От 15 ноември започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости, които символизират страданията на Дева Мария в последните 40 дни, преди да роди Спасителя.
Според Църквата това е време за духовно пречистване, смирение и подготовка за празника Рождество Христово. Чрез поста човек укрепва духа си, проявява състрадание към ближните и се приближава до Бога. Освен духовното измерение, постът носи и физически ползи - тялото се освобождава от тежките храни и токсини.
Какво може и какво не може да се приема по време на постите?
Има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио (за предпочитане зехтин). През останалото време е разрешено вино, риба и морски продукти с изключение на сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните.
До 22 ноември вярващите трябва да ядат само растителна храна с олио, а от 23 ноември до 19 декември е позволена и риба, без сряда и в петък.
На Никулден - 6 декември, е позволено да се яде риба и да се пие вино. От 20 до 24 декември отново се консумира само растителна храна с олио.
Изключение от тези правила Църквата прави за децата, бременните жени, както и за възрастните хора с лошо здраве, като на тях е разрешено да консумират млечни продукти по време на постите.
От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, Църквата забранява провеждането на венчавки.

