Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Фалафел, хумус и още рецепти с нахут, с които да разнообразим постите

Това е универсална и изключително полезна храна Снимка: iStock
Това е универсална и изключително полезна храна

Допреди няколко десетилетия наричахме тази храна леблебия и гледахме на нея основно с насмешка, защото я свързвахме най-вече с кафето на бабите. Заради кръвното и прословутите дефицити по време на соца, те пиеха именно това вместо истинско кафе.

После обаче продуктът, който си е по нашите земи от стотици години, се върна преобразен и вече го наричаме нахут.

Но това е същата леблебия, която се смила на кафе, пече се като ядки или се приготвя като останалите си братовчеди от семейство бобови. И подобно на боба и лещата, е една от най-универсалните храни на планетата.

Тя не просто е идеална, а задължителна част от постите. Нахутът съдържа високо количество протеини, затова е неизменна част от менюто на хората, които не ядат животински продукти. В него има и желязо, на което постната диета също е бедна.

Освен това нахутът е и засищащ, въпреки че не съдържа много калории.

Всичко това го прави основна храна в страни като Индия и Мексико, макар че тук го познаваме и свързваме най-вече с рецепти от Близкия Изток.

И така - нека разнообразим постите с няколко рецепти, в които невзрачният и скучен на пръв поглед нахут става звездата на ястието - както обичат да казват по готварските надпревари по телевизията.

Фалафел

Снимка: iStock

За родина на тези пържени кюфтенца от нахут се смята Египет (въпреки че там се правят от бакла), макар титлата да си оспорват още доста страни. Има куп рецепти и вариации, но тук опитваме да представим нещо, близо до смятаната за най-популярна версия.

Тя изисква малко подготовка, защото се приготвя по правилата - със суров нахут, който се кисне поне 12 часа във вода, а най-добре - денонощие.

Необходими продукти:

  • 400 г нахут
  • 8 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 връзка магданоз
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • Олио за пържене

За сос тахини:

  • 5 с.л. сусамов тахан
  • Сокът от половин лимон
  • 1 скилидка чесън
  • Кимион
  • Зехтин

Начин на приготвяне:

Накиснете нахута за 24 часа във вода, за да омекне колкото може - по-добре. Може да сложите и малко бакпулвер, който да помогне за омекването. Отцедете го добре от водата.

В кухненски робот направете сместа за фалафелите от нахута, чесъна, лука, подправките и магданоза, плюс сол. Може да добавите малко вода, ако е прекалено сухо - целта е да е лепкаво и да се оформя добре на топка.

Най-добре е сместа да се охлади поне за 1 час в хладилника, за да може да се оформя добре. Най-накрая добавете и бакпулвер, който да направи кюфтенцата по-пухкави.

Оформете не прекалено големи топки и ги изпържете в маслена баня, която да покрие фалафелите.

За соса тахини смесете продуктите, заедно със сол и около 2 супени лъжици вода, докато стане гладък.

Хумус с цвекло

Снимка: iStock

Освен с фалафела, всички свързваме нахута и с пастата от смлените му зърна хумус. Тук разнообразяваме малко с вкуса и цвета и внасяме и още нещо полезно в оригиналната рецепта - цвекло.

Необходими продукти:

  • 2 малки глави цвекло
  • 250 г сварен нахут
  • 2 с.л. сусамов тахан
  • Сокът на един лимон
  • 2 скилидки чесън
  • Зехтин

Начин на приготвяне:

Увийте добре всяка от главите цвекло в кухненско фолио, в което капнете и малко вода, сол и пипер. Сложете ги в тава и изпечете във фурна за около 40-50 минути или докато омекнат добре. Изчакайте, докато изстинат, и обелете кората.

За хумус можете да използвате както готов нахут от консерва, така и суров, който да си сварите сами. Вторият вариант определено носи по-добър вкус, но отнема и доста време, затова можете да се спрете на среден - доварете готовия нахут от консерва за 15-20 мин., след което отстранете отделените люспи.

