Световно отличие за български студенти

Проект на български студенти по биология донесе световно признание за България - бронзов медал на световно състезание по синтетична биология в Бостън. Проектът им изпреварва идеи на на студенти от „Кембридж", „Оксфорд" и „Бъркли".

"Ние спечелихме състезанието с това, че успяхме да копираме способността на едно животно, наречено бавноходка, да оцелява в много драстични условия, като радиация, много ниски или високи температури. Пренесохме тези способности в нашата родна бактерия Лактобацилус Булгарикус", разказа Илка Цветкова пред Нова телевизия. Така те правят бактерията още по-издръжлива.

Разработката им успява да пребори 300 научни отбора от цял свят.

За да заминат на състезанието обаче студентите преминават през редица трудности. „В един от най-тежките ни моменти излязохме на улицата и буквално продавахме тениски на обикновените хора", разказва Марио Марков.

#1 Harry 19.11.2016 в 10:57:11

Ужас, и родната лактобацилус е вече ГМО! А как ще се отрази това на качествата й, от къде знаят че ще е безопасна? И защо трябва да е устойчива на радиация и екстремни условия? Дали няма да измести натуралната в природата? Промиха мозъчетата на младите, те мечтаят да се продадат на корпорациите за много пари, и да пазаруват, пазаруват... а на морал никой не ги е научил! Животът ще ги научи на морал, но по трудния начин и когато е вече късно. Познавам едно мимче, завърши в чужбина ПР, викам ПР не значи ли да лъжеш хората какво да гледат и купуват, за кого да гласуват... - не, не е, казава обиден, - е да, ама е!

#3 паяка 19.11.2016 в 13:12:39

"Проектът изпреварва ... с това, че успяхме да копираме едно животно, наречено бавноходка..." - Проектът им изпреварва идеи на на студенти от „Кембридж", „Оксфорд" и „Бъркли". Разработката им успява да пребори 300 научни отбора от цял свят. „В един от най-тежките ни моменти излязохме на улицата и буквално продавахме тениски на обикновените хора" Ами да сте отишли при НЕОБИКНОВЕНИТЕ, според неосъществената майка на нацията. Пътят към ада е покрит с добри намерения и с гмо разработки , също.

#4 Harry 19.11.2016 в 14:01:39

Всъщност съм учил биотехнологии, имам представа от генетика, знам добре какво е ГМО и какви са рисковете от него, за да се докаже безвредност на ГМ орагнизъм са нужни десетилетия, столетия, науката не е всесилна, сляпата вяра в науката, жаждата за печалби и липсата на морал докараха света до ръба на оцеляването, сляп е който не го вижда. А вашите аргументи господине, са само емоции и никаква рационалност и факти.

#7 Harry 19.11.2016 в 17:33:43

"с просто око" Прекалено ти е просто окото, мога да ти дам данните си и да провериш в пловдивския институт, сега университет.

#8 Harry 19.11.2016 в 18:03:46

Страшно е, а светът е пълен и наивници и идиоти, които вярват че концерните и държавата никога не би им навредила умишлено. Докато в действителност се опитват да ги убият. През 1989г имаше случай с L-триптофан - хранителна добавка, нали американците са луди по полезни добавки - получавана с помощта на микроорганизми, в един момент производителят генно модифицирал бактериите с които произвеждал L-триптофана, неочаквано много потребители се поувствали зле, приличало на лъчева болест, умрели 37 човека, 1500 се разболели тежко, получили необратими увреждания, ГМО бактериите произвели освен L-триптофан и силен токсин, защо науката не го е предвидила? Питайте умрелите и инвалидите! Късмет е че този токсин е действал бързо, а ако действието му се проявява след 5 години. или 15-20?! Правя си труда за мислещите и нормалните хора, които вярват на корпорациите и либералния фашизъм да не четат, да си лапат химията, а естествения отбор после има думата!

#9 Dox 19.11.2016 в 18:52:19

Лактобацилус-булгарикус продължава да бъде загадка. Все още не е установено защо е активна единствено на наша територия /и малко отстрани, по краищата/. А след като бъде изнесена от там, след около 3 месеца се обвива в нещо като пашкул и престава да бъде активна. Това ми обясняваха веднъж едни познати. И до колкото знам, продължават изследванията по този въпрос, но колкото повече се научава, става ясно, че трябва да се изучи поне още сто пъти по толкова. За това си мисля, че задълбаването в тази загадка би било много по-интересно и ценно. Тези деца безспорно са умни и талантливи. Въпросът е как и за какво използва способностите им сегашната обществено-икономическа система. За това си мисля, че Хари е прав. Наистина има далеч по-важни, при това жизнено важни въпроси, с които науката да се занимава, вместо да хвърля енергията си в проекти, осигуряващи максимална възвръщаемост на "инвестициите" на разни "инвеститори". Ей го и нашето финансово министърче - "Опитайте се да продадете нещо", вика на учените от БАН. Продължавам да се чудя, каква е тая неграмотност, да си мислиш, че след всеки разход следва задължително да има приход. Ами това е наука бе! Какви продажби, какви пет лева!? Има дейности, които гълтат само разходи. И типичен пример за това е науката, особено пък фундаменталната. Но, както казва Хари, някои неща ще бъдат осъзнати един ден, но за съжаление, ще бъде късно. От близо 2 години всеки ден си мисля по един въпрос, за който споменава Леля Слава Севрюкова, за него пише и Дънов, пише и Ернст Мулдашев - предстои гигантски катаклизъм, при това само след някакви си 10-15 години. Явно нещата са стигнали до там, че само стрес от такъв мащаб, може да извади днешния човек от опиянението на собственото си оглупяване. Който иска, може да изгледа това интервю с един наш българин-изобретател: https://www.youtube.com/watch?v=pYVzJSVtNnU

#12 Harry 19.11.2016 в 20:05:00

Казвам, че тия явно талантливи и умни българчета са част от набирането от световните корпорации с такива "състезания" и конкурси за еничари, те ще са високоплатените учени създаващи ГМО и отрови за човечеството. Плащаме данък девширме на САЩ, а вие се радвате на успехите на бъдещите еничари?

#16 Dox 19.11.2016 в 21:34:12

А, ето още един хедонист. Още един, който, дето казва Ииван, е в плен на епидемията да оглупява и всичко да му е лесно. Я да видя как се казваше - а, да - Мариета Либерта. Красиво име, нали! А и българско! Значи, за да няма консерванти, достатъчно е да има заместители на консервантите и всичко е ОК. И нито дума, нито мисъл за оригинала. Е, това е нагледен пример за коментар 11 на Иван - за разликата между просто и сложно устроения човек. Иване, да не сте се наговорили бе, ей! Е на това му се вика съвременен мечтател - да отпаднат консервантите, но не като се върнат оригиналите /за съвременния мечтател те са безинтересни/, а като се видоизмени оригиналът.

#17 Dox 19.11.2016 в 21:58:27

Всъщност, коментар 13 на Мариета Либерта ми припомни и един виц - за оня с тухлите и ташаците: Значи, върви си един човек по пътя и след поредния завой вижда пред себе си друг човек, гол, клекнал насред пътя и си удря ташаците с две тухли. При всеки удар крещи неистово от болка. Човекът го приближил, а онзи продължавал да се удря и да крещи и вие. След като спрял и го гледал минута-две, човекът го попитал: - А бе, ей, човече! Какви ги вършиш бе и защо? Нали те боли?! Другият отговорил: - А бе да, боли ме, ама знаеш ли какво удоволствие изпитвам, ако не ги уцеля ....!

#19 Dox 19.11.2016 в 22:14:52

Привет и на публиката! Аплодисменти за най-публичния от публиката - Мако-о-о-о-о-о!!!

#22 Dox 19.11.2016 в 22:51:19

Вселената немее, а публиката ... дзяе. Ами ... публика, Сър!

#23 Harry 19.11.2016 в 22:55:13

Марието-о, бактерията си е издръжлива, на много милиони години е. Колко ти е акъла, да се чуди човек как е оцеляла до сега, без "подсилването" от българските еничарчета? Да си знаещ, не значи че си умен, да имаш инструменти да бъркаш в генетичния код на жив организъм, без да знаеш какви ще са дългосрочните последствия, те прави глупак. Виж : "5-те закона на глупостта и техните опасни последствия" от Карло Чипола

#25 Dox 19.11.2016 в 23:07:10

Абсолютно си прав, Иване, Джапанезите за това са джапанези, защото не спят, а наблюдават. А са ми казвали, че бройката японци, които консумират наше кисело мляко са около 30 милиона. Киселото ни мляко става хит там още през 70-те, след едно от височайшите посещения на бившия Първи, придружаван и от Людмила. Именно тя била тази, която го описала на член от императорското семейство /ако не бъркам/. Били особено заинтригувани от благоприятното му действие при изгаряния и при радиоактивни поражения върху тялото.

#26 Dox 19.11.2016 в 23:22:41

Мако, Винаги ли си така безкомпромисен, когато говориш за себе си? Похвално!

#31 Дракон с кисело зеле 20.11.2016 в 01:24:18

4 Harry | 19.11.201614:01 Всъщност съм учил биотехнологии, имам представа от генетика, знам добре какво е ГМО и какви са рисковете от него --- Дръжки.

Новините

Най-четените