Допреди няколко десетилетия наричахме тази храна леблебия и гледахме на нея основно с насмешка, защото я свързвахме най-вече с кафето на бабите. Заради кръвното и прословутите дефицити по време на соца, те пиеха именно това вместо истинско кафе.
После обаче продуктът, който си е по нашите земи от стотици години, се върна преобразен и вече го наричаме нахут.
Но това е същата леблебия, която се смила на кафе, пече се като ядки или се приготвя като останалите си братовчеди от семейство бобови. И подобно на боба и лещата, е една от най-универсалните храни на планетата.
Тя не просто е идеална, а задължителна част от постите. Нахутът съдържа високо количество протеини, затова е неизменна част от менюто на хората, които не ядат животински продукти. В него има и желязо, на което постната диета също е бедна.
Освен това нахутът е и засищащ, въпреки че не съдържа много калории.
Всичко това го прави основна храна в страни като Индия и Мексико, макар че тук го познаваме и свързваме най-вече с рецепти от Близкия Изток.
И така - нека разнообразим постите с няколко рецепти, в които невзрачният и скучен на пръв поглед нахут става звездата на ястието - както обичат да казват по готварските надпревари по телевизията.
Фалафел

За родина на тези пържени кюфтенца от нахут се смята Египет (въпреки че там се правят от бакла), макар титлата да си оспорват още доста страни. Има куп рецепти и вариации, но тук опитваме да представим нещо, близо до смятаната за най-популярна версия.
Тя изисква малко подготовка, защото се приготвя по правилата - със суров нахут, който се кисне поне 12 часа във вода, а най-добре - денонощие.
Необходими продукти:
- 400 г нахут
- 8 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1 връзка магданоз
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. бакпулвер
- Олио за пържене
За сос тахини:
- 5 с.л. сусамов тахан
- Сокът от половин лимон
- 1 скилидка чесън
- Кимион
- Зехтин
Начин на приготвяне:
Накиснете нахута за 24 часа във вода, за да омекне колкото може - по-добре. Може да сложите и малко бакпулвер, който да помогне за омекването. Отцедете го добре от водата.
В кухненски робот направете сместа за фалафелите от нахута, чесъна, лука, подправките и магданоза, плюс сол. Може да добавите малко вода, ако е прекалено сухо - целта е да е лепкаво и да се оформя добре на топка.
Най-добре е сместа да се охлади поне за 1 час в хладилника, за да може да се оформя добре. Най-накрая добавете и бакпулвер, който да направи кюфтенцата по-пухкави.
Оформете не прекалено големи топки и ги изпържете в маслена баня, която да покрие фалафелите.
За соса тахини смесете продуктите, заедно със сол и около 2 супени лъжици вода, докато стане гладък.
Хумус с цвекло

Освен с фалафела, всички свързваме нахута и с пастата от смлените му зърна хумус. Тук разнообразяваме малко с вкуса и цвета и внасяме и още нещо полезно в оригиналната рецепта - цвекло.
Необходими продукти:
- 2 малки глави цвекло
- 250 г сварен нахут
- 2 с.л. сусамов тахан
- Сокът на един лимон
- 2 скилидки чесън
- Зехтин
Начин на приготвяне:
Увийте добре всяка от главите цвекло в кухненско фолио, в което капнете и малко вода, сол и пипер. Сложете ги в тава и изпечете във фурна за около 40-50 минути или докато омекнат добре. Изчакайте, докато изстинат, и обелете кората.
За хумус можете да използвате както готов нахут от консерва, така и суров, който да си сварите сами. Вторият вариант определено носи по-добър вкус, но отнема и доста време, затова можете да се спрете на среден - доварете готовия нахут от консерва за 15-20 мин., след което отстранете отделените люспи.
Сложете всички съставки в робот с няколко лъжици вода, овкусете със сол и смелете, докато не стане напълно гладко.
Супа с нахут и кускус

Това е лесна и здравословна рецепта с привкус от Северна Африка.
Необходими продукти:
- 1 глава лук, нарязан
- 2 скилидки чесън
- 1 люта чушка, накълцана на дребно
- 1 с.л. настърган пресен джинджифил
- 1 ч.л. кимион
- ¼ ч.л. канела
- 1 ч.л. рас-ел-ханут (ако имате)
- 200 г печени червени чушки - може от буркан или замразени
- 800 г консерва домати
- 400 мл. зеленчуков бульон
- 400 г сварен нахут
- 2 мариновани лимона, ако нямате - сокът на 1 пресен
- 1 с.л. мед
- 50 г кускус
Начин на приготвяне:
В тенджера запържете чука, чесъна и лютата чушка, а след като омекнат, добавете и подправките. След като си пуснат аромата, сложете печените чушки, бульона и доматите. Оставете да врят на слаб огън около 10 минути.
Дръпнете супата от котлона и я пюрирайте с пасатор, докато стане гладка. Върнете я на огъня и добавете нахута, лимона, меда и овкусете със сол и пипер. Оставете да ври около 5 минути и накрая добавете кускуса.
Къри с нахут

Необходими продукти:
- 1 глава нарязан лук
- 1 с.л. настърган джинджифил
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. червен пипер - може и лют
- ¼ ч.л. куркума
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. смлян кориандър
- 1 с.л. къри на прах
- 1 домат, нарязан на ситно, или 2 лъжици доматено пюре
- 400 г сварен нахут
- 200 мл. зеленчуков бульон
- 400 мл. кокосово мляко
Начин на приготвяне:
Задушете в тенджера лука, джинджифила и чесъна, след това добавете подправките, за да пуснат аромата си. Щом се запържат, сложете доматите и гответе няколко минути, докато се сгъсти.
Накрая сложете бульона, нахута и кокосовото мляко, подправете и оставете да къкри за 15-ина минути. По желание накрая може да се подправи с малко гарам масала и захар, както и с лимон и магданоз.
Салата със сирене и нахут

Това е ястие в гръцки стил и специфичното при него е, че включва панирано сирене, което можем да заместим с веган вариант.
Необходими съставки:
- 1 с.л. оцет
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. риган
- 175 г сварен нахут
- 1 червен лук, нарязан
- 1 малка краставица, нарязана на кубчета
- 6 маслини без костилки, нарязани на половини
- 3 домата, нарязани
- 100 г твърдо бяло сирене, на кубчета или, ако следваме постите, веган сирене
- ½ ч.л. кимион
- Брашно, олио
Начин на приготвяне:
Смесете оцета, зехтина и ригана за дресинг. Сложете зеленчуците, нахута и маслините в купа.
Отделно смесете кимиона с малко брашно, оваляйте кубчетата сирене и изпържете добре от всички страни. Добавете сиренето към салатата и размесете добре със зеленчуците и дресинга.
Печен нахут

Това си е добре познатата ни леблебия, но домашна, лесна и идеална за похапване между храненията или за мезе.
Необходими продукти:
- 250 г сварен нахут
- Захтин или олио
- Сол
Начин на приготвяне:
И за тази рецепта важат особеностите от предните. Най-добре е да не се използва директно нахутът от консерва, а да се подвари допълнително и да се почистят люспите.
Другата важна част е нахутът да се подсуши изключително добре преди печенето - по него не бива да има останала никаква вода. След това се овкусява с олиото и солта.
Пече се в тава с хартия за печене на силна фурна за около 30 минути. След като се извади, може да се овкуси с подправки по желание докато нахутът още е горещ.