Експерт по тероризма: Радикалният ислям надделява заради криворазбраната толерантност

В цяла Западна Европа радикалният ислям надделява заради криворазбрана толерантност. Терористичните атаки вече се превърнаха в рутина. Това трябва да се прекрати.

Така експертът от Центъра за Балкански и Черноморски изследвания Алекс Алесиев обясни пред bTV причините за зачестилите атентати в западноевропейски държави.

Алексиев даде за пример Англия, където преди 2 години е дадено убежище на известни на службите терористи. Как става тази работа, попита риторично експертът.

"Те (терористите) се радикализират, защото вярват в радикалния ислям, който ги убеждава, че ще отидат на небето, ако убият неверници. Тези, които твърдят, че това няма нищо общо с исляма, не знаят какво говорят", обясни Алексиев.

Сериозен проблем за сигурността на Европа е, че дадена радикална организация се забранява в една държава, но по никакъв начин не се възпрепятстват действията й в друга.

Държавите от Западна Европа трябва да впрегнат много сериозен ресурс, за да предотвратят дейността на радикализираните ислямисти.

"В Германия има 1600 джихадисти. На един джихадист, за да се преследва както трябва, трябват 10 души от органите - 16 000 минимално. Дори Германия няма такива възможности", посочи Алексиев.

Тъй като германската полицията не може да се справи сама с тази опасност, скоро и армията може да охранява улиците във федералната република, както се случва и в съседна Франция, прогнозира той.

Има ли опасност за България?

Според експерта в България няма подходящи условия за развитие на радикален ислям. "Нашите мюсюлмани, особено турците, не се поддават лесно на радикализация", подчерта Алексиев. Той обаче припомни, че ромите и помаците са по-податливи на подобно влияние.

Българските служби нямат ресурса да следят чужденци, особено ако са европейци, дошли у нас да се занимават с агитационна и терористична дейност. "Всеки джихадист може да дойде в България и има всички права, които имат европейските граждани. За да се следи напълно този процес на държавата й е необходима служба, която е 10 пъти по-голяма, което няма да се случи", обясни Алексиев.

Турция и Близкия изток

Експертът е скептичен за ролята на Бойко Борисов като помирител между Турция и Европа. "Ердоган никой не може да го вразуми. Силно се съмнявам Бойко Борисов да успее в това начинание", прогнозира Алексиев.

Според него Ердоган се е поставил в ситуация, в която де факто е съюзник на Катар. "Турция вкара войски в Катар, това е груба грешка за самите турци - ти вземаш страна в този конфликт, което е абсолютно неразумно от страна на Ердоган", подчерта той.

"Заедно с Доха Ердоган подпомагаше различни терористични групировки като "Ан-Нусра" и дори "Ислямска държава", припомни експертът.

"Турция играе ролята на лидер, който е срещу Запада и де факто е на страната на Иран", посочи Алексиев.

По думите му конфликтът в Близкия изток не е между Саудитска Арабия и Катар, а между шиити и подкрепени от Америка сунити, като се задълбочава в посока война с ясно изразени фронтове.

#1 Шамито 08.06.2017 в 14:13:49

В Близкия Изток предстои воина между сунити и шиити.Въпрос.Кой има интерес от това настървяване/противопоставяне/?България?Криво разбрана толерантност от курвенски демократични ценности.Съвременен холокост над мюсюлмани които не искат да слушкат и папкат. Саудитска Арабия слушка и папка отдавайки голяма част от земните си богатства.Но до кога си задават въпроса други .Съвременният тероризъм е своего рода борба срещу съвременния колониализъм прикрит под маската на демократични ценности и човешки права.Усещате ли скрития намек на този експерт.Като не искат къткане да им дадем секира.Разсъждение на наци.Ами защо не се подходи към преговорен процес?Нима трябва да сме фанатици като кръстоносците че нашите демократични ценности са най великите.Ами ако грешим?ХОРА мислете.Политиците ги охраняват а НИЕ плащаме цената.

#2 Ivailo Pelov.1006261369510942 08.06.2017 в 14:26:15

"Тъй като германската полицията не може да се справи сама с тази опасност, скоро и армията може да охранява улиците във федералната република, както се случва и в съседна Франция, прогнозира той." Както някой вече беше коментирал под статия в УебКафе , изземване на функциите на полицията от армията-това започна на 31 Декември 2012 в САЩ . Това е началото на новия световен ред, другари. Честито-сега и в Европа, а в Русия - от дълбока дервност!

#3 dedo adji 08.06.2017 в 14:48:39

Шами, избери си страна. С тоя стокхолмски синдром си мишена и на двете. Това същият Алекс Алексиев ли е, който беше съветник на Филип Димитров? Дали е слушал или пренебрегвал съветите му, 25г. вече е в забвение. Иначе цитатите му са смислени. Аз, без да се пиша експерт, съм изказвал подобни съждения в това кафене. Ама кой да слуша. Че Бойко не може да вразуми Ердоган е ясно на всички, вкл. и на него и на Меркел. Но за опит пари не вземат. Война между сунити и шиити? Прекрасно! Какво по-добро за Европа от това, рязаните да се колят един друг. Да им пратят на помощ и европейските рязани, и на двете страни, ще останат в Европа няколко хиляди убийци по-малко. Само да се подсили южната граница, за да не се допусне войната да се прехвърли при нас. Ще поскъпнат и станат дефицитни нефтът и газът. Но, както е казал цар Борис, по-добре чер хляб, отколкото черни забрадки.

#4 Шамито 08.06.2017 в 17:30:44

Дедо.Моето уважение към твоя интелект.Но Ти си от тези които настървяват.Вярно може да си имаш причини.Но Аз не страдам от този синдром който Ти обичаш да цитираш защото анализирам от гледната точка на обикновения човек а не от позицията на все знаещия и все правия.А относно коленето виждам в Теб съвременния наци.Избери страна и коли.А не ти ли идва на ума че ако Те четат от другата страна на барикадата Ти си идеалния образ за нахъсване на фанатици.Язък Ти за интелекта.Интересно ми е Ти от Опитомените Патриоти ли си или се заблуждавам?

#5 dedo adji 08.06.2017 в 19:15:13

Шами, първо, Ти с главна буква се пише само за Господа. Не богохулствай. Аз съм обикновен патриот и като такъв, със своя обикновен ум, преценявам и степенувам опасностите за моята страна и моята нация. За МОЯТА нация, а не за световната демокрация или всеобщата толерантност или глобалното затопляне или каквото щеш още. Всичко друго оставям на втори план. През живота си пиле не съм клал и не се радвам на кръвопролития, но предпочитам враговете на България да се колят един друг, вместо да колят и потискат българи. Барикада няма, защото оядена и замаяна Европа още не иска да си отвори очите за опасността и да я издигне. А названието на стокхолмския синдром е възникнало точно от обикновени хора, държани заложници от група бандити, които се сприятелили с тях и ги посещавали в затвора. Няма сведения, дали бандитите се поправили и отказали от бандитизма. Ако при среща с глутница вълци започнеш да анализираш причините, ценностите и правата им, си осигуряваш правото да им станеш закуска.

#6 SamVaims 08.06.2017 в 21:27:05

Доживях и аз да видя един свестен коментар от Шамито. Вероятно се е надърпал с трева, и е станал пацифист, но това е без значение. >Аз съм обикновен патриот и като такъв, със своя обикновен ум, преценявам и степенувам опасностите за моята страна и моята нация. За МОЯТА нация, а не за световната демокрация или всеобщата толерантност или глобалното затопляне или каквото щеш още. " Какви опасности те гонят бе бро Такива, дето Каракачанов, Симеонов и Сидеров са ти ги налели от телевизора ли?

#7 dedo adji 08.06.2017 в 22:43:19

Самчо, аз по телевизията гледам само прогнозата за времето. А на тебе от кой телевизор ти наляха да проверяваш в гардероба, дали там не се е скрил Путин, след като е онодил жена ти?

#8 kovatz 08.06.2017 в 23:22:01

Дедо, не че е важно, но мисля че шиитите не са рязани.

#9 dedo adji 08.06.2017 в 23:34:08

Ковац, не съм им бъркал в гащите и не ме занимава. Щом са мюсюлмани са опасни. Точка.

Новините

Най-четените