Надзирател е бил нападнат в Софийския затвор

Надзирател, работещ в Централния Софийски затвор, е бил нападнат в четвъртък вечерта.

Това съобщи Цветан Михайлов, член на управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) пред bTV. Синдикалната информация е била уведомена за инцидента след 22 ч. снощи. "Нападението е извършено по време на конвоиране на лишен от свобода от болницата на затвора към корпуса на затвора", обясни Михайлов.

От синдиката нямат информация за състоянието на нападнатия и последствията от инцидента.

Михайлов коментира, че според него системата на затворите е разбита и налице са много пропуски. Затворниците буквално правели каквото си искат. Що се отнася до бягството на двамата рецидивисти от Софийския затвор, то било последствие от всичко това.

„Неслучайно ние вчера определихме последния инцидент с бягството на двамата затворници като пробив в системата за сигурност на републиката“, каза Михайлов.

По думите на синдикалиста съотношението затворници – охрана е под критичния минимум.

В синдиката са получили и информация за бягството, която се различава от тази, която се изнася от официални лица в публичното пространство. Тя идва от служители на затвора, които са били на смяна по време на инцидента. Те твърдят, че е имало стрелба от тяхна страна. Заради разследването по случая обаче Михайлов каза, че не може да представи информацията официално, но според надзирателите "нещата съвсем не са такива, каквито се представят".

Съмнението на синдиката е, че за пореден път "вниманието и обществения и фокус умишлено биват обръщани към най-ниските нива служители, без да се проследят причините и следствията по цялата вертикала на йерархичната стълбица", визирайки министъра на правосъдието Цецка Цачева, заместниците й, техния екип, ръководство, началниците на затвори и пр.

Надзирателите отново планират протест. Те все още да искат увеличаване на щатните бройки, подобряване на условията на труд, осигуряване на необходимото техническо обезпечаване. Освен това ще се съберат пред ГД "Изпълнение на наказанията", за да представят "своята позиция" за случилото се при бягството и да се защити "честта и достойнството на професията".

#1 Тъпчо 06.04.2018 в 15:38:52

Ма някой е избягал от затвора ли?

#2 iii_krv 06.04.2018 в 17:13:47

Не е ли по- добре и по- демократично, в съзвучие с евроГейските ценности, затворите да се дамоуправляват, да им се даде автономия. То се видя, че властта не може да контролира затворите- нека самите затворници да си се "управляват"- т.е.да си правят каквото щат- то и без това сега си е така. Поне няма да има нужда да се плаща на надзиратели и прочие, които се оказва, че не вършат нищо. Е, чистачките може да ги оставят- нали все някой трябва да чисти, па и по някой шамар да удари на някой по- палав пациент...

#3 iii_krv 06.04.2018 в 17:18:43

Ма, Тъпчо, къ па некой ша избега от зътвору, то некой бега ли ут убъвото?!

#4 dedo adji 07.04.2018 в 00:11:41

Милиционерите от министерството на кривосъдиети лъснаха, като колегите си от МВР. Хора, които сее си не могат да опазят, камо ли нас. Тая вечер в новините цитираха стражаря, който се двоумил дали да използва оръжието си. На такъв, който се колебае дали да стреля в краката или в главата, оръжие не се полага. Да му се вземе оръжието и да му се връчи мотика, белки го бива поне да копа домати. Изобщо целият личен състав, от министърката до чистачката да се уволни, от тях файда нула. Героичната чистачка да се назначи чистачка в банка. Идеята на крв е добра, прилагана е успешно в хитлеровите лагери. Пълно самоуправление на боклуците зад решетките, в духа на демокрация. Да си чистят или да тънат в мръсотия. да си готвят или да ръфат сурово месо и картофи. Изобщо, да си уреждат жувота както си поискат, зад две огради. Вътрешната с 380 волта напрежение, външната с 440. за хуманното им обгрижване да се поканят хуманисти лекари и социални работници от Европа с изричното предупреждение и подписана декларация, че влизат вътре на свой риск. Така тия отвън ще можем да спим малко по-спокойно.

#5 gothic 07.04.2018 в 01:27:53

Дедо аджи, Кривчо е бая закъснял. Пандизите отдавна са си на самотек и самоуправление. В по-големите даже има и кметове затворници. Надзирателите са само за цвят и присъствие. А, и да вкарват разни неща срещу заплащане.....

Новините

Най-четените