Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Изповедта на един шеф-готвач от луксозните круизни кораби

Тя знае как да сервира на принцове, шейхове и топ магнати Снимка: iStock
Тя знае как да сервира на принцове, шейхове и топ магнати

Независимо колко са луксозни частните яхти и самолети, елитните им пасажери трябва и да похапват насред интериорите от махагон, злато и мрамор.

Тогава на преден план идва Грейс Дворник, която знае как да омае гостите си със севиче от скариди с авокадо и синьо сирене, поширан в лимонов сок лаврак и рибай стек с трюфели и аспержи.

Освен че е изключително сръчка с ножовете и тиганите, Дворник е истински акробат, свикнал да готви в тесните кухни на частните лодки и самолети, за да задоволи капризите на гладните си клиенти.

"Израснах във Флорида, в кухнята на баба, докато ѝ помагах да готви", обяснява в блога си тя.

Първото вдъхновение за Грейс са именно простичките домашни рецепти, преди да започне да пътува из САЩ и Европа и да се учи от прочутите шеф-готвачи. Гастролира в Ню Йорк, Флорида, Юта, Айдахо, отскача и до Сейнт Бартс на Бахамите и Куршевел във Френските Алпи.

Постепенно младата и амбициозна жена израства беленето на картофи и правенето на заготовки и изгражда репутация на добър готвач с богато въображение и гъвкавост да се съобразява със здравословните изисквания и диетите на клиентите си.

Била е на яхти с дължина от 20 до 60 метра, докато обикаля Карибите, Бахамите, Малдивите. Сама обяснява в блога си, че има привилегията да работи и да обгрижва онзи един процент изключително богати хора на тази планета.

Освен това, както самата Дворник посочва за "Си Ен Ен", обожава плаването и летенето. Така, докато върши две неща, които харесва - да готви и да пътува - тя успява да задели и впечатляващи спестявания.

"Колкото повече работя в индустрията, толкова повече си създавах доброто име. Така капитани, екипажи и гости започнаха да ме препоръчват", разказва Грейс.

Клиентите харесват и факта, че Дворник на драго сърце обяснява всичко около ястията си - произхода на продуктите, идеята, оформлението, съчетанието на вкусове. Тя не спира да се развива като обогатява биографията си с две официални дипломи - от готварския колеж "Джордж Браун" в Торонто и от академия "Ашбъртън" в Лондон.

Грейс има ясно изразен метод на работа, независимо дали е на луксозна яхта, или частен самолет.

Първото и най-важно е да проучи вкусовете на клиентите си, да си поговори с тях и да разбере какво очакват те от нея. Не крие, че доста от гостите ѝ са на разнообразни диети и режими на хранене, с които е длъжна да се съобразява.

Без захар, без глутен, без млечни продукти, с малко калории, с много зелени продукти - това са все изисквания, които Грейс не може да прескочи. Споделя обаче, че винаги държи под ръка продукти за забъркване на бърз десерт, защото често ѝ се случва на края на яденето някои от клиентите да размислят.

С богатите клиенти идват и капризите, които понякога звучат направо налудничаво. Например месото на грил да няма характерните за грила загорели следи.

Друг път получава запитване не само за четиристепенно меню за възрастните, но и отделно меню за децата и отделно меню - за домашните любимци. Дворник откликва с радост, за блога си пише, че подобни изисквания за нея са поредното предизвикателство по пътя ѝ към утвърждаването ѝ в бранша.

Наясно е, че някои гости са по-капризни и ще имат повече забележки, докато други са разговорливи и дори я молят да се присъедини към тях на трапезата.

Въпреки че работният ден на Дворник може да продължи до 14 часа, тя все пак често има възможността да си отдъхне на палубата и да се порадва на пейзажите. В останалото време тя трябва да е на разположение на гостите.

Сред другите най-странни изисквания са били вечерята да е от току-що уловена риба-меч или от прясно овнешко месо, току-що заклано и разфасовано пред очите на клиентите.

Грейс обяснява, че много от клиентите ѝ не са холивудски знаменитости, то често са арабски принцове и шейхове, магнати и олигарси, собственици на успешни стартъпи.

Тя печели както от твърдо договореното заплащане, така и от бакшиши, които могат да достигнат няколко хиляди долара. На твърда почва Дворник не спира да работи и често вече доволни клиенти я канят да готви и в именията им.

Грейс няма никакво намерение да се остави по течението и вече работи по следващото си начинание.

В блога си тя започва старателно да събира някои от най-успешните си рецепти, с които е впечатлявала гости. На страницата ѝ има идеи за цели менюта, за момента - безплатни.

В един момент всичко това ще се превърне в поне една готварска книга, достойна да нахрани богаташи с частни яхти и самолети.

 

Най-четените