Сложете всички съставки в робот с няколко лъжици вода, овкусете със сол и смелете, докато не стане напълно гладко.

Супа с нахут и кускус

Снимка: iStock

Това е лесна и здравословна рецепта с привкус от Северна Африка.

Необходими продукти:

  • 1 глава лук, нарязан
  • 2 скилидки чесън
  • 1 люта чушка, накълцана на дребно
  • 1 с.л. настърган пресен джинджифил
  • 1 ч.л. кимион
  • ¼ ч.л. канела
  • 1 ч.л. рас-ел-ханут (ако имате)
  • 200 г печени червени чушки - може от буркан или замразени
  • 800 г консерва домати
  • 400 мл. зеленчуков бульон
  • 400 г сварен нахут
  • 2 мариновани лимона, ако нямате - сокът на 1 пресен
  • 1 с.л. мед
  • 50 г кускус

Начин на приготвяне:

В тенджера запържете чука, чесъна и лютата чушка, а след като омекнат, добавете и подправките. След като си пуснат аромата, сложете печените чушки, бульона и доматите. Оставете да врят на слаб огън около 10 минути.

Дръпнете супата от котлона и я пюрирайте с пасатор, докато стане гладка. Върнете я на огъня и добавете нахута, лимона, меда и овкусете със сол и пипер. Оставете да ври около 5 минути и накрая добавете кускуса.

Къри с нахут

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 1 глава нарязан лук
  • 1 с.л. настърган джинджифил
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер - може и лют
  • ¼ ч.л. куркума
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. смлян кориандър
  • 1 с.л. къри на прах
  • 1 домат, нарязан на ситно, или 2 лъжици доматено пюре
  • 400 г сварен нахут
  • 200 мл. зеленчуков бульон
  • 400 мл. кокосово мляко

Начин на приготвяне:

Задушете в тенджера лука, джинджифила и чесъна, след това добавете подправките, за да пуснат аромата си. Щом се запържат, сложете доматите и гответе няколко минути, докато се сгъсти.

Накрая сложете бульона, нахута и кокосовото мляко, подправете и оставете да къкри за 15-ина минути. По желание накрая може да се подправи с малко гарам масала и захар, както и с лимон и магданоз.

Салата със сирене и нахут

Снимка: iStock

Това е ястие в гръцки стил и специфичното при него е, че включва панирано сирене, което можем да заместим с веган вариант.

Необходими съставки:

  • 1 с.л. оцет
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. риган
  • 175 г сварен нахут
  • 1 червен лук, нарязан
  • 1 малка краставица, нарязана на кубчета
  • 6 маслини без костилки, нарязани на половини
  • 3 домата, нарязани
  • 100 г твърдо бяло сирене, на кубчета или, ако следваме постите, веган сирене
  • ½ ч.л. кимион
  • Брашно, олио

Начин на приготвяне:

Смесете оцета, зехтина и ригана за дресинг. Сложете зеленчуците, нахута и маслините в купа.

Отделно смесете кимиона с малко брашно, оваляйте кубчетата сирене и изпържете добре от всички страни. Добавете сиренето към салатата и размесете добре със зеленчуците и дресинга.

Печен нахут

Снимка: iStock

Това си е добре познатата ни леблебия, но домашна, лесна и идеална за похапване между храненията или за мезе.

Необходими продукти:

  • 250 г сварен нахут
  • Захтин или олио
  • Сол

Начин на приготвяне:

И за тази рецепта важат особеностите от предните. Най-добре е да не се използва директно нахутът от консерва, а да се подвари допълнително и да се почистят люспите.

Другата важна част е нахутът да се подсуши изключително добре преди печенето - по него не бива да има останала никаква вода. След това се овкусява с олиото и солта.

Пече се в тава с хартия за печене на силна фурна за около 30 минути. След като се извади, може да се овкуси с подправки по желание докато нахутът още е горещ.

---
Присъединете се към групатa Webcafe.bg във Facebook за свежи истории през целия ден:

   

Най-четените