Днес православните християни отбелязват Черешова задушница. Денят се посвещава на почит към душите на мъртвите.
В православната традиция се вярва, че на този ден се прибират душите на всички покойници, които са излезли на свобода след Велики четвъртък.
Затова в църквите днес се отдава богослужение в памет на всички починали, посещават се гробищните паркове, раздава се помен и се отправят молитви за покой на душите на заминалите си.
В памет на починалите се раздава храна, най-често жито, хляб, плодове, сладкиши, както и вино.
Задушницата се нарича Черешова, защото по това време на годината черешите са узрели и много често те присъстват в пакетите с храна, раздавана като дар за душите на мъртвите.
Според поверията гробът на покойника трябва да се посети или рано сутрин, или късно вечер, по залез.
Много хора вършат благотворителност, за да почетат душите на мъртвите си близки.
Смята се, че трапезата на Черешова задушница трябва да е голяма и обща. Първата хапка е за покойника и затова се оставя на земята заедно чаша вода или алкохол.
На някои места хората оставят и празен стол, който е предвиден за починалия човек.