработва въвеждането на закон за защита на руските военни паметници и символи, които се намират в чужбина. Законът ще предвижда наказателна отговорност за унищожаване или повреждане на руските мемориали зад граница.

"Дневник" съобщават, че текстът е публикуван на държавния сайт regulation.gor.ru като тепърва предстои неговото обществено обсъждане.

Обхватът на проектозакона е такъв, че ще има предвид както паметниците, построени след Руско-турската освободителна война, така и тези, изградени след Втората световна война.

В това число попадат музеи, военни гробища и всичко, което се определя като обект на военна слава през вековете. Такъв например е паметникът "Альоша" в Пловдив.

В мотивите към законопроекта става ясно обаче, че той ще цели предимно защита на паметниците, построени именно след Втората световна война.

Той трябва да бъде допълнение към закон, който преследва унищожаването или увреждането на културни обекти и природни комплекси, защитени от държавата. Сега предложението е към този закон да бъде прибавено и посегателството върху "символи на воинската слава на Русия".

Ако бъде одобрен в сегашния му вид, законът ще предвижда глоби до 3 млн. рубли или около 42 хил. евро и присъда за принудителен обществен труд до 4 години (или лишаване от свобода за същия период).

В случай, че деянието е извършено от група лица, мотивирани от ненавист и враждебност, глобата би трябвало да е до 5 млн. рубли, а лишаването от свобода - до 5 години.

При внасянето на предложението е уточнено, че се очаква то да бъде одобрено и да влезе в сила до края на тази година.

Авторите на проектозакона пишат към него, че посегателствата върху военни паметници са "престъпления с особена опасност,  тъй като нанасят вреда не само на съществуващо имущество, на обществения ред и нравствеността, но и са насочени към изкривяване хода на историческите събития, способства за формирането на изкривено обществено съзнание и настроения, омаловажават ролята на въоръжените сили на Русия за поддържането на международния мир и сигурност, отричат решенията на Международния военен трибунал в частта му за осъждане завоевателната политика на фашизма и фактите за престъпленията на фашизма на окупираните територии".

Недовослтво и спорове около руските паметници има не само в България. В Латвия тепърва ще се обсъжда инициатива за демонтирането на Паметника на освободителите в Рига, построен през 1985 г. като символ на победата над нацизма.

#1 Kenny McCоrmick 21.06.2019 в 14:22:08

Нема страшно. Дедото, Гетито и Докс ще вървят след вандалите да чистят...

#2 dedo adji 21.06.2019 в 15:40:50

А бе, канче, ти без дяда си хаджия за трамплин не можеш ли да отскочиш, бе? И как улучи обратния трамплин? Къде си бил и какво си гледал последните 2-3 години. Само по страниците на това кафене съм се карал 7-8 пъти с Докс и гетито за тия паметници. Но никога не съм агитирал да се рушат, само да се преместят някъде на чисто поле, където доксовете, гетите и иво христовците да им носят цветя. И тогава и аз ще нарека вандали тия, които ги разкрасяват с графити. На пъпа на градовете нямам нищо против. И военни паметници ли са това? Шпагинът в ръката ли ги прави военни? Това са чиста проба политически паметници на благодарността на овчарите, станали господари, към върховния господар. И славата им е грозна. И не е руска а съветска. Уж се разграничиха от съветския съюз, а сакън, да не се пипне червената армия. Невероятна услуга на западната пропаганда. И много ми е интересно каква сила може да има един акт на руската дума извън Русия. И как ще глобят или пандизят чужди граждани. Много ще падне уважението към Путин, ако не спре тая глупост. По-добре да приберат стотиците паметници на Ленин, които още стърчат из цяла Русия.

#5 deowin 21.06.2019 в 16:30:13

>Дедото, Гетито и Докс ще вървят след вандалите да чистят... След което ще засерат и оповръщат целия цивилизован свят. Нетен ефект - отрицателен. >не е руска а съветска По този начин ли оправдаваш овчето си прехласване по най-видните русофили и копейкаджии на българската политическа сцена - Сидеров и сие? Те не лижат съветски задници за съветски копейки, а руски задници за руски копейки. Има разлика! Няма никаква разлика, освен възможно най-повърхностната - в имената. Русия, бивш РСФСР, се управлява днес от Путин, бивш апаратчик на СССР, при това вече по-дълго от Брежнев. Тоест, в това отношение Русия днес дори вече е задминала тоталната политическа дисфункция на СССР. Повсеместните кражби от "общото", цензура, репресии и ширеща се мизерия са точно толкова стандартни за Русия днес, колкото бяха за СССР едно време. Днешните номенклатурчици просто се наричат олигарси вместо членове на ЦК на КПСС, но са същите хора, силата им има същия източник, и се държат за властта си със същите методи. "Разликата" между съветско и руско е дъвка за пишман патреоти, които се опитват да оправдаят слугинажа на вождовете си към Русия и копейките й.

#6 GETI 21.06.2019 в 17:13:53

''И много ми е интересно каква сила може да има един акт на руската дума извън Русия.'' **** Сила има...Ако някой умно-красив ( Иво Инджев, Асен Генов) , поругал руски паметник отиде в трета страна на почивка да си харчи "заслужените" бонуси, из Анталия-Турция например, комшулука ще го пратят на руснаците, а от там в Сибир да чука камъни! Прасчо и Скафадръра да внимават, щото руските хакери следят по ip-то на компютъра... и нищо чудно и те след време да чукат камъни в Сибир

#7 Dox 21.06.2019 в 17:33:16

Тази информация е нужно да бъде проверена щателно няколко пъти или най-малкото - да се раздели на 3.14. Струва ми се, че не се казва всичко или се представя не както трябва. Но пък, от друга страна, след като САЩ могат в по-голямата част от света да си обявяват който и да е за враг на техните "интереси", да го залавят и да си го съдят, защо пък Русия да не може? Или пък ние? А сега Къннчо. А бре Къннчо, как можа да сгафиш така и да туриш Дедото в една група с мен и Гети по такива въпроси! Друг път недей да правиш така, Къннчо. В такива случаи Дедото го оставяй на мен. Ето - гледай сега: Дедо, продължаваш по тези въпроси да подхождаш с черно-бяло мислене, но не защото ти е присъщо, а защото така ти е угодно /не знам по какви причини/. Конкретно - какво лошо си видял ти от Червената армия, или пък държавата ни? Само не ми казвай, че тя била донесла комунизма. Тая глупост я предлагай на друга сергия. Същото се отнася и за една друга "стока" - че ни била окупирала. Истинските окупатори ги търси на друго място - в Германия. Там една цяла английска дивизия стои все още разквартирувана на немска територия и ще си стои там до 2099 г., ако по някаква причина договорът не бъде анулиран. Разграничили сме се били от СССР, но много преди това сме се разграничили и от фашизма, нищо, че днес на практика той у нас е възстановен отново. А кой победи фашизма? Червената армия, Дедо. Поне в 80% заслугата е нейна. А това - да бъдат изнесени такива паметници в покрайнините си е тъпо. Защо? По каква причина точно там, след като са издигнати вследствие на значим период от историята ни? Остави това, ами същото предлагаше и за 1300 години България, но нищо не казваше за джамията, дето е пък баш на пъпа на София. Странно, за такъв патриот като теб. Преди години у нас една шайка яко нашмъркани путьовци, обяви комунизма за престъпен режим, при условие, че комунизъм никъде и никога не е имало. Срещу кого и какво се обявяват, само те си знаят. И понеже все още никой не смее да ги запържи 2-3 пъти яко по врата, продължават да вирят носове, но все с тоя паметник се занимават. Едва ли не и Христос е разпнат заради Червената армия. Като толкова ви дразни Червената армия - върнете историята назад и вместо да ставате съюзници на Хитлер - победете го още преди да е нагазил в СССР. Или пък отвоювайте неутралитет. Иначе си играете на стражари и апаши. Няма лошо. Лошото е, че си вервате.

#8 Kenny McCоrmick 21.06.2019 в 19:55:42

"...понеже все още никой не смее да ги запържи 2-3 пъти яко по врата, продължават да вирят носове, но все с тоя паметник се занимават..." - да разбираме, че и ти си сред тия, дето не смеят да ги запържат яко по врата

#9 balrog 21.06.2019 в 22:15:55

Пълно със съветски тролове.

