Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Алибегов: Хората избягват да работят в нашия бранш

Търси се работна ръка от Киргизстан, а вече и от Турция Снимка: БГНЕС
Търси се работна ръка от Киргизстан, а вече и от Турция

Туризмът не е приоритет за българското правителство. Това заяви Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

В интервю за Nova той посочи проблемите пред туризма и ресторантьорския бранш в частност, сред които повишаващите се разходи и невъзможността за вдигане на цените, както и недостигът на работна ръка.

"Хората избягват да работят в нашия бранш, в момента се внася усилено от Киргизстан работна ръка. Даже вече започва и от Турция да се внася работна ръка", коментира Алибегов.

По думите му "в голямата си част" украинците, които са пристигнали в България, не изявяват желание да работят в туризма.

Председателят на БАЗ коментира, че "приоритетите на хората и на бизнеса не съвпадат с приоритетите на правителството". Той посочи, че високите цени на електроенергията, неяснотата с газа и повишението на цените на горивата, което оскъпява транспорта, водят до увеличение на цените, включително и по курортите.

"Туризмът не съществува в дневния ред на правителството", заяви Алибегов, според когото не такава е ситуацията в конкурентните ни в сектора държави като Гърция, Турция, Хърватска и Черна гора.

По думите му бизнесът ще се възстановява 2 години минимум от последствията от пандемията, "ако има държавна помощ", а ако няма - това ще отнеме повече време.

Алибегов каза, че разходите за бизнеса са се вдигнали 3 пъти, а оборотите не са.

"Не можем да вдигнем цените толкова, колкото би трябвало, за да компенсираме загубите", обясни той. Твърди още, че "масово" цените в ресторантите не се вдигат.

По думите му цените би трябвало да се вдигнат с 15-20%, за да отговорят на повишените разходи, което пазарът нямало как да понесе, защото в същото време "парите на хората намаляват".

Алибегов защити позицията, че ресторантьорският бранш трябва да остане с 9% ДДС. Той определи като лъжа твърденията на финансовия министър Асен Василев, че намаляването на ДДС-то в бранша по време на пандемията е било мярка, която да доведе до по-ниски цени. Алибегов обясни, че целта всъщност е била да останат повече пари в бизнеса.

По данни на БАЗ 25% от фирмите в ресторантьорския бранш са затворили в последните две години пандемия. Заради липсата на диалог според него ще се стигне до още фалити.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените