Комисия ще решава за очите на цар Самуил

Комисия към Министерството на културата ще реши дали очите на паметника на цар Самуил да светят.

Това потвърдиха пред "Дневник" източници от Столичната община. В неделя се разбра, че авторът Александър Хайтов е поставил светодиоди в очите на монумента и така те светят нощем.

Това обаче не се хареса на зам.-кмета по културата Тодор Чобанов. От фондация "Българска памет", която дари около 100 000 лева за изработката, също не знаели за инициативата на Хайтов.

Ден преди откриването на паметника, в интернет започна подписка под открито писмо към кмета на София срещу поставянето на монумента на избраното от общината място, а именно до базиликата "Света София".

#1 deowin 09.06.2015 в 22:42:27

Доста неловко след свършения факт. Какво, ако решат, че е по-добре очите му да не светят, ще ги избодат за да ги заместят с несветещи? Би било доста сериозен гаф. Добри, лоши - няма значение, защото няма как да говорим за сменянето им.

#2 daysydogy 10.06.2015 в 17:18:33

Какво общо има великолепната, но ненатрапчива естетика, прекрасните пропорции на Св. София с псевдокласиката хайтова!?!?! Монументалното изкуство не е илюстрация, за да се кичи един паметник с измислени и едва ли присъщи на Самуиловото време орнаменти и детйли... Повтарям - монументалното изкуство НЕ Е ИЛЮСТРАЦИЯ!!! И още - имаме си един паметник който не издържа и 30 години и се разпадна!!! Толкова ли ни е уважението към държавата, която съществува повече от 1300 години!?!? Толкова ли ни е уважението към Цар Самуил та му слагаме светодиоди в очите!?!? А като единият светодиод се повреди и Цар Самуил ни погледни с едното око, как ние, МАЛОУМНИЦИ, ще го гледаме!?!?! Ни срам, ни очи е казал народът!

Новините

Най-четените