#10 Онуфрий 21.06.2019 в 22:55:49

Изглежда серьогите пак са прекалили с водката...

#11 dedo adji 22.06.2019 в 10:43:09

Прасчо, какво значение има, дали има или няма разлика между съветска и постсъветска Русия? Няма разлика и между Америка, която е бомбардирала София и Америка, която бомбардира Белград, Ирак, Афганистан, Виетнам... Което не ти пречи да лижеш американски задници. По-хубаво ли миришат, когато не е за копейки а за долари? Да ти е сладко. Хубава или лоша, Русия е сила, с която е принуден да се съобразява цял свят и някои я използват, вж Тръмп. Сидеров, който толкова ви пречи, и той иска с мечка дренки да яде, ама нещо не му се получава. Може да е пил няколко водки гратис в Москва и Крим, но ако беше хванат с една копейка, това щеше да се публикува с тлъсти букви на първа страница на всички жълти вестници и сайтове. Никой, и Русия не прави изключение, не обича националистите на чужди нации. От путинова Русия България получи няколко звучни шамара, и то когато вече бяха прекратени от правителството свинските плювни по неин адрес. Тоя проектозакон, ако е отразен точно, а не умножен по 3.14, също няма да прибави любов и уважение към Русия. Даже набеденият русофил Радев ще му наложи вето. Може да му се зарадват само иво христов и ученикът му гети, който вече потрива ръце как някой щял да чука камъни в Сибир. Паметници свързани с постсъветска Русия в България няма. Има паметник на американските летци, бомбардирали София. Има и паметници на царски генерали и войници, по които не е пръснат и грам спрей. Бюстът на маршал Толбухин в Бургас беше пратен в родния му град, да му се радват съгражданите. Що не им пратим и всички Альоши, барабар със шпагините, да се радват на славата си?

#12 dedo adji 22.06.2019 в 11:58:36

Доксе, бях се отказал да споря с тебе за паметниците, пък ти си мисли каквото щеш. Няма да задълбавам и за фашизма, какъвто в България е имало колкото и комунизъм. Само ще ти припомня, че съюзник на Хитлер е била и червената армия, и то доста преди България да се съюзи. За джамията, с удоволствие бъх я превърнал в музей на азиатската диващина, ама няма да дадат не само от близкия югоизток а и от далечния северозапад. Те там искаха да вдигат джамия на мястото на близнаците, разрушени уж от мюсюлмани. Кво да праим, много сме дребни да се опъваме на големите. Те знаят само да искат и да наказват непослушанието. В зората на демокрацията за малко да бутнат пловдивския Альоша, но се пуснаха слухове, че лично Елцин заплашил да спре доставките на нефт, не гарантирам колко е вярно. Смятам, че ако се направи референдум за преместване, повтарям, преместване а не разрушение, мнозинството ше гласуват за. Но ако се обвърже с даряване на средства за което, а тая операция ще струва много пари, ще си бръкнат в джоба мизерен брой. И новият голям брат няма да даде нито цент. А за паметника на Шипка са събрани средства от целия народ и селинджърс са носили камъни на гръб. Дойде ми идея. Да повикаме Христо Явашев да опакова паметника. Представяш ли си каква атракция ще бъде, колко милиона туристи ще се тълпят да си направят селфита с инсталацията. И даже Жириновски не може да възрази срещу такова произведение на изкуството. Само трябва да побързаме, защото човекът е над 80.

#13 Specifier 22.06.2019 в 17:03:25

ВЪВ ВРЪЗКА С РУСКАТА НАГЛОСТ, НЕКА СИ СПОМНИМ, ЧЕ ДНЕС Е 22 ЮНИ, годишнината от съветското крушение, превърнало се в най-голямата катастрофа във военната история. Виж: https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/razgromat-1941-parva-chast

#14 Dox 22.06.2019 в 22:54:56

Дедо, не на всяко нещо, свързно с историята, мястото му е в музея. То, понякога това е и невъзможно. Представи си Перперек да бъде пренесен и поставен в музей, та да не убива самочувствието на едни ужасно миризливи лайна на юг от нас, наречени гърци. Но има и паметници, които е добре да бъдат на видно място. Знам, че във Виена има паметник на Червената армия, но не знам къде е - в центъра или някъде в периферията. А пък франсетата си имат цял площад заедно с паметник на името на Наполеон. Аз например не се дразня, че джамията в Софето е точно до минералните извори, имащи връзка още с древен Рим. Нека да стои. Това е история. Нея не можеш да я промениш. Иначе, пак повтарам - започваш да си играеш на стражари и апаши. Това за Елцин не бях го чувал. Смятам, че по-скоро не е било вярно. А Явашев, Дедо, наистина е добра идея. Поне за сеира, защото въпросният Явашев няма нищо общо с изкуството. Най-обикновен селски тарикат, понастоящем - пътуващ цирк.

#15 Онуфрий 22.06.2019 в 23:38:33

Едно е да имаш паметник на червената армия в страна, където тя е освободила от нацистите, съвсем друго е тукашния, където армия няма даден нито един изстрел от наша страна, както и тя не е дала нито един срещу нас, просто налага ... окупация. "Загиналите" руски войници у нас са няколко разстреляни за мародерства и онези, които са се отровили с метанол на бургската гара. Известна е също така ролята на въпросната армия за налагане на режима след 9-ти, затова може да има паметник примерно на загиналите във ВСВ, но не и на червената армия. Я кажи сега като историята си е история защо няма нацистки паметници и свастики из Германия, а в Испания и до ден днешен продължават да премахват всякакви паметници свързани с режима на Франко? Що не са оставили всичко от онова време, за да им напомня за историята?

#16 Dox 23.06.2019 в 07:26:31

Виж сега, Онуфрие, За Германия и Испания не знам, но у нас беше направен паметник на ген. Вълков. За мнозина той е един от най-изявените и жестоки главорези на български глави, с предпочитание към такива на интелигенцията. Според други пък, е един от най-видните ни военачалници. В село Трънак е поставена паметна плоча на тримата атентатори, взривили вагона за майки с деца на гара Буново, и впоследствие осъдени на смърт от тогавашната власт. Отдавна е известно, че насилието поражда насилие, но не знам колко са паметниците, напомнящи именно за това и дали изобщо има такива у нас. В подобни спорове, като този тук, обикновено се забравя, че едната армия - хитлеровата - е агресор, а другата действа в отговор на тази агресия. И понеже, много се предпочита думата "окупация", като някакъв универсален, спасителен термин, - кого са окупирали от тази армия? Български и немски военни подразделения и някои институции, имащи отношение към военните действия тогава. Нали в този момент ние сме съюзник на агресора. Ти какво очакваш - да те поканят на богата трапеза и да те отрупат с дарове? А това, че въпросната армия била донесла комунизма е една от най-великите глупости. Причината не е в тази армия, а в тоталната некадърност и неадекватност на целия ни политически, културен и пр. елит от освобождението, та и до сега. Това, което дразни в призивите за премахването или преместването на този паметник е, че те не са изказани дори от висотата на някакво философско осъзнаване на безсмислието на войната и въобще на убиването на хора от други хора, а на родово-емоционално обусловени реваншистки мераци. Или пък просто на желанието да бъдеш по-различен, интересен, уникален и с това по-атрактивен.

#17 Онуфрий 23.06.2019 в 10:20:22

Нали в този момент ние сме съюзник на агресора. ============================================ През ВСВ България фактически не е воювала със СеСеСеРе-то но по важното е, че в този момент вече сме обявили и сме във война с Германия. Въпреки това СеСеСеРе-то обявява война на Царство България и окупира страната - това е официалната и терминология и фактическо състояние на нещата. Обявяването на война разбира се е напълно формално и служи за оправдание на окупацията, която пък има за цел да наложи режим от съветски тип, с което както е известно се справят доста успешно. По днешни оценки въпросната окупация струва на страната над 100млрд долара. Стигнало се е дотам Димитров да пише на Сталин, че вече не могат да издържат. В този смисъл у нас място за паметник на чеврвената армия няма. Ако искат да го преместят или след основна рекострукция да го прекръстят на нещо друго, но не и на червената армия.

Новините

Най-четените