Множество нарушения и несъответствия при кухни и кетъринг дружества, осигуряващи храна за детски градини и училища в страната, са установени след проверки на Българската агенция по храните.
Масовата проверка е извършена след разпореждане от Върховната административна прокуратура (ВАП), съобщават от БАБХ.
В рамките на акцията са извършени са общо 2873 проверки. При тях са издадени 73 предписания и са съставени 2 акта за установяване на административно нарушение.
Инспекторите са проверявали за няколко важни фактора: срок на годност на суровините и храните; осигуряване на лични предпазни средства, миещи и дезинфекционни средства; представяне на актуални записи към внедрените системи за управление на безопасността на храните; доставка на храни с индивидуално опаковани прибори и др.
По време на проверките са издали и предписания за установени несъответствия относно: сграден фонд и технологично оборудване,предлагане на храни, неотговарящи на наредбите; необявяване на алергени в храните; неспазване програмата за обучение на персонала съм системата за безопасност на храните;неправилно съхранение на храни; липса на достатъчно количество разрешен биоциден препарат за дезинфекция и спазване указания за употреба; липсващи термометри в хладилните съоръжения за съхранение на храни; неправилно съхранение на храни; липса на регистрирано транспортно средство за превоз на обедното меню от централната сграда към филиала на детска градина.