Протест в Асеновград след побой над деца спортисти

Жителите на Асеновград се събраха на спонтанен протест в центъра на града. Хиляди хора се включиха в събитието, организирано в социалните мрежи. Участваха и рокери, съобщава bTV.

Протестът започна мирно, но след края му хората се насочиха към ромската махала. На мястото има много полиция и жандармерия, която предотвратява по-сериозни безредици. Местни медии съобщават за няколко арестувани българи. В неделя се очаква още по-голям протест по улиците на Асеновград.

Междувременно на мястото пристигнаха кметът на Асеновград Емил Караиванов и зам.-кмета Мария Вълканова. Протестиращите поискаха да бъдат изгонени ромите, които живеят незаконно в района.

Кметът заяви, че ще бъде направена съвместна проверка с полицията за адресните регистрации на ромите. Той ще очаква протестиращите да депозират исканията си до него в писмен вид. Утре по обяд ще се състои и среща в общината.

Причината за протеста е нападение от група роми, извършено във вторник следобед срещу деца от местния отбор по кану-каяк.

Според разкази на очевидци по време на тренировка на гребния отбор избухва пререкание между роми и момичета от отбора. Конфликтът прераства в масово сбиване. Летят камъни, от което има пострадали и от двете страни.

Ранените спортисти са откарани в местната болница с линейки, а останалите от отбора се качват на клубния автобус, за да бъдат транспортирани до града.

Там ги очаква неприятна изненада. Голяма група от разярени роми, въоръжени с брадви, лопати, прътове и камъни, посрещат гребците и започват да ги бият. В разпрата има пострадали и родители на някои от децата.

След сблъсъците тогава полицията задържа 8 души от ромски произход.

Образувано е досъдебно производство. Районната прокуратура също ще предприеме мерки.

#1 boian 28.06.2017 в 23:20:54

Каде е БХК? Защо още не са се обадили? Искам да ги видя в махлата как бранят с голи гърди "горките" цигани.

#2 Nelly Mileva.1915263888689943 29.06.2017 в 01:56:07

Докога полицаите ще взимат заплатите си от данъците на работещите българи, за да защитава деградиралите паразитиращи цигани! Кой им разрешава да проявяват агресията си към слаби и беззащитни момичета, както към техните родители и треньори!!! Ако няма справедливост в една държава, то това не е държава... Незабавно да бъде адекватно и строго наказана тази циганска пасмина!!!

#3 TheRock 29.06.2017 в 07:48:11

Това е тероризъм! Защо правоохранителните органи не вземат мерки срещу терористите??? Докога терористи ще вилнеят из страната?

#4 GETI 29.06.2017 в 10:12:08

Сорос налива нови милиарди за циганите (2017) http://www.desant.net/show-news/38070 Застъпничество или отстъпничество „А под това соросоидите разбират да се прилага „политика на застъпничество, за да се накарат съответните национални, регионални и местни органи да: контролират и легализират жилищата, земята и ромските квартали; приемат или променят политиките на настаняването в обществени жилища, в разпоредбите и законите; да спрат принудителното изгонване от къщите без подходящи алтернативни решения; да спират построяването на жилища за ромите без достъп до основни услуги; да сложат край на условията за живеене в къщи с лошо качество; както и да се спре сегрегацията в лагери на роми бежанци и вътрешно разселени лица от ромски произход, и други“. Запознавайки се с този приоритет от грантовата схема на „Отворено общество“, вече няма защо да се чудим защо наградата за принос към правата на човека в класацията за човек на годината за 2015 г. на Българския хелзински комитет стана адвокат Даниела Михайлова – ревностен борец против принудителното изваждане на ромите от незаконно построените им къщи в различни гета у нас. Излиза, че пачките на афериста Джордж Сорос важат повече и от националните и европейски закони и правила. Те могат да узаконят и незаконните постройки, и да вкарат циганите в университетите, и да ги уредят да живеят безплатно на гърба на останалите народи... За постигането на това „застъпничество“ инструментите, методите и тактиките неизбежно включват и медиите, като изрично се подчертава, че „обществените медии трябва да се използват и за разпространяване на алтернативни истории за противопоставяне на антициганските настроения“. Така че, ако някъде прочетете сърцераздирателни истории за дискриминирани роми, за изхвърлени на улицата от незаконните им домове цигани, за злочестите върнати от Франция, да речем, наши мургави сънародници – да си знаете: част от парите на Сорос са броени и на медията, в която е написано това“

#5 GETI 29.06.2017 в 10:14:44

TheRock | 29.06.201707:48 Това е тероризъм! Защо правоохранителните органи не вземат мерки срещу терористите??? Докога терористи ще вилнеят из страната? ******** Сорос-терорист

#6 deowin 29.06.2017 в 22:14:34

Изглежда коментиращите доста бързо и категорично са се убедили, че единствените виновни в случая са ромите, въпреки че в статията липсват каквито и да било факти, които да сочат към едностранна вина. Напротив, "според разкази на очевидци ... избухва пререкание между роми и момичета ... има пострадали и от двете страни" по-скоро разказва доста по-малко полярна случка, отговорността за която изгелжда е напълно възможно да е споделена или дори точно обратна на взетата в коментарите за даденост. Без да взимам страна или имам мнение по това кой е виновен (аз също имам точно толкова малко информация и не мисля за резонно да съм убеден в чиято и да било вина), ще обърна внимание единствено на факта, че предварително изграденото мнение (и особено твърдо убеждение), което няма никаква нужда от обективни факти, а съществува априори, се нарича предубеждение, предразсъдък, и е вид дискриминация. Ако въпреки липсата на категорични и ясни данни си напълно убеден, че пререкание между етнически българи и роми със сигурност е винаги вина на вторите, то налице имаме обикновена дискриминация на етническа основа, която е вид расизъм (етнически национализъм) не особено различен от този на нацистите. Спестете ми изтърканите стандартни рационализации за този расизъм, чувал съм ги всичките.

#7 boian 29.06.2017 в 23:44:31

Минаха 3 дни, а ти още не знаеш какво точно се е случило? Ама пак пишеш. И пак ей така "на едро"? Защо , бе? Защо? Май имаш , с нищо неподкрепен, предразсъдък, че ти си най-големия капацитет по всичко? Айде бегай

#8 deowin 30.06.2017 в 18:43:17

>Минаха 3 дни, а ти още не знаеш какво точно се е случило? Така е, не знам. И не виждам някой тук да знае. >Ама пак пишеш. Да, защото не коментирам кой е виновен, както направиха мнозина, а това, че неинформираното убеждение на коментиралите - което, виж, е лесно и пряко наблюдаемо - представлява проява на расизъм. Аргументирах се защо.

Новините

Най-четените