Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Започват 40-дневните Коледни пости

Започват 40-дневните Коледни пости Снимка: iStock

От 15 ноември започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости, които символизират страданията на Дева Мария в последните 40 дни, преди да роди Спасителя.

Според Църквата това е време за духовно пречистване, смирение и подготовка за празника Рождество Христово. Чрез поста човек укрепва духа си, проявява състрадание към ближните и се приближава до Бога. Освен духовното измерение, постът носи и физически ползи - тялото се освобождава от тежките храни и токсини.

Какво може и какво не може да се приема по време на постите?

Има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио (за предпочитане зехтин). През останалото време е разрешено вино, риба и морски продукти с изключение на сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните.

До 22 ноември вярващите трябва да ядат само растителна храна с олио, а от 23 ноември до 19 декември е позволена и риба, без сряда и в петък.

На Никулден - 6 декември, е позволено да се яде риба и да се пие вино. От 20 до 24 декември отново се консумира само растителна храна с олио.

Изключение от тези правила Църквата прави за децата, бременните жени, както и за възрастните хора с лошо здраве, като на тях е разрешено да консумират млечни продукти по време на постите.

От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, Църквата забранява провеждането на венчавки.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените